2 °C Budapest

Megingott a bizalom - az euró felelős mindenért?

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:00

Az európaiak többsége nincs megelégedve a közös valuta, az euró teljesítményével, derül ki a FT-Harris által készített felmérésből. A megkérdezettek többsége azon a véleményen van, hogy a Monetáris Unió negatív hatással volt a nemzetgazdaságokra, de összgazdaságilag jó hatással volt az Európai Unióra - írja a Financial Times.

A franciák, a spanyolok, az olaszok több mint kétharmada és minden második német is úgy véli, az euró bevezetése negatív következményekkel járt hazájuk gazdaságára nézve. Ezzel újabb kritika fogalmazódott meg az amúgy is gyakran vádolt Európai Központi Bank irányába, amelyet a választások előtt Franciaországban két jelölt is az állítólagos általános gazdasági növekedést gátló politikájáért marasztalt el.

Forrás:FT-Harris

Az EKB szempontjából azért is fontos a felmérés végeredménye, mert az infláció ellenes küzdelemhez a központi bank elengedhetetlen tartja a közösség állampolgárainak bizalmát, mind az intézményben, mind a közös valutában, az euróban. Az infláció elleni küzdelem pedig, a bank álláspontja szerint, a legfontosabb tényező a gazdasági fejlődés fellendítésében.

Így érthető, hogy kellemetlenül érinti a központi bankot az uniós állampolgárok által megfogalmazott bírálat, amely Franciaországban a legsúlyosabb, ahol a népesség csupán 5 százaléka hisz továbbra is a monetáris unió sikerességében.

Figyelemreméltó azonban az az eredmény, miszerint a megkérdezettek többsége az általános fejlődésre pozítiv hatással bírónak tartja a nyolc évvel ezelőtt született Monetáris Unió létrejöttét. Ezek szerint a EMU országainak állampolgárai saját helyzetüket sokkal rosszabb fényben látják mint a többi tagországét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás:FT-Harris

A negatív hangulatra rácáfol az EU13 országaiban megindult gazdasági fejlődés, amely főként a német gazdaság fellendülésének eredménye. A Bundesbank igazgatóságának egyik tagja szerint a tavalyi növekedés nem csupán egy csodálatos év, hanem egy hosszan tartó konjunktúra kezdete, amelyet bizonyít kialakulásának folyamata. Elsőként az export növekedett, majd ezt követték a beruházások, s csupán végül volt érezhető enyhe emelkedés a lakossági fogyasztás terén.

A FT-Harris munkatársai 5314 felnőttet kérdeztek meg Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban január 10. és 22. között. A végeredmény szerint a németek több mint kétharmada szívesebben fizetne ismét márkával.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm