6 °C Budapest

Társasház-alapítási boom Budapesten - Jobb mint adózni...

Pénzcentrum
2006. október 9. 11:30

Szeptemberig 1700 társasház-alapítás bejegyzési kérelem, és mintegy 200 előzetes alapítási feljegyzés érkezett a budapesti földhivatalhoz - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kőszegi Gábor, a Fővárosi Kerületek Földhivatalának vezetője elmondta, hogy a legtöbb kérelem a II., XVII., XI., illetve III. kerületből érkezett, amelyek általában inkább luxusingatlanokban bővelkednek. A szokásostól eltérő ingatlanforma oka, hogy így jövőre már kikerülhető a luxusadó, amelyet az idén még a január elsejei állapot szerint kellett megfizetni.

A törvény elfogadásakor 10 ezer adóköteles ingatlannal, és 1 milliárd forint adóbevétellel számolt a pénzügyi tárca, s úgy számoltak, hogy ennek fele a fővárostól származik. Ennek ellenére itt 96,7 millió forint bevételre lehet számítani, ebből eddig 84 millió forint folyt be.

A szeptember közepéig a fővárosi önkormányzathoz érkezett 488 luxusadó-bevallás közül 411 a valóban adóköteles. Deli Lajos, az adóügyosztály vezetője elmondta, megkezdték az ellenőrzéseket, melynek eredményeként 12 lehetséges adóalany ellen indítottak ellenőrzést. További 20 alany elleni vizsgálat jelenleg előkészítés alatt áll. A vezető hozzátette, hogy az eltitkolt adó néhány milliós nagyságrendű, de fontosabb a tettenérés morális hatása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?