7 °C Budapest

Támadás: veszélyben a világháló léte!

Pénzcentrum
2007. február 8. 06:50

A tavaly év-végi "hackerhajrá" során már-már immunissá váltunk az újabb támadások hírére. Azonban kedd hajnalban az elmúlt évek során tapasztalt legnagyobb méretű támadást intézték az internet alapját képező szerverek ellen.

Kedd hajnalban az internet csontvázának szerves részét alkotó három szerver ellen intéztek úgynevezett szolgáltatás leállítási támadást. Egyelőre nem érkeztek károkról hírek, ami a szakértők szerint az internet erős természetéről ad tanúbizonyságot.

A megtámadott szerverek a hálózat alapvető működését garantálják, ugyanis ezek felelősek a honlapok nevének IP-címmé konvertálásáért, melynek révén a különböző gépek megtalálják az egyes honlapokat. A három szervert egyébként különálló szervezetek üzemeltetik.

Paul Levins, az egyik szervezet vezető tisztségviselőjének elmondása szerint a támadás több órán át tartott, és világszerte több száz root szerver operátor együttműködésére volt szükség annak érdekében, hogy az átlagos felhasználók ne vegyenek észre semmit.

Graham Cluley, a Sophos biztonságtechnikai cég vezető tanácsadója ahhoz hasonlította a szolgáltatás leállítási támadást, mint amikor 14 kövér ember próbál egy liftbe préselődni.

Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy "szimpla" bajkeverésről van szó, vagy netán a pénz áll a háttérben (zsarolás formájában). Egyes vélekedések szerint több zombi-gépet (ezeket a hackerek irányítják úgy, hogy tulajdonosuk erről mit sem sejt) is bevontak a támadásba.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?