Tegnaptól már semmi nem a régi

Pénzcentrum
2005. november 2. 09:14

Novembertől a nagyfogyasztóknak csaknem ötödével kell többet fizetniük a gázért. A Fészekrakóprogram korhatára 35 évre emelkedett, megváltozott a munkanélküli segélyezés rendszere, és életbe lépett az új, közigazgatási eljárásról szóló törvény.

Novembertől a nagyfogyasztóknak csaknem ötödével kell többet fizetniük a gázért. A Fészekrakóprogram korhatára 35 évre emelkedett, megváltozott a munkanélküli segélyezés rendszere, és életbe lépett az új, közigazgatási eljárásról szóló törvény.
 
November elsején 19 százalékkal emelkedett a gáz ára. Az emelés közvetlenül csak a nagyfogyasztókat érinti, de várhatóan az olyan termékek ára is nőni fog, amelyek előállításához a nagyfogyasztók gázt használnak. Az oktatási, szociális, egészségügyi vagy kulturális feladatokat ellátó állami, önkormányzati vagy egyházi intézményeket nem érinti az áremelés, mivel többletköltségeiket a kormány az energiagazdálkodási célelőirányzatból teljes egészében ellentételezi.
A Fészekrakó korhatára 35 évre változott
A Fészekrakóprogram korhatára novembertől 30-ról 35 évre emelkedett, így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak a lehetőséggel. A pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a magyarországi bankokkal, ezek eredményeképp a pénzintézetek már a héten fogadják a 30 év feletti kérelmezőket.
Egészségbiztosítási kártya az E111 helyett
Új dokumentum, az európai egészségbiztosítási kártya váltja fel a hazánk uniós csatlakozása óta használatos E111-es nyomtatványt. A dokumentum az unió tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat, ennek birtokában ingyenesen juthatnak hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz. Az egységes kártya felhasználhatósága és igénylése jelenleg teljes egészében megegyezik a korábbi nyomtatványéval.
Novembertől az állam nem vállal garanciát azokért a szövődményekért, amelyeket a kötelező védőoltások okoznak.
Ügyfélbarát közigazgatási eljárások
November 1-jén lépett hatályba a közigazgatási eljárásról szóló törvény (Ket.), amely számos új, ügyfélbarát jogintézményt honosít meg a hatósági eljárásokban. A Ket.-ben általános szabályként megmarad a 30 napos ügyintézési határidő. Az egyik legfontosabb újítás a hatósági eljárás megindításáról szóló értesítési kötelezettség. A Ket. hatályba lépése után az eljárásokban az ügyfelet nem kötelezhetik olyan adatok beszerzésére, amelyek a magyar hatóságok nyilvántartásában valahol már szerepelnek.
Álláskeresésre ösztönöz az új segélyrendszer
November elsejétől álláskeresési megállapodást kell kötni a regisztrált munkanélküliekkel a foglalkoztatási törvény most hatályba lépő módosítása szerint. Az álláskeresési megállapodásban szerepelnie kell annak, hogy a munkanélküli milyen módon tartja a kapcsolatot a munkaügyi kirendeltséggel, mit kíván tenni mielőbbi elhelyezkedése érdekében, és mikorra próbál meg állást találni. A munkanélküliek járadéka elnevezés álláskeresési járadékra, illetve álláskeresési segélyre változik.
A járadék folyósításának első szakaszában, amely a járadékos idő fele, de legfeljebb három hónap, nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, a felső határa viszont elérheti ennek kétszeresét, azaz a minimálbér dupláját. A járadékos idő további részében egységesen csak a minimálbér 60 százaléka a járadék A járadékos időt úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékos időt jelent. A járadékos idő legfeljebb háromnegyed év lehet.
1950 forintra csökken az eho összege
Novembertől a havi tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) összege az eddigi 3450 forintról 1950 forintra csökken. A jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokat október 24-én szavazta meg a parlament, így amennyiben a végszavazáson november 7-én az Országgyűlés elfogadja a módosítást, akkor eho-t a jövő év októberében kell utoljára fizetniük a munkáltatóknak, 2006 novemberétől pedig végleg megszűnik ez a járulék.  
(forrás: Kormányzati Hírportál)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem