3 °C Budapest

Tegnaptól már semmi nem a régi

Pénzcentrum
2005. november 2. 09:14

Novembertől a nagyfogyasztóknak csaknem ötödével kell többet fizetniük a gázért. A Fészekrakóprogram korhatára 35 évre emelkedett, megváltozott a munkanélküli segélyezés rendszere, és életbe lépett az új, közigazgatási eljárásról szóló törvény.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Novembertől a nagyfogyasztóknak csaknem ötödével kell többet fizetniük a gázért. A Fészekrakóprogram korhatára 35 évre emelkedett, megváltozott a munkanélküli segélyezés rendszere, és életbe lépett az új, közigazgatási eljárásról szóló törvény.
 
November elsején 19 százalékkal emelkedett a gáz ára. Az emelés közvetlenül csak a nagyfogyasztókat érinti, de várhatóan az olyan termékek ára is nőni fog, amelyek előállításához a nagyfogyasztók gázt használnak. Az oktatási, szociális, egészségügyi vagy kulturális feladatokat ellátó állami, önkormányzati vagy egyházi intézményeket nem érinti az áremelés, mivel többletköltségeiket a kormány az energiagazdálkodási célelőirányzatból teljes egészében ellentételezi.
A Fészekrakó korhatára 35 évre változott
A Fészekrakóprogram korhatára novembertől 30-ról 35 évre emelkedett, így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak a lehetőséggel. A pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a magyarországi bankokkal, ezek eredményeképp a pénzintézetek már a héten fogadják a 30 év feletti kérelmezőket.
Egészségbiztosítási kártya az E111 helyett
Új dokumentum, az európai egészségbiztosítási kártya váltja fel a hazánk uniós csatlakozása óta használatos E111-es nyomtatványt. A dokumentum az unió tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat, ennek birtokában ingyenesen juthatnak hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz. Az egységes kártya felhasználhatósága és igénylése jelenleg teljes egészében megegyezik a korábbi nyomtatványéval.
Novembertől az állam nem vállal garanciát azokért a szövődményekért, amelyeket a kötelező védőoltások okoznak.
Ügyfélbarát közigazgatási eljárások
November 1-jén lépett hatályba a közigazgatási eljárásról szóló törvény (Ket.), amely számos új, ügyfélbarát jogintézményt honosít meg a hatósági eljárásokban. A Ket.-ben általános szabályként megmarad a 30 napos ügyintézési határidő. Az egyik legfontosabb újítás a hatósági eljárás megindításáról szóló értesítési kötelezettség. A Ket. hatályba lépése után az eljárásokban az ügyfelet nem kötelezhetik olyan adatok beszerzésére, amelyek a magyar hatóságok nyilvántartásában valahol már szerepelnek.
Álláskeresésre ösztönöz az új segélyrendszer
November elsejétől álláskeresési megállapodást kell kötni a regisztrált munkanélküliekkel a foglalkoztatási törvény most hatályba lépő módosítása szerint. Az álláskeresési megállapodásban szerepelnie kell annak, hogy a munkanélküli milyen módon tartja a kapcsolatot a munkaügyi kirendeltséggel, mit kíván tenni mielőbbi elhelyezkedése érdekében, és mikorra próbál meg állást találni. A munkanélküliek járadéka elnevezés álláskeresési járadékra, illetve álláskeresési segélyre változik.
A járadék folyósításának első szakaszában, amely a járadékos idő fele, de legfeljebb három hónap, nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, a felső határa viszont elérheti ennek kétszeresét, azaz a minimálbér dupláját. A járadékos idő további részében egységesen csak a minimálbér 60 százaléka a járadék A járadékos időt úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékos időt jelent. A járadékos idő legfeljebb háromnegyed év lehet.
1950 forintra csökken az eho összege
Novembertől a havi tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) összege az eddigi 3450 forintról 1950 forintra csökken. A jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokat október 24-én szavazta meg a parlament, így amennyiben a végszavazáson november 7-én az Országgyűlés elfogadja a módosítást, akkor eho-t a jövő év októberében kell utoljára fizetniük a munkáltatóknak, 2006 novemberétől pedig végleg megszűnik ez a járulék.  
(forrás: Kormányzati Hírportál)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?