20 °C Budapest
High voltage power lines connecting with large electricity substation

Durva csekket kaphat rengeteg magyar vállalkozó: hogy fogják ezt kigazdálkodni?

2023. november 21. 07:20

2023. októberében 1,6%-kal kisebb volt a villamosenergia-fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest a KSH adatai alapján, és ezzel folytatódott az előző hónapokat jellemző csökkenő tendencia - közölte a GKI Gazdaságkutató. Ennek egyik oka a növekvő háztartási kiserőművek folyamatos terjedése (pl. napelemek), mely nem szerepel a statisztikákban (ez csökkenti a szaldó elszámolás miatt a felhasználást). A másik ok a tudatosabbá váló nem lakossági felhasználók, akik piaci áron kapják a villamos energiát, így az elmúlt mintegy másfél évben megugró árak miatt kénytelenek voltak visszafogni fogyasztásukat.

Augusztusban 2,9%-os volt a villamosenergia-felhasználás csökkenése Magyarországon, de az EU-ban átlagban ennél nagyobb mértékben, 3,8%-kal csökkent a villamosenergia-felhasználás, de Közép-Európában is 3,6% volt az átlagos mérséklődés. Mindeközben Magyarországon a vállalkozások számára a 7. legdrágább volt a villamos energia piaci (másnapi DAM) nagykereskedelmi ára az EU-ban, és meghaladta a 100 euró/MWh-t (közel 39 Ft/kWh). Az árak azóta tovább emelkedtek, méghozzá nagyrészt a magasabb gázárak miatt.

A lakossági oldalon a jelentős fogyasztás-csökkenés még nem indult meg, aminek elsődleges oka a „rezsicsökkentett” ár. A legolcsóbban Magyarországon juthatott hozzá a villamos energiához a lakosság más EU-s országokhoz képest (a fővárosi árakat összehasonlítva). Míg Magyarországon a rezsicsökkentett ár csupán 9,9 euró/kWh, addig pl. idén augusztusban Romániában 64%-kal, Ausztriában pedig több, mint 227%-kal kellett többet fizetni egy kWh-ért, míg Berlinben, Rómában, vagy Prágában közel négyszer annyi volt az áram ár, mint itthon. A magyar lakosság számára meghatározott „piaci ár” pedig nagyjából megfelel a szlovákiai áraknak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm