Súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokkal szembesült egy fővárosi vendéglátóhelyen a Nébih.
A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiénia és a fenntarthatóság terén is. A felmérések szerint 10-ből 6 embernek fontosabb lett a tisztaság a járvány óta, 90%-uk pedig a környezetbarát szemléletet is kulcsfontosságúnak tartja. A vendéglátóegységeknek érdemes figyelni a fogyasztói igényekre, és csökkenteni a pazarlást, illetve minél higiénikusabb környezetet biztosítani a vendégek számára, lehetőleg anélkül, hogy ez pazarlással járna.
Egy 2022-es felmérésben az éttermi vendégek 90%-a mondta azt, hogy a fenntarthatóság fontos számára, az Essity saját kutatásából pedig az derült ki, hogy a COVID-19 járvány óta 10-ből 6 embernek nőttek az elvárásai a vendéglátóegységek higiéniai színvonalával szemben, ennél szigorúbb követelményeket csak a kórházakkal szemben fogalmaztak meg az emberek.
Azért, hogy segítsen megfelelni a vendégek elvárásainak, az Essity márkája, a Tork új higiéniai tanácsadó szolgáltatást és termékeket fejlesztett ki, amelyeket a vállalat novemberi sajtótájékoztatóján Sipos Norbert, a szálkai Noresa Étterem és Panzió konyhafőnöke, a Tork márkanagykövete mutatott be. A Tork Workflow célja, hogy az éttermek higiénikus és fenntartható környezetet tudjanak biztosítani a konyhától a vendégtéren át a mosdókig, illetve javítsák operatív hatékonyságukat és csökkentsék költségeiket. Mindez pedig egybevág a fogyasztói elvárásokkal is.
Minden a helyén, avagy a „mise en place”
A tisztaság minden konyhában az egyik legfontosabb szempont, de a rossz szervezés miatt megszakadó munkafolyamatok az éttermi alkalmazottak 77%-a szerint negatívan befolyásolják a vendégélményt, és 4-ből 3 konyhai munkatárs elégedettebb lenne, ha rendezettebb, jobban szervezett munkahelyen dolgozhatna – mondta el Nagy Géza, a vállalat kereskedelmi igazgatója a sajtótájékoztatón. A Tork Workflow egy tudásanyag, amely több évtizedes fenntartható higiéniai menedzsmenti tapasztalat alapján kínál útmutatókat, annak érdekében, hogy hatékonyabbá váljanak a konyhai higiéniai munkafolyamatok.
A Sipos Norbert elmondása szerint a francia „mise en place” átfogó filozófiájának a lényege, hogy minden a helyén legyen. Ennek a szemléletnek része a konyhai higiénia is, a mindenki által egyformán elvégezhető mozdulatok rögzítése a tisztítás során, amely garantálja, hogy minden munkatárs azonos gyorsasággal és színvonalon végezze a munkáját. A „mise en place”-hoz tartozik a munkakörnyezet optimális kialakítására, beleértve a higiéniai eszközök jó megválasztását és kézre álló elhelyezését is.
A vállalat új termékeinek fejlesztése során is azt tűzte ki célul, hogy az éttermi dolgozók munkáját megkönnyítse, és hatékonyabbá tegye a munkafelületek tisztántartását. A sajtótájékoztatón bemutatott, környezetbarát anyagokból készülő 2az1ben súroló- és tisztítókendő például két munkafolyamat összevonását teszi lehetővé.
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Fókuszban a fenntarthatóság
Sipos kiemelte, hogy számos területen, többek között a higiéniai eszközök kiválasztása során is fontos figyelni egy vendéglátóegységnek az ökolábnyoma csökkentésére. A Tork ebben jó partnere lehet az éttermeknek, mivel anyacége idén ismét platina minősítést kapott az EcoVadis fentarthatósági minősítő vállalattól.
Az adagolók energiatakarékos eljárással készülnek, és kialakításuk során a gazdaságos, pazarláscsökkentő adagolás elérését tartják szem előtt, a tisztítóeszközöket pedig a körforgásos gazdaság szellemében, nagyrészt újrahasznosított alapanyagokból, illetve fenntartható forrásból származó, lebomló nyersanyagból készítik el.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Vállalkoznál, de nem tudod, hogyan kell? Jelentkezz a Delfinek között programra!
Pitcheld vállalkozásod a GEN Z Fest-en, ahol mentoraink segítségével lendülhetsz túl a problémákon.
- "Edzőbohócozás" a hoki-vb-n: videónyilatkozatot adott ki a csapatkapitány
- Fontos változás Budapest közlekedésében
- Rendőrökre támadt egy afgán embercsempész, de rosszul járt
- Nagyobb járműveket állít a BKK hadrendbe
- A Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje is leadta az ajánlásokat
- Újabb ítéletidő csapott le Dubajra – videó