3 °C Budapest

Aggasztó a hipermarket helyzete

Pénzcentrum
2007. január 23. 16:00

Az angol versenytanács vizsgálatában aggasztónak tartja a Tesco angliai helyzetét. Az áruházlánc versenyereje megfojtja a versenyt, s tönkreteszi a helyi üzleteket - áll a jelentésben. Ez az első olyan vizsgálat, amely elismeri hogy a Tesco növekedése káros hatással lehet Angliára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Versenytanács jelentését mintegy 8 hónapos vizsgálat előzte meg a 123 milliárd fontos élelmiszerpiacon. A vizsgálatot azért indították, mert egyre inkább aggasztotta a közvéleményt a Tesco, illetve a négy nagy ("big four") szupermarket-lánc óriási növekedése.

A jelentés alapján tiszán látszik, hogy a versenyhivatal aggódik az úgynevezett Tesco-városok számának emelkedése miatt, tehát egyre több az olyan város, ahol egyeduralma van a hipermarketnek.

A jelentés számai arról tanúskodnak, hogy az elmúlt néhány év során a szupermarket óriási növekedése számos versenytársat iktatott ki. A szupermarket értékesítés 26 százalékos reálnövekedést élt meg 2000 óta, ugyanakkor a specializált, kis üzletek, például a zöldségesek, hentesek értékesítése csupán 1 százalékkal növekedett. Ugyanezen időszak alatt az Asda, Morrisons, Sainsbury's és Tesco szupermarketeinek száma megduplázódott. Ugyanakkor a kis élelmiszerüzletek száma 2000-ről 2005-re mintegy 7 százalékkal csökkent.

A tanács a tervek szerint novemberben jelenteti meg a végleges jelentést, és amennyiben úgy találják, hogy a hipermarketek gátolják a versenyt, még akár egyes üzletek bezárására is kötelezhetik az üzletláncokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?