28 °C Budapest

Ezt az adót TE is megfizeted! - Mekkora lesz a teher?

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 12:00

A jövegdelemalapú adózás mellett hazánkaban is egyre nagyobb teret nyer magának a vagyon alapú adó megfizettetése is. Ebbe az irányba mozdul el a kormányzat azon szándéka is, mely luxusadó bevezetése mellett az ingatlanadó "meghonosítását" is fontolgatja 2008-ra.

Ingatlanadó bevezetését nemrégiben vetette fel Veress János pénzügyminiszter egy szakmai fórumon. Az ingatlanadó a 2008. január 1-jével megszűnő iparűzési adót válatná fel. Bár számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb, hogy területalapú vagy értékalapú adó lesz-e majd a jövőbeni sarc? Az adószakértők, egy értékalapú és a területalapú adó kombinációt tudnak leginkább elképzelni, hasonlóan mint a luxusadó esetében.

Hasonló adónem egyébként már létezik Magyarországon, az önkormányzatoknak közel fele vet ki építmény- és telekadót, ám főleg nem lakáscélú ingatlanokra. Az adó mértéke rendkívűl széles sávban mozog, egészen az 50-től az 1000 ft/nm-ig találhatunk rá példát.

Technikai akadálya az értékalapú ingatlanadó bevezetésének, hiszen a luxusadó miatt az ingatlanok értékelési módszerét a jogszabály már tartalmazza.

A második fontos kérdés, hogy mekkora adókulcsra számíthatunk? Természetsen, ebben is megoszlanak a vélemények és 0,25-től 0,5 százalékig szóródnak a várakozások. És a szakértők körülbelül 75-250 milliárd forintos éves állami bevételre számítanak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adót valószínűleg a lakásokra és üdülőkre vetik ki első körben.. Az üzleti célú ingatlanok, ennek értelmében, kimaradnak (bár valóban cssak ideig óráig, mivel az iparűzési adó kiesését is pótolni kell valamivel). Ha a szociálishelyzetet is figyelembe szeretnék majdan venni az adó megállapításánál, akkor a legfeljebb néhány milliót érő lakások tulajdonosai csak szimbolikus mértékű adót kellene fizetniük és az adónak az ingatlanok értéke szerint progresszívnek kellene lennie.

Oszkó Péter
, a Deloitte kiemelt adópartnere elmondta, hogy az ingatlanadó a világ sok országában elfogadott, viszonylag rendszeresen működő adó. Az ingatlanadó melletti egyik legkomolyabb érv, hogy olyan vagyont adóztatnak, amit nem mobilizálható.Az ingatlan mutatja ma hazánkban a legpontosabban a vagyoni helyzetet.

A harmadik igen fontos kérdés, hogy milyen adatbázisokból határozzák meg egy-egy ingatlan értékét és ki viseli majd ezek költségét?

Az önkormányzatoknál tudják, hol milyen ingatlan nagyjából mennyit ér, azonban forintra pontosan soha senki nem tudná megállapítani egy lakás adóköteles értékét. Elképzelhető, hogy akülönböző szervezetek egymással együttműködve egy közös adtbázist hoznánka létre, de ennek költségei, illetve, hogy pontosan kit terhelne, még erőssen kérdéses.

Ilyen adónemet ugyanakkor csak abban az országban szabad bevezetni, ahol van rendes, naprakész ingatlan-nyilvántartás, amely alapján megállapítható az adott épület tulajdoni helyzete. A bevallós módszer nem igazán működik idehaza, legalábbis a luxusadó esetében ez mindenképpen tanulságként szolgált.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?