15 °C Budapest

Megingott a bizalom - az euró felelős mindenért?

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:00

Az európaiak többsége nincs megelégedve a közös valuta, az euró teljesítményével, derül ki a FT-Harris által készített felmérésből. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a Monetáris Unió negatív hatással volt a nemzetgazdaságokra, de összgazdaságilag jó hatással volt az Európai Unióra - írja a Financial Times.

A franciák, a spanyolok, az olaszok több mint kétharmada és minden második német is úgy véli, az euró bevezetése negatív következményekkel járt hazájuk gazdaságára nézve. Ezzel újabb kritika fogalmazódott meg az amúgy is gyakran vádolt Európai Központi Bank irányába, amelyet a választások előtt Franciaországban két jelölt is az állítólagos általános gazdasági növekedést gátló politikájáért marasztalt el.

Forrás:FT-Harris

Az EKB szempontjából azért is fontos a felmérés végeredménye, mert az infláció ellenes küzdelemhez a központi bank elengedhetetlen tartja a közösség állampolgárainak bizalmát, mind az intézményben, mind a közös valutában, az euróban. Az infláció elleni küzdelem pedig, a bank álláspontja szerint, a legfontosabb tényező a gazdasági fejlődés fellendítésében.

Így érthető, hogy kellemetlenül érinti a központi bankot az uniós állampolgárok által megfogalmazott bírálat, amely Franciaországban a legsúlyosabb, ahol a népesség csupán 5 százaléka hisz továbbra is a monetáris unió sikerességében.

Figyelemreméltó azonban az az eredmény, miszerint a megkérdezettek többsége az általános fejlődésre pozítiv hatással bírónak tartja a nyolc évvel ezelőtt született Monetáris Unió létrejöttét. Ezek szerint a EMU országainak állampolgárai saját helyzetüket sokkal rosszabb fényben látják mint a többi tagországét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás:FT-Harris

A negatív hangulatra rácáfol az EU13 országaiban megindult gazdasági fejlődés, amely főként a német gazdaság fellendülésének eredménye. A Bundesbank igazgatóságának egyik tagja szerint a tavalyi növekedés nem csupán egy csodálatos év, hanem egy hosszan tartó konjunktúra kezdete, amelyet bizonyít kialakulásának folyamata. Elsőként az export növekedett, majd ezt követték a beruházások, s csupán végül volt érezhető enyhe emelkedés a lakossági fogyasztás terén.

A FT-Harris munkatársai 5314 felnőttet kérdeztek meg Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban január 10. és 22. között. A végeredmény szerint a németek több mint kétharmada szívesebben fizetne ismét márkával.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20