16 °C Budapest

Újabb megszorítás: vállalkozó postások

Pénzcentrum
2007. január 4. 09:45

Ezer településen vállalkozókra bízná az üzemeltetést 2009-ig a Magyar Posta, számos városi hivatalát viszont már az év végéig bezárná - írja a Népszabadság.

Visszavonul a Magyar Posta: a társaság 2841 saját állandó helyéből kevesebb mint 1800-at tartana meg. Az átalakításoknak a postai piac 2009-es liberalizációjáig be kellene fejeződniük. Az előremenekülés jegyében az eddig 950 kistelepülésen beindított - a vállalat tapasztalatai szerint jól működő - mobilposta-szolgáltatás fejlesztését az idén is folytatják. A formálódó hálózatkarcsúsítási terveknek 2007-ben még nem lesz hatásuk, egy évvel később azonban sok települést elérnek majd a változtatások.

A Magyar Posta mintegy ezer településen vállalkozókra bízná a küldemények felvételét, illetve az állandó postahelyek feladatainak ellátását. Az átalakítás előkészítése már megkezdődött, az érintett települések listája egyelőre nem ismert. Csupán annyi biztos: a következő két évben kiépülő sajátos franchise-hálózatban dolgozó vállalkozók munkájáért a posta felel majd. A többletkockázatért cserébe a hálózat hatékonysága megközelítheti a külföldi postákét - a többi között a németét, vagy az osztrákét. Pedig Németországban állandó postahely fenntartására csak a kétezer fősnél nagyobb településeken köteles a posta, míg a hazai előírások szerint ez 600 lelkesnél nagyobb falvakban kötelező. Ausztriában pedig gazdaságtalan működés esetén - az önkormányzati egyeztetések után - a posta jogosult a hivatal bezárására.

A vállalkozók bevonására a posta az utóbbi években tett már kísérletet. Mindez azonban jobbára csak a tapasztalatszerzésre volt jó. közül például előreláthatólag csak egyet tartanak majd meg. A hálózatkarcsúsítástól az állami cég még pontosan meg nem határozott, de évente mindenképpen több milliárd forint megtakarítást remél

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?