11 °C Budapest

Illegális a másolásvédelem - reszkethet az Apple

Pénzcentrum
2007. január 25. 15:00

Illegálisnak minősítette a norvég fogyasztóvédelmi ombudsman az Apple másolásvédelmi rendszerének, a Fairplaynek használtatát, amellyel a vállalat megakadályozza, hogy online kereskedelmi oldaláról, az iTunesról letöltött tartalom az iPodon kívül más eszközökkel is lejátszható legyen.


A másolásvédelmi rendszer alkalmazása ellen egyébként Németország, Franciaország, Dánia és Svédország is tiltakozik, de egyedül Norvégiában nyilvánították a szoftver alkalmazását törvénybe ütközőnek.


A norvég ombudsman szerint az Apple kénytelen lesz beszüntetni az illegális program használatát, ha azt azonban záros határidőn belül nem teszi meg, bíróság előtt kell felelnie tettéért. Véleménye szerint a norvég kormány egyszerűen nem engedheti, hogy állampolgárait a legálisan megvásárolt termékek szabad használatában korlátozzák.


A fogyasztóvédelmi tanács szerint az amerikai digitális óriásnak három lehetőség áll rendelkezésére: licence jogot biztosít a piacon lévő többi mp3 lejátszó gyártó számára, velük együtt tevékenykedve kifejleszt egy szabad forráskódú programot, vagy teljesen lemond a másolásvédelem használatáról.


Az Apple sem hagyta szó nélkül a norvég ombudsman kijelentését. Szóvivője elmondta, hogy a vállalat már értesült az Európai Unió tagállamaiban felmerült problémákról és minden erejével ezek megoldásán fáradozik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?