0 °C Budapest

Vége az E111-nek

Pénzcentrum
2006. január 2. 11:47

Év elejétől kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyával kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben. Szombat éjfél óta ugyanis már nem érvényes az E111-es nyomtatvány.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az új kártya már 2005. november 1-je óta beszerezhető az egészségbiztosítási pénztárnál, de a múlt év végéig még a régi nyomtatványokat is elfogadták az Európai Gazdasági Térség tagjai. Január 1-jétől azonban a másik 27 országban már csak az egységes, európai egészségbiztosítási kártyával tudják igazolni a magyar utazók, hogy van társadalombiztosításuk, s így ott is jogosultak egészségügyi ellátásra.
Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást – azokkal ellentétben nem fedezi például a poggyászkárokból adódó költségeket. Viszont igénybe lehet venni a kártyával minden olyan ellátást, ami a kint érvényes szabályok szerint jár az adott ország polgárainak, ha betegségbe esnek, vagy balesetet szenvednek, és nem minősülnek úgynevezett előre tervezhető szolgáltatásnak.
Fontos továbbá, hogy a kártyát csak azok a szolgáltatók fogadják el, amelyeknek van szerződésük az adott ország társadalombiztosítási szervével, ráadásul az Európai Unió tagállamainak többségében sem ingyenes minden egészségügyi szolgáltatás. Ezért valamekkora összeget, úgynevezett önrészt, a biztosítottnak is kell fizetnie. Ugyanez érvényes a kártyával érkező magyar állampolgárokra is.

Az európai egészségbiztosítási kártya a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év. A kártya kiváltása nagyon egyszerű: a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárak ügyfélszolgálata azonnal és térítésmentesen kiállítja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20