28 °C Budapest

Még néhány hónap és nem titok többé

Pénzcentrum
2006. április 18. 10:05

Elfogadta a kormány az egyéni egészségbiztosítási járulékszámlák bevezetéséről szóló határozatot - mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Júliustól élesben működik a rendszer, ebből kiderül, hogy ki jogosult a társadalombiztosító (tb) által finanszírozott szolgáltatásokra s ki nem.

Elvileg minden magyar állampolgár biztosított, hiszen januártól a nyugdíjasok, a munkanélküliek és más rászorultak tb-járulékát az állami költségvetés állja. E célból a parlament 303 milliárd forintot szavazott meg az egészségbiztosítási alap idei költségvetésébe, így az idei tervezett deficit a tizedére csökkent. A miniszter szerint ez az intézkedés jelentős lépés a biztosításalapú egészségügyi ellátás bevezetéséhez.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kidolgozott informatikai rendszer már elkészült, ez alkalmas arra, hogy a beteg meggyőződjön, befizették-e utána a járulékot, így jogosultságot szerzett a tb által finanszírozott ellátásokra - mondta Rácz Jenő. Megtudhatja azt is, hogy mikor, hol és milyen szolgáltatást vett igénybe a biztosító kontójára.
A biztosított egy kód segítségével léphet be az egyéni járulékszámláját nyilvántartó informatikai rendszerbe. A kódot az okmányirodák a személyazonosítás után adják ki, amellyel a biztosított a kormányzati portálon teremthet kapcsolatot az OEP-pel. A számla a biztosítotti jogosultságot, a felhasználói oldalon pedig a kapott egészségügyi ellátásokat tartalmazza. A járulék összegét, befizetésének folyamatosságát az APEH tartja nyilván - tette hozzá a miniszter.
Elmondta azt is: azután sem szűkül az OEP által jelenleg finanszírozott gyógyítóellátások köre, hogy a tervek szerint jövő januártól bevezetnék a háromszintű biztosítási csomagot. A biztosítási rendszer egységes, mindenkire kiterjedő marad, alapja a szolidaritás.
Az alapcsomag szolgáltatásait a beutalási rend szerint, a hatályos jogszabályok alapján vehetnék igénybe a biztosítottak. A beteg a saját maga megnyugtatására azonban a tb pénzén legfeljebb egy konzílium finanszírozását kérhetné, a többit - más országok gyakorlatához hasonlóan - térítés ellenében igényelhetné. Ezzel elkerülhetnék a tetemes közpénzt felemésztő párhuzamos, sok esetben a beteget veszélyeztető ellátásokat. Az alapcsomag igénybevétele mindenkit megillet, ebbe tartozik például a közegészségügyi ellátás, a járványok megelőzését szolgáló védőoltás, a kötelező oltás, a mentés, a vérellátás, az anya- és csecsemővédelem, valamint a sürgősségi ellátás. Ez utóbbit nemzetközi standardok alapján határozzák meg.
Az azonnali orvosi beavatkozást igénylőket a tb-jogosultság vizsgálata nélkül is el kell látni. Azt, hogy ennek a díját az OEP vagy más fizeti meg, csak ezt követően lehet firtatni s a szolgáltatás ellenértékét behajtani.
A második csomagba azok az ellátások kerülnének, amelyeket jelenleg is fizet az OEP. Ám arról, hogy az újonnan bevezetendő orvosi technológiákat közpénzből fizetik-e vagy sem, előzetes értékelés alapján döntenének. A harmadik csomagba az extra szolgáltatásokat sorolnák, amelyeket készpénzzel vagy kiegészítő biztosításokkal fizetne ki a beteg. Ezek között van például a plasztikai sebészeti és a fogászati beavatkozás, az egyágyas, internettel is ellátott kórházi szoba, a külön étkezés.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!