15 °C Budapest

Illegális a másolásvédelem - reszkethet az Apple

Pénzcentrum
2007. január 25. 15:00

Illegálisnak minősítette a norvég fogyasztóvédelmi ombudsman az Apple másolásvédelmi rendszerének, a Fairplaynek használtatát, amellyel a vállalat megakadályozza, hogy online kereskedelmi oldaláról, az iTunesról letöltött tartalom az iPodon kívül más eszközökkel is lejátszható legyen.


A másolásvédelmi rendszer alkalmazása ellen egyébként Németország, Franciaország, Dánia és Svédország is tiltakozik, de egyedül Norvégiában nyilvánították a szoftver alkalmazását törvénybe ütközőnek.


A norvég ombudsman szerint az Apple kénytelen lesz beszüntetni az illegális program használatát, ha azt azonban záros határidőn belül nem teszi meg, bíróság előtt kell felelnie tettéért. Véleménye szerint a norvég kormány egyszerűen nem engedheti, hogy állampolgárait a legálisan megvásárolt termékek szabad használatában korlátozzák.


A fogyasztóvédelmi tanács szerint az amerikai digitális óriásnak három lehetőség áll rendelkezésére: licence jogot biztosít a piacon lévő többi mp3 lejátszó gyártó számára, velük együtt tevékenykedve kifejleszt egy szabad forráskódú programot, vagy teljesen lemond a másolásvédelem használatáról.


Az Apple sem hagyta szó nélkül a norvég ombudsman kijelentését. Szóvivője elmondta, hogy a vállalat már értesült az Európai Unió tagállamaiban felmerült problémákról és minden erejével ezek megoldásán fáradozik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?