Aggasztó a hipermarket helyzete

Pénzcentrum
2007. január 23. 16:00

Az angol versenytanács vizsgálatában aggasztónak tartja a Tesco angliai helyzetét. Az áruházlánc versenyereje megfojtja a versenyt, s tönkreteszi a helyi üzleteket - áll a jelentésben. Ez az első olyan vizsgálat, amely elismeri hogy a Tesco növekedése káros hatással lehet Angliára.

A Versenytanács jelentését mintegy 8 hónapos vizsgálat előzte meg a 123 milliárd fontos élelmiszerpiacon. A vizsgálatot azért indították, mert egyre inkább aggasztotta a közvéleményt a Tesco, illetve a négy nagy ("big four") szupermarket-lánc óriási növekedése.

A jelentés alapján tiszán látszik, hogy a versenyhivatal aggódik az úgynevezett Tesco-városok számának emelkedése miatt, tehát egyre több az olyan város, ahol egyeduralma van a hipermarketnek.

A jelentés számai arról tanúskodnak, hogy az elmúlt néhány év során a szupermarket óriási növekedése számos versenytársat iktatott ki. A szupermarket értékesítés 26 százalékos reálnövekedést élt meg 2000 óta, ugyanakkor a specializált, kis üzletek, például a zöldségesek, hentesek értékesítése csupán 1 százalékkal növekedett. Ugyanezen időszak alatt az Asda, Morrisons, Sainsbury's és Tesco szupermarketeinek száma megduplázódott. Ugyanakkor a kis élelmiszerüzletek száma 2000-ről 2005-re mintegy 7 százalékkal csökkent.

A tanács a tervek szerint novemberben jelenteti meg a végleges jelentést, és amennyiben úgy találják, hogy a hipermarketek gátolják a versenyt, még akár egyes üzletek bezárására is kötelezhetik az üzletláncokat.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10