8 °C Budapest

Mielőtt kimész a horvát tengerpartra, nem árt ha...

Pénzcentrum
2006. április 25. 10:45

Horvátországban és Svájcban is elfogadják ezentúl az európai egészségkártyát, amely eredetileg az uniós tagországokban biztosít mindenkinek ingyenes sürgősségi ellátást - írja a Világgazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

.

Lengyel Balázs, az OEP illetékes főosztályvezetője elmondta: az életmentő és az elsősegély-ellátás ingyenes, a többiért átlagosan 15, a kórházakban 30 százalékos önrészt kell fizetni. Mivel a legtöbb országban ez 5-36 euróba kerül, az OEP üzleti biztosítást megkötését javasolja a kiutazóknak.

A kártya nélkül utazóknak a helyszínen ki kell fizetniük az ellátás költségeit, ám számla ellenében itthon ezt utólag kifizeti az egészségpénztár. A magyar tb kontójára kizárólag az ottani társadalombiztosítóval szerződésben lévő orvosokat kereshetik fel. Ezért ha valakinek orvosra van szüksége, az lehetőleg ne a szállodai magándoktort kérje, hanem inkább mentőt hívjon, vagy keressen állami orvost - mondta a szakember.

Sürgősségi ellátásnak azon beavatkozások minősülnek, amelyek nem halaszthatók a hazatérésig. Ezek között van az első három, egymást követő vesedializálás is. Térítésmentesen csak az életmentő és az elsősegély-ellátások nyújthatók, az egyéb szolgáltatásokért a horvát biztosítottakénak megfelelő önrészt kell fizetni. Ennek mértéke általában a költségek 15, kórházakban 30 százaléka. Egyébként a legtöbb országban 5-36 euró önrészt kell fizetni, ezért az OEP üzleti biztosítás megkötését is javasolja a kiutazóknak.

Szükség szerint a Horvátországban bekövetkezett keresőképtelenség alapján az itthon szokásos táppénz is megállapítható, ám a keresőképtelenséget igazoló dokumentumot a területileg illetékes horvát egészségpénztárhoz kell eljuttatni, onnan küldik el a magyar megyei egészségbiztosítónak.

A főosztályvezetőtől elmondta azt is, hogy az uniós csatlakozás óta 350 ezer, a külföldön szükséges egészségügyi ellátásra jogosító E-111-es nyomtatványt adtak ki. Az ezt tavaly ősszel felváltó európai egészégkártyát eddig 120 ezren váltották ki. A kártya C típusú okmány, ezért azt csak jogos tulajdonosa veheti át a területileg illetékes megyei egészségpénztárnál.

Lengyel Balázs szerint a külföldön ellátott magyarok és a hazánkban ellátott uniós polgárok után kiállított számlák egy évre eső költsége négy-öt év múlva derülhet ki. Ugyanis nincs elévülés, a társadalombiztosítók félévente a régebben kiállított számlákat is elküldhetik egymásnak. A megelőző négy év összesített számlái között uniós és nem EU-s elszámolások is vannak. Ebben az időben évente 8910 számlát kapott az OEP a magyarok külföldi ellátása után, azok költsége 421 millió forintot tett ki. Ugyanekkor évente 7400 számlát küldött ki a különböző országok biztosítóinak a nálunk ellátottak után, azok összege 220 millió volt. Az OEP idei költségvetésében közel kétmilliárd forintot irányoztak elő a nemzetközi kötelezettségekből fakadó egészségügyi kiadásokra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?