1 °C Budapest

"Ki kell söpörni a boltokból azt amit élelmiszernek csúfolnak"

Pénzcentrum
2005. november 21. 11:55

26 százalékkal nőtt az agrártermékek behozatala, a kivitel csupán 6 százalékkal. A mezőgazdasági kormányzat célja, hogy Magyarország, mint agrár ország teljes mértékben önellátóvá váljék élelmiszerekből, s a termelés egyharmada a határokon túl találjon gazdára - jelentette ki Gráf József.

 
Az Európai Uniós csatlakozás után viszont a kívánatosnál nagyobb mértékben, 26 százalékkal nőtt az agrártermékek behozatala, miközben a kivitel csupán 6 százalékkal. Ebben a helyzetben ki kell söpörni a boltokból azt amit élelmiszernek csúfolnak - mondta a földművelésügyi miniszter. Szavai szerint az ehhez szükséges intézkedések elkezdődtek, bezúzattak 1,5 millió rossz minőségű tojást, eltüntették a szalmonellás lengyel csirkét és eljutottak egy áruházlánc bezárásáig is - tette hozzá Gráf József.
A miniszter a továbbiakban, az elmúlt időszak élelmiszerbotrányai kapcsán hangsúlyozta, hogy amennyiben egy húsárúra ráírják, hogy magyar termék akkor megköveteli azt, hogy az magyar alapanyagból készüljön és ne csak a feldolgozás történjék Magyarországon.
Ugyancsak leszögezte, hogy azon húsfeldolgozók, akik "ilyen pasztaszerű terméket mernek behozni az országba, azok számítsanak arra, hogy heti háromszor állategészségügyi ellenőrzést fognak kapni".
Gráf József hangsúlyozta, hogy a piaci árak stabilizálása érdekében szükségesnek tartja, hogy a termelők működtessenek feldolgozó kapacitásokat.
Így, például ma már az ország tejtermelésének 18 százalékával rendelkező Alföldi Tejszövetkezet üzemelteti a Parmalat volt üzemét, azt követően, hogy 3.5 milliárd forintért megvásárolták a céget, kormánygarancia segítségével.
Ugyancsak előkészítés alatt áll egy bor és egy sertésfeldolgozó értékesítése a termelők részére - fűzte hozzá.
Végül felhívta a figyelmet arra, hogy 6 év múlva valamennyi uniós polgár földtulajdont szerezhet Magyarországon. A kormányzat ebben a helyzetben, a magyar termelők földhöz-juttatása érdekében hirdette meg földhitel programját.

A 18 milliárd forintos keretből, személyenként 1 millió és 50 millió forint közötti hitelt igényelhetnek földvásárlásra a gazdálkodók 3.5 százalékos kamat mellett. Hatmilliárd forintnyi keretet az őstermelők számára különítettek el - mondta Gráf József.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem