13 °C Budapest

Nem félnek a "roncsáradattól": a regisztrációs adó mindent megold?

Pénzcentrum
2007. január 30. 08:00

Örömök és ürömök: középpontban a változás A regisztrációs adó körüli változtatások lázba hozták a hazai autósokat, akiket először megörvendeztettek az adófajta eltűnéséről szóló, majd elszomorítottak az ezzel ellentétes hírek. A jelenlegi állás szerint még mindig az adó vezet, a február 5-ei emelés után már 2:0-ra. A terhek növekedése semmiképpen nem jelent jó hírt sem a megszorító csomag egyéb elemei miatt egyébként is nehéz időszakot élő kereskedők és finanszírozók, sem az autót vásárolni szándékozók számára, akik csupán azzal vigasztalódhatnak, már ha a 1996 előtt gyártott autók behozatalának engedélyezése vigasznak számít, hogy az EURO I. jogosítvánnyal rendelkező személygépkocsik esetében feloldották a korlátozást.

A 2007-es év kellemes és kellemetlen meglepetéseket is tartogatott mind az itthoni autósok, mind a kormány számára. Míg előbbiek örülhettek a gépjármű-behozatali szabályok egyszerűsödésének, amely a kormány számára nem kis fejtörést okozott, addig a regisztrációs adó változásának végeredménye a büdzsét vastagítja. A következő néhány bekezdésben az egyre egyszerűsödő behozatali folyamatot és a fent említett adófajta emelésének a magyar autópiacra gyakorolt hatását vesszük górcső alá.

Változás a köbön: a rugók, amelyek a háttérben mozogtak

A behozatalai szabályok megváltozása egyértelműen annak köszönhető, hogy az Európai Bizottság többször kifogásolta, ítéletében elmarasztalta és hivatalosan is felszólította a magyar kormányt, hogy módosítsa a közösségi többi tagállamából érkező használtautó-importot hátrányos helyzetbe hozó jogszabályokat.

Egyrészt az EGT (EU27, Norvégia, Izland és Liechtenstein) tagállamaiból érkező használt gépjárművekre alkalmazott avultatási szabályokat és regisztrációs adót kellett a belföldi forgalomban érvényes joghoz igazítani. Másrészt fel kellett oldani az EURO I. bizonyítvánnyal rendelkező autókra vonatkozó tilalmat.

Vége a tilalomnak, de üröm van az örömben

2007. január elsejétől az EURO I. besorolású személygépkocsik is behozhatók Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy ezek után a magyar hatóságok nem követelhetik meg a más tagállamból származó autók esetében az európai típusengedély (Certificate of Conformity, CoC) felmutatását, így az 1996. október 1. előtt forgalomba helyezett autóknak is zöld utat kell adnunk.

De a szakértők szerint sem rettegésre, sem örömujjongásra nincs okunk az intézkedés hallatán, mert az EURO I. kategóriában, mivel az ide tartozó gépkocsik kevéssé környezetbarátok, a hatóság 60 százalékkal magasabb regisztrációs adót vetett ki. Így továbbra sem kell a nyugatról érkező öregautó-áradattól tartanunk, főleg mivel az alacsony árkategória vásárlói még az itthoni adás-vételre vonatkozó áríratási költséget sem szeretnék vállalni és megoldják a problémát egy használatbavételi szerződéssel. (A helyzet egyáltalán nem olyan ijesztő, amilyennek a számok alapján látszik, de a sötét felhőket oszlató tényezőkről később számolunk be.)

Rövidül, de tekeredik a bürokrácia kígyója

A 2007. január elsejével életbe lépő szabályok között újabb jó hír is rejtőzik az autósok számára, a külföldről behozott autókat ugyanis ezután már nem kell műszaki vizsga elé állítani, az EGT tagállamaiban kiállított okmányok érvényességét a magyar hatóság elismeri, a járművek magyar rendszámmal való ellátása teljes körűen, jármű-konstrukciós korlátozás nélkül válik lehetővé.


A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény valamint a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosítására kiadott 89/2006. (XII.26) számú rendelet 2007. január 1-jével lépett hatályba, ennek értelmében az érvényes műszaki engedéllyel rendelkező gépjárművet a hatóság egy szemlén ellenőrzi a forgalomba helyezés előtt, ahol megbizonyosodik az adatok hitelességéről és arról is, hogy a gépjármű megfelel-e az érvényben lévő környezetvédelmi és egyéb magyarországi előírásnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez az a pont, ahol az EURO I. kategóriába sorolt gépjárművek behozatalába beépítettek egy biztonsági kaput, ugyanis ha ezen a vizsgálaton elbuknak, akkor forgalomba helyezésük csak akkor lehetséges, ha a szükséges javítás után újra a hatóság elé állítják őket.


 

Mézesmadzag és nagy csalódás

A behozatal egyszerűsítése természetesen nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a regisztrációs adón kívül nem kell egyéb költséggel számolnunk: a jármű forgalomba helyezési engedélye 22.800 forint és a hatósági szemléért is felszámolják az időszakos vizsgadíjat. Ennek összege azonban meg sem közelíti az eddigi körülbelül 65 ezer forintnyi többletterhet.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm