0 °C Budapest

Minden negyedik csokimikulás akcióban kel el

Pénzcentrum
2006. december 4. 08:57

Megtorpanni látszik a karácsonyi édességek népszerűsége - legalábbis ez derül ki GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból. A felmérések tanúsága szerint az elmúlt három évben a magyar háztartások nem egészen harmada vásárolt csokimikulást és valamivel több mint a fele fogyasztott szaloncukrot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A csokoládé mikulások mennyiségi forgalma az elmúlt három évben jellemzően egyre csökkenő mértékben növekedett, s a tendencia 2005-ben negatívra fordult. Míg az eladott csokimikulás-mennyiség 2003-ban 9°százalékkal, 2004-ben pedig 6°százalékkal emelkedett, addig 2005-ben már 0,5°százalékkal csökkent. Történt mindez a vásárlói hatókör meglehetős állandósága mellett: az elmúlt néhány év során a magyar fogyasztók nem egészen harmada vásárolt csokoládéból készült figurát az év végi ünnepek alkalmával.

 

A fogyasztói költések tendenciája az utóbbi három évben közelít a mennyiségi forgalom terén tapasztalt változásokhoz, ám az értékbeli forgalom változása rendre meghaladja a mennyiségi forgalom változásának mértékét. "Ez elsősorban a kilogrammonkénti fogyasztói átlagár ingadozásának tudható be" - mondta Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking terület menedzsere.

 


A 2004. évi kilogrammonkénti fogyasztói átlagár kiemelkedően magas volt az azt megelőző és követő évben jellemző átlagárhoz képest. Míg 2004-ben egy kilogramm csokimikulás átlagos ára 1977 forint volt, addig ez 2003-ban 1921 forint, 2005-ben pedig némiképp magasabb, 1936 forint körül alakult.

 

Az elmúlt három évet vizsgálva megállapítható, hogy egyre nagyobb az árra is ható akciós vásárlások aránya: míg 2003-ban az összes mennyiségi forgalom 15 százalékát tették ki, addig tavaly már minden negyedik csokoládémikulás valamilyen akciós ajánlat kapcsán került a vásárlók kosarába.

 

Az értékesített mennyiséget tekintve továbbra is a hipermarketek vezetnek, bár piacrészük csökkent a 2004. évi közel 40 százalékhoz képest. Náluk nagyobb mértékben csupán a szupermarketek estek vissza a Mikulás csokoládéfigurák mennyiségi forgalmát tekintve - a kereslet legnagyobb arányban a diszkontokhoz és a független kisboltokhoz áramlott.

 

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A karácsonyi csokifigurákhoz hasonlóan a szaloncukor-piacon is fokozatos visszaesés volt tapasztalható az elmúlt három évben: a mennyiségi és az értékbeli forgalom évről évre csökken - a fogyasztók 2005-ben már 8 százalékkal kevesebb szaloncukrot vásároltak mintegy 5 százalékkal kisebb értékben mint egy évvel korábban.

 

E tendencia hátterében egyrészt a zsugorodó vásárlói bázis áll: bár a háztartásoknak több mint a fele vásárol szaloncukrot, ez az arány egyre csökken. Éves szinten átlagosan 1,5 kilogramm szaloncukrot vásárol egy család, egy vásárlás alkalmával pedig nem egészen 1 kilogrammnyi szaloncukor kerül a bevásárlókosárba. Ezek a mennyiségek nem változtak érdemben az előző évhez képest.

 

Az elmúlt három évben fokozatosan nőtt az általában alacsonyabb áron kínált sajátmárkás termékek forgalmi részesedése, és 2005-ben már az értékesített mennyiség egytizede ebből a kategóriából került ki.

 

 

 

A karácsonykor a fára, és fa alá kerülő szaloncukor több mint negyede valamely hipermarketből származik - e kereskedelmi csatorna piacrésze évről évre növekszik, elsősorban a kis vegyesboltok kárára. A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20