Újabb akció a luxusadót elcsalók ellen - mélyreható vizsgálódás várható

Pénzcentrum
2006. október 19. 10:30

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály.

Eddig 15 magánszemélynél indított ellenőrzést a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztálya a 0,5 százalékos luxusadó-bevallás elmulasztásával kapcsolatban, de még az idén további 30 vizsgálat lefolytatását tervezi az ügyosztály - írja a Napi.

A vizsgálódásban az APEH munkatársai is részt vesznek, amelyből arra is lehet következtetni, hogy a 100 millió forint feletti értéket képviselő ingatlanok tulajdonosai az utóellenőrzés során akár vagyonosodási vizsgálaton is áteshetnek. Az ellenőrzése kiválasztottakat először levélben értesítik, ezután már nincs lehetőségük az adó bevallására és befizetésére.

Az adóköteles ingatlannal rendelkezők, akik a befizetést elmulasztották az adó összegén felül mulasztási és adóbírsággal, illetve az esedékesség napjától, vagyis szeptember 15-étől számított késedelmi pótlékkal sújthatók. A mulasztási bírság maximális összegét 100,000 forintban határozták meg, de annak megállapításakor a vizsgálatot lefolytatóknak mérlegelniük kell a mulasztás súlyát, gyakoriságát, illetve az adózó magatartását. A tetten érteknek a be nem vallott összeg 50 százalékát, mint adóbírságot, és a késedelmi pótlékot is be kell fizetniük, amely a esedékesség napjától számítva a jegybanki kamatláb kétszeresének (15,5 százalék) időarányos része. Így egy 120 millió forint értékű ingatlan tulajdonosának, aki "elfelejtett" bevallást készíteni, akár az eredetileg kiszabott adó másfélszeresét kell így utólag megfizetnie.

Deli Lajos osztályvezető szerint a szelektálás folyamán összevetették az illetékhivatali adatokat a saját nyilvántartásukkal, majd beszerezték az ellenőrzésre szánt ingatlanok tulajdoni lapjait, végül pedig megkeresték a kerületi polgármesteri hivatalok építésügyi hatóságait, hogy megkezdhessék a bliccelők ellenőrzését. Amennyiben az ügyosztály által kivetett adókkal a tulajdonosok nem értenek egyet, a Budapesti Közigazgatási Hivatalnál fellebbezhetnek, itt azonban csakis a hasznos alapterület hibás megállapításának esetében orvosolhatják a problémát, az utca értékövezeti besorolásával kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz kell fordulni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fővárosi Önkormányzat egyébként már megkezdte azon luxusingatlan tulajdonosok folyószámlaszámának begyűjtését, akik ugyan vallottak, de a fizetést mégsem eszközöltek. Őket személyes találkozóra fogják meginvitálni, ahol dönthetnek ennek módjáról, ha azonban ezután sem rendezik tartozásukat, azt az Önkormányzat behajtja.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem