11 °C Budapest

Nyolc évet kaphatnak a színlelők

Pénzcentrum
2006. április 13. 11:45

Még egyetlen cég sem nyert pert az APEH-hel szemben színlelt szerződésekkel kapcsolatos ügyekben. Az eddig indult 35 jogvita kétharmada már befejeződött, a bíróság többnyire megerősítette az adóhatározatokat, mindössze néhány esetben rendelt el új eljárást.

Még egyetlen cég sem nyert pert az APEH-hel szemben színlelt szerződésekkel kapcsolatos ügyekben. Az eddig indult 35 jogvita kétharmada már befejeződött, a bíróság többnyire megerősítette az adóhatározatokat, mindössze néhány esetben rendelt el új eljárást - írja a Világgazdaság.
Az adóhatóság a moratórium nyári lejártával ellenőrizni fogja, hogy a cégek átalakították-e a szerződéseiket, és ha nem, úgy érvényt szerez a jogerős ítéletekben foglalt fizetési kötelezettségeknek. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a szerződések átalakítása még nem mentesít a büntetés alól.
Szigorúan veszi a színlelt szerződések, foglalkoztatási jogviszonyok átalakítására, illetve a változás bejelentésére előírt június 30-i és július 31-i határidőt. Ez után nem fogad el a késedelmek mentésére irányuló semmiféle kifogást, igazolást. Kivételre a jogszabály nem ad módot, és az elmúlt három esztendő elég hosszú türelmi idő volt a jogsértő helyzetek rendezésére. A moratórium lejártát követően utóellenőrzést végeznek a revizorok az általuk eddig elmarasztalt cégeknél, és az idevágó APEH-irányelvnek megfelelően fokozott revíziót tartanak a többi munkáltatónál is.
Jószerivel nincs olyan terület, ahol ne próbálnák megspórolni a fizetendő adó- és járulékterheket vállalkozási vagy megbízási szerződésekkel leplezett munkaviszonnyal. Színlelt szerződések szép számmal akadnak az iparban, a kereskedelemben, a vendéglátásban csakúgy, mint a sajtó és a művészetek területén, de még a pénzügyi cégeknél is. Változatos az ily módon foglalkoztatottak munkaköre, beosztása. Az APEH-ellenőrök találkoztak már vállalkozóként feltüntetett raktárvezetővel és személyzeti vezérigazgató-helyettessel is. Bár sok cég azzal érvel, hogy a színlelt szerződéssel a foglalkoztatott is jobban jár - hiszen például különböző költségelszámolási lehetőségek nyílnak meg előtte - a tapasztalatok cáfolják ezt. A munkavállaló többnyire kiszolgáltatott, kénytelen belemenni a szabálytalan alkalmazásba, mert szabályosan nem veszik fel.
Az adóellenőrök eddigi - nemegyszer éppen foglalkoztatotti bejelentésre indult - ellenőrzéseiken több mint száz céget bírságoltak meg, és köteleztek az elmaradt járulékok befizetésére. (Ennek végrehajtását viszont a moratórium miatt felfüggesztették.) Határozataik mintegy kétezer szabálytalanul alkalmazottat érintettek. Azok a cégek, amelyek a moratórium lejártáig átalakítják vagy megszüntetik szabálytalan szerződéseiket, és bejelentik az adóhatóságnak, mentesülnek a kiszabott járulékok, pótlékok és bírságok megfizetése alól. Ha nem teszik, nincs mentesség.
Február végéig mintegy 120 foglalkoztató jelentette be, hogy módosította, illetve megszüntette a színlelt szerződéseket. Ezek közül csaknem hetven az adóellenőrzések nyomán intézkedett, több mint ötven pedig előrelátó módon rendezte a kifogásolható jogviszonyokat. A munkáltatók túlnyomó hányada feltételezhetően kivárja a szükséges intézkedéssel az utolsó előtti pillanatot.
A szabadságvesztéssel is sújtható adócsalást - követhetnek el a színlelt szerződéseket aláíró munkahelyi vezetők. A színlelt szerződés megkötése azonban még nem feltétlenül bűncselekmény. Az adó- és járulékfizetési kötelezettség elmulasztásának anyagi következménye mindenesetre önmagában is jelentős szankció, a büntetőjogi felelősséggel tetézve pedig fontos visszatartó erő lehet. Az adóhatóság a moratórium lejártáig e területen tartózkodik büntető feljelentés megtételétől.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm