18 °C Budapest

Ezt az adót TE is megfizeted! - Mekkora lesz a teher?

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 12:00

A jövegdelemalapú adózás mellett hazánkaban is egyre nagyobb teret nyer magának a vagyon alapú adó megfizettetése is. Ebbe az irányba mozdul el a kormányzat azon szándéka is, mely luxusadó bevezetése mellett az ingatlanadó "meghonosítását" is fontolgatja 2008-ra.

Ingatlanadó bevezetését nemrégiben vetette fel Veress János pénzügyminiszter egy szakmai fórumon. Az ingatlanadó a 2008. január 1-jével megszűnő iparűzési adót válatná fel. Bár számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban.

Az első és legfontosabb, hogy területalapú vagy értékalapú adó lesz-e majd a jövőbeni sarc? Az adószakértők, egy értékalapú és a területalapú adó kombinációt tudnak leginkább elképzelni, hasonlóan mint a luxusadó esetében.

Hasonló adónem egyébként már létezik Magyarországon, az önkormányzatoknak közel fele vet ki építmény- és telekadót, ám főleg nem lakáscélú ingatlanokra. Az adó mértéke rendkívűl széles sávban mozog, egészen az 50-től az 1000 ft/nm-ig találhatunk rá példát.

Technikai akadálya az értékalapú ingatlanadó bevezetésének, hiszen a luxusadó miatt az ingatlanok értékelési módszerét a jogszabály már tartalmazza.

A második fontos kérdés, hogy mekkora adókulcsra számíthatunk? Természetsen, ebben is megoszlanak a vélemények és 0,25-től 0,5 százalékig szóródnak a várakozások. És a szakértők körülbelül 75-250 milliárd forintos éves állami bevételre számítanak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az adót valószínűleg a lakásokra és üdülőkre vetik ki első körben.. Az üzleti célú ingatlanok, ennek értelmében, kimaradnak (bár valóban cssak ideig óráig, mivel az iparűzési adó kiesését is pótolni kell valamivel). Ha a szociálishelyzetet is figyelembe szeretnék majdan venni az adó megállapításánál, akkor a legfeljebb néhány milliót érő lakások tulajdonosai csak szimbolikus mértékű adót kellene fizetniük és az adónak az ingatlanok értéke szerint progresszívnek kellene lennie.

Oszkó Péter
, a Deloitte kiemelt adópartnere elmondta, hogy az ingatlanadó a világ sok országában elfogadott, viszonylag rendszeresen működő adó. Az ingatlanadó melletti egyik legkomolyabb érv, hogy olyan vagyont adóztatnak, amit nem mobilizálható.Az ingatlan mutatja ma hazánkban a legpontosabban a vagyoni helyzetet.

A harmadik igen fontos kérdés, hogy milyen adatbázisokból határozzák meg egy-egy ingatlan értékét és ki viseli majd ezek költségét?

Az önkormányzatoknál tudják, hol milyen ingatlan nagyjából mennyit ér, azonban forintra pontosan soha senki nem tudná megállapítani egy lakás adóköteles értékét. Elképzelhető, hogy akülönböző szervezetek egymással együttműködve egy közös adtbázist hoznánka létre, de ennek költségei, illetve, hogy pontosan kit terhelne, még erőssen kérdéses.

Ilyen adónemet ugyanakkor csak abban az országban szabad bevezetni, ahol van rendes, naprakész ingatlan-nyilvántartás, amely alapján megállapítható az adott épület tulajdoni helyzete. A bevallós módszer nem igazán működik idehaza, legalábbis a luxusadó esetében ez mindenképpen tanulságként szolgált.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?