15 °C Budapest

Minden negyedik csokimikulás akcióban kel el

Pénzcentrum
2006. december 4. 08:57

Megtorpanni látszik a karácsonyi édességek népszerűsége - legalábbis ez derül ki GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból. A felmérések tanúsága szerint az elmúlt három évben a magyar háztartások nem egészen harmada vásárolt csokimikulást és valamivel több mint a fele fogyasztott szaloncukrot.

A csokoládé mikulások mennyiségi forgalma az elmúlt három évben jellemzően egyre csökkenő mértékben növekedett, s a tendencia 2005-ben negatívra fordult. Míg az eladott csokimikulás-mennyiség 2003-ban 9°százalékkal, 2004-ben pedig 6°százalékkal emelkedett, addig 2005-ben már 0,5°százalékkal csökkent. Történt mindez a vásárlói hatókör meglehetős állandósága mellett: az elmúlt néhány év során a magyar fogyasztók nem egészen harmada vásárolt csokoládéból készült figurát az év végi ünnepek alkalmával.

 

A fogyasztói költések tendenciája az utóbbi három évben közelít a mennyiségi forgalom terén tapasztalt változásokhoz, ám az értékbeli forgalom változása rendre meghaladja a mennyiségi forgalom változásának mértékét. "Ez elsősorban a kilogrammonkénti fogyasztói átlagár ingadozásának tudható be" - mondta Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking terület menedzsere.

 


A 2004. évi kilogrammonkénti fogyasztói átlagár kiemelkedően magas volt az azt megelőző és követő évben jellemző átlagárhoz képest. Míg 2004-ben egy kilogramm csokimikulás átlagos ára 1977 forint volt, addig ez 2003-ban 1921 forint, 2005-ben pedig némiképp magasabb, 1936 forint körül alakult.

 

Az elmúlt három évet vizsgálva megállapítható, hogy egyre nagyobb az árra is ható akciós vásárlások aránya: míg 2003-ban az összes mennyiségi forgalom 15 százalékát tették ki, addig tavaly már minden negyedik csokoládémikulás valamilyen akciós ajánlat kapcsán került a vásárlók kosarába.

 

Az értékesített mennyiséget tekintve továbbra is a hipermarketek vezetnek, bár piacrészük csökkent a 2004. évi közel 40 százalékhoz képest. Náluk nagyobb mértékben csupán a szupermarketek estek vissza a Mikulás csokoládéfigurák mennyiségi forgalmát tekintve - a kereslet legnagyobb arányban a diszkontokhoz és a független kisboltokhoz áramlott.

 

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A karácsonyi csokifigurákhoz hasonlóan a szaloncukor-piacon is fokozatos visszaesés volt tapasztalható az elmúlt három évben: a mennyiségi és az értékbeli forgalom évről évre csökken - a fogyasztók 2005-ben már 8 százalékkal kevesebb szaloncukrot vásároltak mintegy 5 százalékkal kisebb értékben mint egy évvel korábban.

 

E tendencia hátterében egyrészt a zsugorodó vásárlói bázis áll: bár a háztartásoknak több mint a fele vásárol szaloncukrot, ez az arány egyre csökken. Éves szinten átlagosan 1,5 kilogramm szaloncukrot vásárol egy család, egy vásárlás alkalmával pedig nem egészen 1 kilogrammnyi szaloncukor kerül a bevásárlókosárba. Ezek a mennyiségek nem változtak érdemben az előző évhez képest.

 

Az elmúlt három évben fokozatosan nőtt az általában alacsonyabb áron kínált sajátmárkás termékek forgalmi részesedése, és 2005-ben már az értékesített mennyiség egytizede ebből a kategóriából került ki.

 

 

 

A karácsonykor a fára, és fa alá kerülő szaloncukor több mint negyede valamely hipermarketből származik - e kereskedelmi csatorna piacrésze évről évre növekszik, elsősorban a kis vegyesboltok kárára. A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem