25 °C Budapest
Reading, UK - JULY 5, 2021: British High Street Banks stopping account holders buying using or processing crypto related transactions as traditional banking industry declares war on crypto currencies

Lecsapott az MNB: két engedélyt is visszavont a jegybank, bajba kerülhetsz, ha ide tetted a pénzed!

2024. január 10. 12:30

Az MNB két pénzügyi vállalkozás hitel-és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízing tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét vonta vissza és elrendelte a társaságok végelszámolását. Az intézkedés oka többek között, hogy a társaságok nem feleltek meg az alapítási és tevékenységi engedély kiadásához és a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez előírt személyi és tárgyi feltételeknek, s – az MNB felhívásai ellenére – több alkalommal nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, illetve figyelmen kívül hagyták a korábbi felügyeleti felhívásokban, határozatokban foglalt kötelezéseket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett határozataiban visszavonta az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az AB Financial Team Zrt. hitel-és pénzkölcsön nyújtására, követelésvásárlási és pénzügyi lízing tevékenységek (teljes, illetve korlátozott) végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét. A felügyelet a határozat közlésének napjával elrendelte a pénzügyi vállalkozások végelszámolását. Végelszámolóként – a jogszabályi előírásnak megfelelően – a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft-t jelölte ki.

Mint a felügyelet megállapította, a pénzügyi vállalkozások több szempontból nem feleltek meg az üzletileg megbízható működésre, s a pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek, nem rendelkeztek a jogszabálynak megfelelő informatikai rendszerrel, illetve 2022. december 31-től belső ellenőrrel sem. Emellett a vizsgálat során nem vált igazolttá, hogy a társaságok eleget tesznek az üzleti-számviteli tevékenységhez szükséges nyilvántartási rendre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 2023. június 30-tól nem rendelkezett könyvvizsgálóval sem, továbbá nem igazolta, hogy a mindenkori vezető állású személy munkaviszony keretében látja el a társaság ügyvezetését.

A pénzügyi vállalkozások nem tettek eleget a 2023. II. és III. negyedévre vonatkozó adatszolgáltatási, valamint a 2022. évre vonatkozó auditált jelentési kötelezettségüknek, és nem teljesítették a felügyeleti kötelezéseket ezen mulasztások pótlására. Az adatközlési kötelezettség annak ellenére maradt el huzamos időn keresztül, hogy az MNB korábbi intézkedései során felhívta a társaságok figyelmét arra: a mulasztás súlyára tekintettel az MNB felügyelési tevékenysége ellátásának akadályozása miatt további súlyosabb szankciót – végső esetben akár a tevékenységi engedély visszavonását – is alkalmazhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB közzétett határozataiban ezért visszavonta az ÁHPV Faktoring és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és az AB Financial Team Zrt. tevékenységi engedélyét. Az intézkedéseknek a társaságok csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra, az azokkal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm