3 °C Budapest

Filmet a szupermarkettől? - ez valami egészen más!

Pénzcentrum
2007. február 6. 16:00

Az amerikai digitális óriás, az Apple új vetélytársat kapott a Wal-Mart "személyében", amely végre a nagyközönség rendelkezésére bocsátotta a nála mindeddig csupán DVD-n megvásárolható filmek digitális változatát.

Az vezető kiskereskedelmi lánc online filmáruházának megjelenéséről szóló híreket óriási figyelem övezte, amely főként a vállalat offline jelenlétének köszönhető. A mai napon működésbe hozott "beta" verzión 3000 film és tv show elérésére nyílik lehetősége a látogatóknak, bár jelenleg még nem teljes az áruházzal kapcsolatban álló tv-csatornák listája.

A Wal-Mart által létrehozott értékesítési felület igazi érdekessége, hogy a jelenleg piacon lévő szolgáltatókkal szemben, az "áruházban" szinte az össze stúdió termékét megvásárolhatják majd az érdeklődők. Míg a két nagy versenytárs, az Apple és az Amazon igencsak hiányos termékpalettával rendelkezik, előbbi csupán a Paramount és a Walt Disney filmjeit kínálja megvételre, míg utóbbinál pontosan a Disney termékekhez nem tud hozzájutni a vevő.

Némileg hátrányt jelenhet, hogy az új áruházban csupán vásárolni lehet majd kölcsönözni nem, és a megvásárolt tartalmat csakis a számítógépen és a Microsoft Windows Media kompatibilis lejátszókon megjeleníthető, az Apple termékein nem. A DVD-re való írás tilalmának feloldását a vállalat ez év végéig szeretné megvalósítani, ígéretet azonban nem tehet rá, mivel abba a filmgyáraknak is bele kell egyeznie.

A filmgyárak együttműködése főként a Wal-Mart piacvezető szerepéből adódó erős alkupozíciójának köszönhető, egyik stúdió sem szeretné ugyanis összerúgni a port az offline értékesítés legnagyobb szereplőjével. Másrészt a stúdiók többsége igényelné a differenciált árazást, amelyhez azonban egyelőre csakis a kiskereskedelmi lánc jelent megfelelő partnert.

A Wal-Mart megjelenése erősíteni fogja az árversenyt az egyébként még szűk piacon, amelyre a kiemelkedően magas érdeklődés folytán robbanásszerű növekedés várható. A cég a pozitív kilátások és a magas érdeklődés ellenére sem véli azonban úgy, hogy az online értékesítés negatív hatással lenne DVD-forgalmára, amely a cég szerint az egyre növekvő tárolókapacitás miatt még jó ideig a jelenlegi szinte marad.

A fejlődés gátját jól mutatja, hogy míg az elemzők 4 milliárd dolláros átlagos árbevételt várnak az internetes értékesítéstől, míg ez az érték a becslések szerint 27 milliárd dollárra rúg majd a következő öt esztendőben.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?