Lejárt az E111 ideje, itt az új dokumentum

Pénzcentrum
2005. október 26. 09:11

Novembertől egységes európai egészségbiztosítási kártyával utazhatnak uniós tagállamokba a magyar biztosítottak. A kártya a korábbi E111-es nyomtatványt váltja fel, ám annál hosszabb ideig érvényes.

 
Új dokumentum, az európai egészségbiztosítási kártya váltja fel november 1-jével a hazánk uniós csatlakozása óta használatos E111-es nyomtatványt. A dokumentum az unió tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat, ennek birtokában ingyenesen juthatnak hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz.
Az egységes kártya felhasználhatósága és igénylése jelenleg teljes egészében megegyezik a korábbi nyomtatványéval. A megyei egészségpénztárak ügyfélszolgálati irodáiban és az állandó kirendeltségekben személyazonosság, valamint társadalombiztosítási jogviszony igazolásával igényelhető. A kártyát az ügyfélszolgálatok félfogadási időben ingyen állítják ki a kérelmezőnek, az elvesztett dokumentum pótlásáért azonban díjat kell fizetni.
A kártya tulajdonosa csak ideiglenes kinntartózkodás esetén az orvosilag szükséges ellátásokat veheti ingyenesen igénybe, azaz nem használható fel a kártya akkor, ha valaki kifejezetten a gyógykezelés miatt utazik másik tagállamba.
Az E111-es nyomtatvánnyal ellentétben a kártya alapesetben 12 hónapig érvényes. Nyugdíjasok és a 17. életévüket még be nem töltött Magyarországon élő magyar állampolgárok 36 hónapos időtartamra érvényes kártyát kapnak. A kártya átvételekor aláírt elismervényen a tulajdonos kötelezettséget vállal arra, hogy a biztosítási jogviszony megváltozása vagy megszűnése esetén értesíti az egészségbiztosítót. A biztosítási jogviszony megszűnte után (például a bejelentett munkahely megszűnte után) külföldön igénybe vett szolgáltatás díját már a beteg fizeti.
Újdonság az is, hogy már minden tagállamban lehet közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni a kártyával, nem kell előzetesen az illetékes egészségbiztosító igazolását kérni. Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy csak az adott országban működő egészségbiztosítóval szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatásokat tudják elszámolni a biztosítók. Érdemes ezért a kiutazás előtt vagy a megérkezéskor tájékozódni arról, melyek a legközelebbi - társadalombiztosítóval szerződött - egészségügyi szolgáltatók.
Az OEP tájékoztatása szerint 2004. május 1-jétől összesen 343 497 darab E111-es nyomtatványt állítottak ki. Az unió más tagállamainak tapasztalatai szerint a kártya bevezetésével az évi mintegy 160 ezer igénylés megkétszereződhet, de akár hatszorosára is nőhet.
 
2008-tól elektronikus kártya
Az Európai Unió régi tagállamai már korábban bevezették az egységes európai egészségbiztosítási kártyát, több helyen - így például Ausztriában - a nemzeti társadalombiztosítási jogviszonyt és egyéb szociális jogosultságokat egyaránt igazoló chipkártyával összevonva. Az új tagállamok 2005. december 31-ig kaptak haladékot a plasztikkártya bevezetésére.
Magyarországon leghamarabb 2008-tól alkalmazza az összevont, többféle jogviszonyt igazoló chipkártyát.
A külföldön igénybe vett szolgáltatások térítési díját az érintett biztosítók számlázzák ki egymásnak. ÖtvösPéter, az OEP osztályvezetője elmondta, Magyarországra az uniós csatlakozás időpontjától számítva összesen 7426 szolgáltatásról érkezett számla 257 millió forint értékben. Külföldi biztosítók számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 32 400 ellátásért hasonló összegről - 179 millió forintról - állított ki számlát. A főosztályvezető elmondta, a nemzetközi elszámolás jelenleg rendkívül lassú, így akár 4-5 évet is késhet egy-egy követelés.  
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem