17 °C Budapest

Még néhány hónap és nem titok többé

Pénzcentrum
2006. április 18. 10:05

Elfogadta a kormány az egyéni egészségbiztosítási járulékszámlák bevezetéséről szóló határozatot - mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Júliustól élesben működik a rendszer, ebből kiderül, hogy ki jogosult a társadalombiztosító (tb) által finanszírozott szolgáltatásokra s ki nem.

Elvileg minden magyar állampolgár biztosított, hiszen januártól a nyugdíjasok, a munkanélküliek és más rászorultak tb-járulékát az állami költségvetés állja. E célból a parlament 303 milliárd forintot szavazott meg az egészségbiztosítási alap idei költségvetésébe, így az idei tervezett deficit a tizedére csökkent. A miniszter szerint ez az intézkedés jelentős lépés a biztosításalapú egészségügyi ellátás bevezetéséhez.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kidolgozott informatikai rendszer már elkészült, ez alkalmas arra, hogy a beteg meggyőződjön, befizették-e utána a járulékot, így jogosultságot szerzett a tb által finanszírozott ellátásokra - mondta Rácz Jenő. Megtudhatja azt is, hogy mikor, hol és milyen szolgáltatást vett igénybe a biztosító kontójára.
A biztosított egy kód segítségével léphet be az egyéni járulékszámláját nyilvántartó informatikai rendszerbe. A kódot az okmányirodák a személyazonosítás után adják ki, amellyel a biztosított a kormányzati portálon teremthet kapcsolatot az OEP-pel. A számla a biztosítotti jogosultságot, a felhasználói oldalon pedig a kapott egészségügyi ellátásokat tartalmazza. A járulék összegét, befizetésének folyamatosságát az APEH tartja nyilván - tette hozzá a miniszter.
Elmondta azt is: azután sem szűkül az OEP által jelenleg finanszírozott gyógyítóellátások köre, hogy a tervek szerint jövő januártól bevezetnék a háromszintű biztosítási csomagot. A biztosítási rendszer egységes, mindenkire kiterjedő marad, alapja a szolidaritás.
Az alapcsomag szolgáltatásait a beutalási rend szerint, a hatályos jogszabályok alapján vehetnék igénybe a biztosítottak. A beteg a saját maga megnyugtatására azonban a tb pénzén legfeljebb egy konzílium finanszírozását kérhetné, a többit - más országok gyakorlatához hasonlóan - térítés ellenében igényelhetné. Ezzel elkerülhetnék a tetemes közpénzt felemésztő párhuzamos, sok esetben a beteget veszélyeztető ellátásokat. Az alapcsomag igénybevétele mindenkit megillet, ebbe tartozik például a közegészségügyi ellátás, a járványok megelőzését szolgáló védőoltás, a kötelező oltás, a mentés, a vérellátás, az anya- és csecsemővédelem, valamint a sürgősségi ellátás. Ez utóbbit nemzetközi standardok alapján határozzák meg.
Az azonnali orvosi beavatkozást igénylőket a tb-jogosultság vizsgálata nélkül is el kell látni. Azt, hogy ennek a díját az OEP vagy más fizeti meg, csak ezt követően lehet firtatni s a szolgáltatás ellenértékét behajtani.
A második csomagba azok az ellátások kerülnének, amelyeket jelenleg is fizet az OEP. Ám arról, hogy az újonnan bevezetendő orvosi technológiákat közpénzből fizetik-e vagy sem, előzetes értékelés alapján döntenének. A harmadik csomagba az extra szolgáltatásokat sorolnák, amelyeket készpénzzel vagy kiegészítő biztosításokkal fizetne ki a beteg. Ezek között van például a plasztikai sebészeti és a fogászati beavatkozás, az egyágyas, internettel is ellátott kórházi szoba, a külön étkezés.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?