Megingott a bizalom - az euró felelős mindenért?

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:00

Az európaiak többsége nincs megelégedve a közös valuta, az euró teljesítményével, derül ki a FT-Harris által készített felmérésből. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a Monetáris Unió negatív hatással volt a nemzetgazdaságokra, de összgazdaságilag jó hatással volt az Európai Unióra - írja a Financial Times.

A franciák, a spanyolok, az olaszok több mint kétharmada és minden második német is úgy véli, az euró bevezetése negatív következményekkel járt hazájuk gazdaságára nézve. Ezzel újabb kritika fogalmazódott meg az amúgy is gyakran vádolt Európai Központi Bank irányába, amelyet a választások előtt Franciaországban két jelölt is az állítólagos általános gazdasági növekedést gátló politikájáért marasztalt el.

Forrás:FT-Harris

Az EKB szempontjából azért is fontos a felmérés végeredménye, mert az infláció ellenes küzdelemhez a központi bank elengedhetetlen tartja a közösség állampolgárainak bizalmát, mind az intézményben, mind a közös valutában, az euróban. Az infláció elleni küzdelem pedig, a bank álláspontja szerint, a legfontosabb tényező a gazdasági fejlődés fellendítésében.

Így érthető, hogy kellemetlenül érinti a központi bankot az uniós állampolgárok által megfogalmazott bírálat, amely Franciaországban a legsúlyosabb, ahol a népesség csupán 5 százaléka hisz továbbra is a monetáris unió sikerességében.

Figyelemreméltó azonban az az eredmény, miszerint a megkérdezettek többsége az általános fejlődésre pozítiv hatással bírónak tartja a nyolc évvel ezelőtt született Monetáris Unió létrejöttét. Ezek szerint a EMU országainak állampolgárai saját helyzetüket sokkal rosszabb fényben látják mint a többi tagországét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás:FT-Harris

A negatív hangulatra rácáfol az EU13 országaiban megindult gazdasági fejlődés, amely főként a német gazdaság fellendülésének eredménye. A Bundesbank igazgatóságának egyik tagja szerint a tavalyi növekedés nem csupán egy csodálatos év, hanem egy hosszan tartó konjunktúra kezdete, amelyet bizonyít kialakulásának folyamata. Elsőként az export növekedett, majd ezt követték a beruházások, s csupán végül volt érezhető enyhe emelkedés a lakossági fogyasztás terén.

A FT-Harris munkatársai 5314 felnőttet kérdeztek meg Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban január 10. és 22. között. A végeredmény szerint a németek több mint kétharmada szívesebben fizetne ismét márkával.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?