13 °C Budapest

Ezek a vállalkozások örülhetnek: ÁFA kötelezettségük 95 százaléka eltűnhet

2018. január 25. 16:30

Csökkenő adminisztrációs terheket és ÁFA szempontból egyenlőbb versenyfeltételeket hoz a határon átívelő termékértékesítésre vonatkozó új szabályozás 2021-től.

Tavaly december 5-én új szabályozást fogadott el az Európai Unió Tanácsa, ami jelentősen megkönnyíti az online, határon átívelő termékértékesítéssel, szolgáltatásnyújtással foglalkozó vállalkozások ÁFA-fizetési kötelezettségeinek teljesítését. A szabályozás egyik legfontosabb vívmánya, hogy 2021-től kiterjeszti a MOSS (mini one-stop-shop) rendszerét - amely jelenleg csak távolról nyújtható szolgáltatásokra alkalmazható - a távolsági termékértékesítésekre is. Ezen újítás jelentősen csökkentheti az Európai Unió más tagállamaiba értékesítő vállalkozások adminisztratív terheit - írja közleményében a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

Egyszerűsített ÁFA-fizetés

Jelenleg két választási lehetőségük van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az Európai Unión belül határon átnyúló online értékesítéssel foglalkoznak. Egyrészt dönthetnek úgy, hogy a vásárló tagállama szerinti ÁFA-t fizetik az első eurótól kezdődően, másrészt választhatják azt az utat is, hogy csak az adott tagállamban irányadó összeghatár felett, amely jellemzően 35 ezer euró körül mozog, fizetik a másik országban érvényes ÁFA-t.

Így például egy magyar értékesítőnek ésszerű választás lehetne a magyar 27 százalékos ÁFA-nál alacsonyabb ÁFA-t fizetni, azonban ez számos adminisztratív költséggel jár, mivel ehhez az adott tagországban adószámot kell szereznie és teljesítenie kell az irányadó adminisztratív követelményeket is. Ennek fényében már nem biztos, hogy ésszerű választás az összeghatár alatt a másik tagállam ÁFA-ját választani

- mondta el dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.
 
A jelenleg érvényben lévő rendszernek megfelelően a másik tagállambeli értékesítő versenyelőnybe kerülhet magyar versenytársával szemben, ha a szállítás díja mellett a saját áfakulcsát kihasználva alacsonyabb árakat tud ajánlani. A magyar értékhatár, vagyis 35 ezer euró túllépése esetén kötelező neki magyar ÁFA-t felszámítani, azonban gyakorlatban nehéz az értékhatár túllépését figyelni és a magyar ÁFA megfizetését számon kérni. Emellett ez a szabályozás lehetőséget ad "trükközésre" is, hiszen az értékhatár elérésekor ugyanaz a tulajdonosi kör egy másik cégen keresztül folytathatja az értékesítést, így elkerülve a magasabb ÁFA-fizetési kötelezettséget és ezáltal versenyelőnyt szerezve.

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott új szabályozás értelmében főszabályként az első eurótól kezdve a magánszemély vásárló tagállama szerinti ÁFA-t kell fizetni. Ez alkalmas lehet arra, hogy a verseny torzulását megszüntesse, az értékesítőket egyenlő versenyhelyzetbe hozza az ÁFA tekintetében.

Az adminisztratív terheket azzal dönti le az új rendszer, hogy a MOSS keretein belül működő vállalkozások mentesülnek a tevékenységükkel érintett tagállamok vonatkozásában ÁFA regisztrációs kötelezettségük alól. Ennek értelmében a társaságok tagállamonkénti ÁFA bevallás benyújtására sem kötelezettek, kizárólag a letelepedésük szerinti uniós országban szükséges az ÁFA bevallás benyújtása, amelyen külön jelezni kell a bevallott értékesítések tényleges fogyasztásának helyét és ÁFA-ját.

Az Európai Tanács számításai szerint azzal, hogy a MOSS rendszerét kiterjesztik a távolsági értékesítésekre is, az érintett vállalkozások az ÁFA kötelezettségeik teljesítésére fordított költségeik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
mintegy 95 százalékát megtakaríthatják majd.

Ezzel egy időben az átláthatóbb szabályozásnak köszönhetően az érintett tagállamok növekvő ÁFA bevételre is számíthatnak.

A fentieken túl további jelentős egyszerűsítéssel élhetnek majd a startupok, valamint a kis- és középvállalkozások, ugyanis évi 10 ezer eurós értékesítési összeghatár alatt - a fogyasztás szerinti tagállam szabályai helyett - a fenti társaságok a letelepedésük szerinti tagállam ÁFA szabályait jogosultak alkalmazni, így tovább csökkenhetnek adminisztrációs kötelezettségeik

- tette hozzá dr. Gábor Zoltán, a cég adó- és jogi osztályának szenior menedzsere.

Harmadik országból érkező áruk

Az Európai Unión kívülről, harmadik országból érkező termékek esetén fontos változás lesz, hogy megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti szállítmányok import ÁFA mentessége. Ezen termékek EU-ba történő beléptetése jelenleg import ÁFA mentesen történhet, annak ellenére, hogy az EU-n belüli értékesítésük esetén - értéktől függetlenül - ÁFA felszámítása szükséges, amely jelentős egyenlőtlenségekhez vezethet, valamint visszaélésekre adhat lehetőséget.

Távolról nyújtott szolgáltatások

A szolgáltatások terén már korábban megvalósult az a reform, hogy a fogyasztás helye szerinti ÁFA-t kell felszámítani az első eurótól kezdve, mindezt jelentős adminisztratív terhek nélkül. Azonban a rendszer tekintetében néhány részletszabály (pl. a vásárló tagállamának bizonylatolási szabályainak betartása) mégis adminisztratív tehernek bizonyult. A jövő évtől a jelenleg a MOSS keretein belül, távolról nyújtható szolgáltatásokat kínáló társaságok alkalmazhatják a letelepedésük szerint irányadó ÁFA szabályokat szinte minden tekintetben, például számlázási szabályok és iratmegőrzés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem