9 °C Budapest

Élre kerültünk a korrupció megfékezésében

Pénzcentrum
2006. június 28. 11:25

A Transparency International (TI) nemzetközi jogász-szervezet a politikai és gazdasági élet tisztaságáért folytatott küzdelem - OECD 1999-ben hatályba lépett megállapodás értelmében - megvalósításáról készített elemzést.

A Transparency International (TI) nemzetközi jogász-szervezet a politikai és gazdasági élet tisztaságáért folytatott küzdelem - OECD 1999-ben hatályba lépett megállapodás értelmében - megvalósításáról készített elemzést.

Ennek értelmében az egyezményt aláíró 36 ország vállalta, hogy az igazságszolgáltatás eszközeivel küzd az ellen, hogy a vállalatok külföldön állami, önkormányzati tisztségviselők lefizetése révén jussanak megbízáshoz. - írja a Világgazdaság.

A vizsgált 31 aláíró ország közül kétharmada nagyon minimális erőfeszítést tett az egyezmény megvalósításáért, ennek okát a nem megfelelő ügyészi, nyomozói háttérnek tulajdonítják, ezért nem indulnak büntető eljárások a korrupt cégek, üzletemberek ellen.

A TI szakértője különösen aggasztónak találja, hogy a nemzetközi beruházások és a kereskedelem szempontjából kulcsfontosságú országok sem tesznek eleget a vállalt kötelezettségeiknek. Ide sorolja Nagy-Britanniát, Hollandiát, Olaszországot és Japánt.

Magyarország élen jár a korrupciós ügyek feltárásában - derül ki az elemzésből - a TI jogászai kiemelték, hogy a vállalatok etikai kódexei legritkább esetben térnek ki a külföldi tisztségviselők lefizetésének tilalmára.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm