Újabb megszorítás: vállalkozó postások

Pénzcentrum
2007. január 4. 09:45

Ezer településen vállalkozókra bízná az üzemeltetést 2009-ig a Magyar Posta, számos városi hivatalát viszont már az év végéig bezárná - írja a Népszabadság.

Visszavonul a Magyar Posta: a társaság 2841 saját állandó helyéből kevesebb mint 1800-at tartana meg. Az átalakításoknak a postai piac 2009-es liberalizációjáig be kellene fejeződniük. Az előremenekülés jegyében az eddig 950 kistelepülésen beindított - a vállalat tapasztalatai szerint jól működő - mobilposta-szolgáltatás fejlesztését az idén is folytatják. A formálódó hálózatkarcsúsítási terveknek 2007-ben még nem lesz hatásuk, egy évvel később azonban sok települést elérnek majd a változtatások.

A Magyar Posta mintegy ezer településen vállalkozókra bízná a küldemények felvételét, illetve az állandó postahelyek feladatainak ellátását. Az átalakítás előkészítése már megkezdődött, az érintett települések listája egyelőre nem ismert. Csupán annyi biztos: a következő két évben kiépülő sajátos franchise-hálózatban dolgozó vállalkozók munkájáért a posta felel majd. A többletkockázatért cserébe a hálózat hatékonysága megközelítheti a külföldi postákét - a többi között a németét, vagy az osztrákét. Pedig Németországban állandó postahely fenntartására csak a kétezer fősnél nagyobb településeken köteles a posta, míg a hazai előírások szerint ez 600 lelkesnél nagyobb falvakban kötelező. Ausztriában pedig gazdaságtalan működés esetén - az önkormányzati egyeztetések után - a posta jogosult a hivatal bezárására.

A vállalkozók bevonására a posta az utóbbi években tett már kísérletet. Mindez azonban jobbára csak a tapasztalatszerzésre volt jó. közül például előreláthatólag csak egyet tartanak majd meg. A hálózatkarcsúsítástól az állami cég még pontosan meg nem határozott, de évente mindenképpen több milliárd forint megtakarítást remél

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25