3 °C Budapest

Mire figyelj az internetes telefon kiválasztásánál? - Vegyük sorra!

Pénzcentrum
2006. április 3. 07:00

Felkeltette az érdeklődésed az internetes telefonálás? Szeretnéd 100%-osan helyettesíeni a vezetékes telefont, tehát szükséged van egy számra, amin elérhető vagy külső hálózatból is és egy hangposta szolgáltatás is jól jönne? Mindezeket szinte minden VoIP szolgáltatónál megkaphatod, a következőkben azonban különlegessége miatt a NeoPhoneX kínálatát vesszük górcső alá, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Felkeltette az érdeklődésed az internetes telefonálás? Szeretnéd 100%-osan helyettesíeni a vezetékes telefont, tehát szükséged van egy számra, amin elérhető vagy külső hálózatból is és egy hangposta szolgáltatás is jól jönne? Mindezeket szinte minden VoIP szolgáltatónál megkaphatod, a következőkben azonban különlegessége miatt a NeoPhoneX kínálatát vesszük górcső alá, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával, melynek kapcsán bemutatjuk, hogy mire is kell figyelni egy-egy internetes telefon ajánlat mérlegelésénél.
Első lépésként maradjunk a szigorúan ingyenes szolgáltatás kipróbálása mellett! Először természetesen regisztrálnunk kell a NeoPhone honlapján, melyért cserébe a megadott e-mail címünkre kapunk egy telefonszámot. Az első kellemes meglepetés már rögtön ekkor éri a VoIP-szegmenst valamelyest ismerőket, hiszen a külső hálózatból is hívható számért más szolgáltatóknál a legtöbb esetben fizetni kell. Itt nem!
A honlap azt is tudatja velünk, hogy a jövőben ingyenesen továbbítják e-mail címünkre a hangüzeneteket, melyeket akkor kapunk, ha nem vagyunk elérhetők. Máshol ez a hangposta szolgáltatás is díjköteles, hiszen a legtöbb vállalat ezen extrákból él, cserébe viszont a percdíjakat alacsony szintre szorítja. Lehet, hogy itt épp fordított a helyzet? Meglátjuk...
Szép reményekkel telve regisztráltunk, majd ezt követően le kell töltenünk az ingyenes X-Lite kliensprogramot, melynek kinézete elsőre elrettentheti az egyszerűbb felületekhez szokott percdíjvadászokat. A programot először be kell állítanunk, meg kell adnunk néhány paramétert a használatbavétel előtt, melyhez ugyan minden információ adott a NeoPhone honlapján, mégis valószínűleg sokan elvéreznek ennél a lépésnél.
Ha sikerrel vettük az akadályt, részlegesen learathatjuk munkánk gyümölcsét: ürességtől kongó számlánkról indítsunk (NeoPhone) hálózaton belüli (természetesen ingyenes) hívásokat! Időközben felfedezhetjük, hogy a szolgáltatás itt szinte egyedülálló módon másodperc-alapú, ami nem hátrány... (A Skype és a szegmens úttörőjét követők legtöbbje perc-alapú számlázást használ.)
Egyenlegünket feltölthetjük a szokásos bankkártyás módszerrel (ehhez előbb ki kell töltenünk az adatlapunkat), de lehetőség van NeoPhone kártyás feltöltésre is. Mielőtt a nagy döntést meghoznánk, tehát pénzt is fektetnénk a telefonálásba, érdemes egy pillantást vetni a percdíjakra!

A többi szolgáltatóval történő összehasonlításhoz a következő linken található táblázat nyújthat segítséget:
Első látásra azt gondoltuk, mivel a NeoPhone-nál Magyarország belföldnek minősül, biztos rendkívül kedvező percdíjakkal állunk szemben. Tévedtünk! Amellett, hogy a NeoPhone-nál oda kell figyelnünk a csúcsidő és a körzetek kérdésére (ezt a terhet más szolgáltatók korábban már levették vállunkról...), a legkedvezőbb (csúcsidőn kívüli és kiemelt körzet) esetben is kedvezőtlenebb az ajánlat, mint néhány más cég esetében.
A magyarországi mobilszámok hívásáról tulajdonképpen ugyenezt mondhatjuk el, de a vizsgált nemzetközi hívások esetén sem túl versenyképes az ajánlat. Nem szabad persze elfelejteni, hogy itt másodperc-alapú a számlázás, ha azonban egy perc (pl. az USA-ba) dupla annyiba kerül, mint máshol, akkor ez nem sokat jelent...
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35