12 °C Budapest

Mire figyelj az internetes telefon kiválasztásánál? - Vegyük sorra!

Pénzcentrum
2006. április 3. 07:00

Felkeltette az érdeklődésed az internetes telefonálás? Szeretnéd 100%-osan helyettesíeni a vezetékes telefont, tehát szükséged van egy számra, amin elérhető vagy külső hálózatból is és egy hangposta szolgáltatás is jól jönne? Mindezeket szinte minden VoIP szolgáltatónál megkaphatod, a következőkben azonban különlegessége miatt a NeoPhoneX kínálatát vesszük górcső alá, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával.

Felkeltette az érdeklődésed az internetes telefonálás? Szeretnéd 100%-osan helyettesíeni a vezetékes telefont, tehát szükséged van egy számra, amin elérhető vagy külső hálózatból is és egy hangposta szolgáltatás is jól jönne? Mindezeket szinte minden VoIP szolgáltatónál megkaphatod, a következőkben azonban különlegessége miatt a NeoPhoneX kínálatát vesszük górcső alá, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával, melynek kapcsán bemutatjuk, hogy mire is kell figyelni egy-egy internetes telefon ajánlat mérlegelésénél.
Első lépésként maradjunk a szigorúan ingyenes szolgáltatás kipróbálása mellett! Először természetesen regisztrálnunk kell a NeoPhone honlapján, melyért cserébe a megadott e-mail címünkre kapunk egy telefonszámot. Az első kellemes meglepetés már rögtön ekkor éri a VoIP-szegmenst valamelyest ismerőket, hiszen a külső hálózatból is hívható számért más szolgáltatóknál a legtöbb esetben fizetni kell. Itt nem!
A honlap azt is tudatja velünk, hogy a jövőben ingyenesen továbbítják e-mail címünkre a hangüzeneteket, melyeket akkor kapunk, ha nem vagyunk elérhetők. Máshol ez a hangposta szolgáltatás is díjköteles, hiszen a legtöbb vállalat ezen extrákból él, cserébe viszont a percdíjakat alacsony szintre szorítja. Lehet, hogy itt épp fordított a helyzet? Meglátjuk...
Szép reményekkel telve regisztráltunk, majd ezt követően le kell töltenünk az ingyenes X-Lite kliensprogramot, melynek kinézete elsőre elrettentheti az egyszerűbb felületekhez szokott percdíjvadászokat. A programot először be kell állítanunk, meg kell adnunk néhány paramétert a használatbavétel előtt, melyhez ugyan minden információ adott a NeoPhone honlapján, mégis valószínűleg sokan elvéreznek ennél a lépésnél.
Ha sikerrel vettük az akadályt, részlegesen learathatjuk munkánk gyümölcsét: ürességtől kongó számlánkról indítsunk (NeoPhone) hálózaton belüli (természetesen ingyenes) hívásokat! Időközben felfedezhetjük, hogy a szolgáltatás itt szinte egyedülálló módon másodperc-alapú, ami nem hátrány... (A Skype és a szegmens úttörőjét követők legtöbbje perc-alapú számlázást használ.)
Egyenlegünket feltölthetjük a szokásos bankkártyás módszerrel (ehhez előbb ki kell töltenünk az adatlapunkat), de lehetőség van NeoPhone kártyás feltöltésre is. Mielőtt a nagy döntést meghoznánk, tehát pénzt is fektetnénk a telefonálásba, érdemes egy pillantást vetni a percdíjakra!

A többi szolgáltatóval történő összehasonlításhoz a következő linken található táblázat nyújthat segítséget:
Első látásra azt gondoltuk, mivel a NeoPhone-nál Magyarország belföldnek minősül, biztos rendkívül kedvező percdíjakkal állunk szemben. Tévedtünk! Amellett, hogy a NeoPhone-nál oda kell figyelnünk a csúcsidő és a körzetek kérdésére (ezt a terhet más szolgáltatók korábban már levették vállunkról...), a legkedvezőbb (csúcsidőn kívüli és kiemelt körzet) esetben is kedvezőtlenebb az ajánlat, mint néhány más cég esetében.
A magyarországi mobilszámok hívásáról tulajdonképpen ugyenezt mondhatjuk el, de a vizsgált nemzetközi hívások esetén sem túl versenyképes az ajánlat. Nem szabad persze elfelejteni, hogy itt másodperc-alapú a számlázás, ha azonban egy perc (pl. az USA-ba) dupla annyiba kerül, mint máshol, akkor ez nem sokat jelent...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem