32 °C Budapest

"Ki kell söpörni a boltokból azt amit élelmiszernek csúfolnak"

Pénzcentrum
2005. november 21. 11:55

26 százalékkal nőtt az agrártermékek behozatala, a kivitel csupán 6 százalékkal. A mezőgazdasági kormányzat célja, hogy Magyarország, mint agrár ország teljes mértékben önellátóvá váljék élelmiszerekből, s a termelés egyharmada a határokon túl találjon gazdára - jelentette ki Gráf József.

 
Az Európai Uniós csatlakozás után viszont a kívánatosnál nagyobb mértékben, 26 százalékkal nőtt az agrártermékek behozatala, miközben a kivitel csupán 6 százalékkal. Ebben a helyzetben ki kell söpörni a boltokból azt amit élelmiszernek csúfolnak - mondta a földművelésügyi miniszter. Szavai szerint az ehhez szükséges intézkedések elkezdődtek, bezúzattak 1,5 millió rossz minőségű tojást, eltüntették a szalmonellás lengyel csirkét és eljutottak egy áruházlánc bezárásáig is - tette hozzá Gráf József.
A miniszter a továbbiakban, az elmúlt időszak élelmiszerbotrányai kapcsán hangsúlyozta, hogy amennyiben egy húsárúra ráírják, hogy magyar termék akkor megköveteli azt, hogy az magyar alapanyagból készüljön és ne csak a feldolgozás történjék Magyarországon.
Ugyancsak leszögezte, hogy azon húsfeldolgozók, akik "ilyen pasztaszerű terméket mernek behozni az országba, azok számítsanak arra, hogy heti háromszor állategészségügyi ellenőrzést fognak kapni".
Gráf József hangsúlyozta, hogy a piaci árak stabilizálása érdekében szükségesnek tartja, hogy a termelők működtessenek feldolgozó kapacitásokat.
Így, például ma már az ország tejtermelésének 18 százalékával rendelkező Alföldi Tejszövetkezet üzemelteti a Parmalat volt üzemét, azt követően, hogy 3.5 milliárd forintért megvásárolták a céget, kormánygarancia segítségével.
Ugyancsak előkészítés alatt áll egy bor és egy sertésfeldolgozó értékesítése a termelők részére - fűzte hozzá.
Végül felhívta a figyelmet arra, hogy 6 év múlva valamennyi uniós polgár földtulajdont szerezhet Magyarországon. A kormányzat ebben a helyzetben, a magyar termelők földhöz-juttatása érdekében hirdette meg földhitel programját.

A 18 milliárd forintos keretből, személyenként 1 millió és 50 millió forint közötti hitelt igényelhetnek földvásárlásra a gazdálkodók 3.5 százalékos kamat mellett. Hatmilliárd forintnyi keretet az őstermelők számára különítettek el - mondta Gráf József.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?