Újabb akció a luxusadót elcsalók ellen - mélyreható vizsgálódás várható

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:30

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály.

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály - írja a Napi.

A vizsgálódásban az APEH munkatársai is részt vesznek, amelyből arra is lehet következtetni, hogy a 100 millió forint feletti értéket képviselő ingatlanok tulajdonosai az utóellenőrzés során akár vagyonosodási vizsgálaton is áteshetnek. Az ellenőrzése kiválasztottakat először levélben értesítik, ezután már nincs lehetőségük az adó bevallására és befizetésére.

Az adóköteles ingatlannal rendelkezők, akik a befizetést elmulasztották az adó összegén felül mulasztási és adóbírsággal, illetve az esedékesség napjától, vagyis szeptember 15-étől számított késedelmi pótlékkal sújthatók. A mulasztási bírság maximális összegét 100,000 forintban határozták meg, de annak megállapításakor a vizsgálatot lefolytatóknak mérlegelniük kell a mulasztás súlyát, gyakoriságát, illetve az adózó magatartását. A tetten érteknek a be nem vallott összeg 50 százalékát, mint adóbírságot, és a késedelmi pótlékot is be kell fizetniük, amely a esedékesség napjától számítva a jegybanki kamatláb kétszeresének (15,5 százalék) időarányos része. Így egy 120 millió forint értékű ingatlan tulajdonosának, aki "elfelejtett" bevallást készíteni, akár az eredetileg kiszabott adó másfélszeresét kell így utólag megfizetnie.

Deli Lajos osztályvezető szerint a szelektálás folyamán összevetették az illetékhivatali adatokat a saját nyilvántartásukkal, majd beszerezték az ellenőrzésre szánt ingatlanok tulajdoni lapjait, végül pedig megkeresték a kerületi polgármesteri hivatalok építésügyi hatóságait, hogy megkezdhessék a bliccelők ellenőrzését. Amennyiben az ügyosztály által kivetett adókkal a tulajdonosok nem értenek egyet, a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál fellebbezhetnek, itt azonban csakis a hasznos alapterület hibás megállapításának esetében orvosolhatják a problémát, az utca értékövezeti besorolásával kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz kell fordulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fővárosi Önkormányzat egyébként már megkezdte azon luxusingatlan tulajdonosok folyószámlaszámának begyűjtését, akik ugyan vallottak, de a fizetést mégsem eszközöltek. Őket személyes találkozóra fogják meginvitálni, ahol dönthetnek ennek módjáról, ha azonban ezután sem rendezik tartozásukat, azt az Önkormányzat behajtja.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 4. vasárnap
Bulcsú
22. hét
Június 4.
Szentháromság
Június 4.
Pedagógusnap
Június 4.
Az építők napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04