3 °C Budapest

Újabb akció a luxusadót elcsalók ellen - mélyreható vizsgálódás várható

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:30

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály - írja a Napi.

A vizsgálódásban az APEH munkatársai is részt vesznek, amelyből arra is lehet következtetni, hogy a 100 millió forint feletti értéket képviselő ingatlanok tulajdonosai az utóellenőrzés során akár vagyonosodási vizsgálaton is áteshetnek. Az ellenőrzése kiválasztottakat először levélben értesítik, ezután már nincs lehetőségük az adó bevallására és befizetésére.

Az adóköteles ingatlannal rendelkezők, akik a befizetést elmulasztották az adó összegén felül mulasztási és adóbírsággal, illetve az esedékesség napjától, vagyis szeptember 15-étől számított késedelmi pótlékkal sújthatók. A mulasztási bírság maximális összegét 100,000 forintban határozták meg, de annak megállapításakor a vizsgálatot lefolytatóknak mérlegelniük kell a mulasztás súlyát, gyakoriságát, illetve az adózó magatartását. A tetten érteknek a be nem vallott összeg 50 százalékát, mint adóbírságot, és a késedelmi pótlékot is be kell fizetniük, amely a esedékesség napjától számítva a jegybanki kamatláb kétszeresének (15,5 százalék) időarányos része. Így egy 120 millió forint értékű ingatlan tulajdonosának, aki "elfelejtett" bevallást készíteni, akár az eredetileg kiszabott adó másfélszeresét kell így utólag megfizetnie.

Deli Lajos osztályvezető szerint a szelektálás folyamán összevetették az illetékhivatali adatokat a saját nyilvántartásukkal, majd beszerezték az ellenőrzésre szánt ingatlanok tulajdoni lapjait, végül pedig megkeresték a kerületi polgármesteri hivatalok építésügyi hatóságait, hogy megkezdhessék a bliccelők ellenőrzését. Amennyiben az ügyosztály által kivetett adókkal a tulajdonosok nem értenek egyet, a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál fellebbezhetnek, itt azonban csakis a hasznos alapterület hibás megállapításának esetében orvosolhatják a problémát, az utca értékövezeti besorolásával kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz kell fordulni.

A Fővárosi Önkormányzat egyébként már megkezdte azon luxusingatlan tulajdonosok folyószámlaszámának begyűjtését, akik ugyan vallottak, de a fizetést mégsem eszközöltek. Őket személyes találkozóra fogják meginvitálni, ahol dönthetnek ennek módjáról, ha azonban ezután sem rendezik tartozásukat, azt az Önkormányzat behajtja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?