21 °C Budapest
Giant panda cute moments in forest

Óriási rekord dőlhet meg a magyar állatkertekben 2024-ben: kígyózhatnak a sorok a kasszáknál

2023. november 19. 06:29

Az utóbbi években nagy drágulás érte el a magyarországi állatkerteket. A koronavírus járvány okozta visszaesésből sikerült az intézményeknek talpra állniuk, hamarosan azonban az energiaárak és a magas infláció ismét nagy kihívást jelentett az állatkerteknek. A Pénzcentrum friss körképében arról kérdeztük a hazai intézményeket, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakultak a látógatószámok, milyen tapasztalataik vannak az elmúlt év válságairól és mik a kilátások jövőre. Természetesen arra is kiváncsiak voltunk, hogy az egyes állatkertekbe milyen új jövevények érkeztek, születtek az elmúlt évben, illetve melyik állat most a legnagyobb kedvenc.

A Pénzcentrum állatkerti körképében megszólalt a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, a győri Xantus János Állatkert, a Nyíregyházi Állatpark (Sóstó Zoo), és a Szegedi Vadaspark is. Megosztották lapunkkal tapasztalataikat az elmúlt évekből, beszámoltak a látogatószámok alakulásáról, és azt is elárulták, melyik lakók a legnépszerűbbek.

Debrecen

A debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje lapunk megkeresésére azt közölte, hogy a 2015 óta emelkedő tendenciát mutató látogatottságuk 2020-ban jelentős mértékben, csaknem negyedével esett vissza a koronavírus-járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás és a lakossági bizonytalanság miatt érezhetően csökkenő látogatási kedv következtében. A 2021. májusi újranyitás után azonban már sikerült ismét elérniük a 2019-es látogatószámot, a tavalyi évben pedig 20 éves rekordot döntöttek: 172 ezer látogatóval.

Idén a pandémia idejénél magasabb, de a tavalyi csúcs alatti éves látogatottságra számítunk a látogatóközönségünket érintő nehéz gazdasági helyzet miatt

- nyilatkozta a debreceni állatkert a Pénzcentrumnak, részletezve azt is, hogy idén az intézmény rezsijének fedezése mintegy 150 millió forintos többletköltséget jelentett. Továbbá a takarmány-, építőanyag- és műszaki alapanyagárak emelkedése is fokozott terhet róttak üzemeltetésre.

Látogatottságunkon egyértelműen meglátszik, hogy az inflációval járó általános áremelkedés következtében kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy igénybe vegyék az általunk nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket – sajnos annak ellenére, hogy folyamatosan igyekszünk egyre értékgazdagabb programot kínálni

- közölte lapunkkal a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykert. Ugyanakkor jövő évben a kedvező energiaszerződések megkötése nyomán a rezsiterhek enyhülésére számítanak, és nagyon bíznak abban, hogy szolgáltatásaink fejlesztésével és bővítésével sikerül majd elérniük 2022-es látogatószámukat.

Győr

A győri Xantus János Állatkert hasonló fellendülésről számolt be a koronavírus világjárványt követően. Lapunk kérdésére azt nyilatkozták: a pandémia után minden idők csúcs évét zárták 164 ezer látogatóval. Ennek hátterében az intézmény szerint a saját kommunikációs csatornák tudatos kihasználása, újak létrehozása, a folyamatos fejlesztések állhatnak, illetve az intenzív kommunikációs nyitás Szlovákia irányában. A látogatók közel 40 százaléka Szlovákiából érkezik, a teljes látogatószámban pedig 50 százalék feletti a külföldiek aránya - közölték.

Az energia árrobbanás kezdeti ijedelme után előremenekült az állatkert már a tél beállta előtt. Az állatok átteleltetése új megoldásokra késztette az eredeti elképzeléseket. Visszaálltunk a régi fűtésrendszerre. Ez új vegyestüzelésű kazánház építéseket, a régiek felújítását, üzembehelyezését jelentette. Programok terén is a piacra jellemző zárásokhoz képest, bővítettük a kínálatunkat. Átadtunk egy 700 nm-es csarnokot, ami új teret nyitott a téli állatkerti programoknak. Ezzel 20%-os növekedést tudtunk hozni az állatkert téli látogatószámában

- fejtette ki lapunk kérdésére a győri állatkert. Jövő évi terveik között szerepel a a jelenlegi látogatottság megtartása és annak további növelése. Ezt többek között arculatváltással, új weboldal indításával igyekeznek elérni, illetve az Ausztriából érkező látogatók felé terveznek nyitni 2024-ben.

Nyíregyháza

Lapunk megkeresésére Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója, valamint a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöke elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézmény átlagos évet zárt 2023-ban. "Nem volt rosszabb, nem volt jobb év a 2023-as, mint a nagy átlagunk, ugyanakkor nagyon sok szembetűnő dologra lehetett következtetni az idei évből. A pandémiától természetesen jobb volt a látogatottság, de nem volt kiemelkedő, elmaradt a látogatottság a tavalyi évünkhöz és pláne a csúcsévünkhöz, a 2019-hez képest is körülbelül 10 százalékkal" - monta el a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Gajdos László elmondása szerint a magyar vendégek jelentős számban elmaradtak, viszont mivel a Nyíregyházi Állatparknak nagyon sok külföldi látogatója van - elsősorban románok, szlovákok, illetve Ukrajnából is nagyon sokan jönnek, főként a kárpátaljai magyar családok -, részben kompenzálták a magyar lakosság visszafogottságát. A belföldi turizmust tekintve visszaesést láttak, mint a látogatószámban, mind a költésekben.

Elsősorban a román turisták fedezték fel idén most a parkot, az ő látogatottságuk megsokszorozódott. Ugyanakkor az a közel 500 ezer látogató, ami idén várható - hiszen az évnek még nincs vége, és a december nálunk erős időszak szokott lenni -, megnyugtató évzárást tett lehetővé. Így a park stabilan indul neki a következő évnek. Konszolidálódtak az energiaárak is, ez pedig nagy segítséget jelentett nekünk. Viszonylag jó szerződéseket lehetett kötni a jövő évre a gáz-, illetve az államdíj tekintetében. A takarmányárak is visszább estek, úgyhogy gyakorlatilag kezd visszaállni a normális működés

- mondta el lapunknak Gajdos László. A 2024-es tervekre kitérve elárulta, hogy a Nyíregyházi Állatpark speciális helyzetben lesz jövőre, ugyanis addig készül el Magyarország legnagyobb vidéki állatkerti beruházása. Az átadásra a tervek szerint május közepén, pünkösdkor kerül majd sor. A Modern Városok Program keretében megvalósuló jégkorszak-interaktív állatbemutató Európában is egyedülálló lesz összetételét és látványvilágát tekintve. 2024-ben már több mint 700 ezer látogatót szeretnének fogadni, ezzel túszárnyalva a 2019-es rekordévet, amikor 600 ezer látogatójuk volt.

Szeged

A Szegedi Vadaspark a fejlesztései révén pont a pandémia előtt volt népszerűségének csúcspontján, évi 220-230 ezer látogatóval - közölték lapunk megkeresésére. "A járványhelyzet és bezárások után ugyan természetesen nőtt a látogatottságunk, de nem érte el az azelőtti két év eredményét, idén előre láthatóan közel 200 ezer látogatónk lesz. A Vadaspark a működési költségek drasztikus növekedése, és az éves fenntartói támogatás megszűnése miatt kénytelen volt áremelést véghez vinni, ami azzal együtt, hogy a lakosság általános gazdasági helyzete sem lett jobb, a látogatószám csökkenésében jelenik meg. Bár a bevételeink összességében nőttek, az inflációt és a megnövekedett költségek miatt ez nem biztosít nagyobb mozgásteret, így a fejlesztéseink és a karbantartás finanszírozásában a fenntartó önkormányzat támogatására és pályázati forrásokra is támaszkodnunk szükséges" - osztották meg a tapasztalataikat a Pénzcentrummal az elmúlt év kihívásai kapcsán.

A Szegedi Vadaspark jelenleg már önfenntartó: a látogatói jegybevételek és egyéb látogatottsággal összefüggő bevételek (vállalkozási tevékenység, területbérletek) jelentik túlnyomó részben bevételét. Így főkétn az ország és a régió lakosságának gazdasági helyzete, hogy mennyi pénzt tudnak szánni a szabadidős tevékenységekre, határozzák meg a bevételt, az energia- és takarmányárak, a bérköltségek alakulása pedig a kiadásaikat - fejtették ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelenleg forrás hiányában csak kisebb léptékű fejlesztéseket tudunk véghez vinni, jövőre például egy kalandparki/gyerekzoo résszel kívánjuk bővíteni a Vadaspark kínálatát. A szűkös lehetőségekhez képest igyekszünk a maximumot kihozni, hogy a vonzerőnket szinten tartsuk, illetve növelni tudjuk. Természetesen bízunk abban, hogy pályázati forrásokhoz juthatunk, amelyekkel nem csak a látnivalók sorát bővíthetjük, hanem az állatkert működését szolgáló háttérinfrastruktúra egyre szükségesebb fejlesztését is véghez tudjuk vinni

- közölte a vadaspark.

Új jövevények, legnagyobb kedvencek

Arról is érdeklődtünk az állatkerteknél, milyen új jövevényeket fogadott be az intézmény, illetve születtek 2023-ban. A Szegedi Vadaspark közel 200 fajból álló, ritka és veszélyeztetett fajokban bővelkedő gyűjteményében folyamatosak a változások: idén közel 100 kis állat látta meg itt a napvilágot, ritkaságok (mint pl. pápua szarvcsőrű madár, pápaszemes pingvin vagy zerge) éppúgy, mint közismert állatkerti kedvencek (pl. szurikáta, kétpúpú teve, Bennett-kenguru). "Jövőre is tervezünk új, és várhatóan nagyon népszerű fajokat bemutatni a látogatóinknak, egyfajta tavaszi meglepetésként" - tájékoztattak.

A győri állatkertben 2022 novemberében született meg a csimpánz csapat legifjabb tagja, Nadin, mely az állatkert dolgozóit is meglepetésként érte. Ő azóta is nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében - válaszolták. Népszerűségi sorrendben elárulták az idén született állatok rangsorát is:

  1. pingvin fiókák,
  2. szamár csikók,
  3. kenguru kölyök,
  4. kétpupu teve,
  5. fakó lóantilop borjú,
  6. kis marák,
  7. láma csikó,
  8. apella kölykök,
  9. és a mókusmajom kölykök.

Az idén újonnan érkezett állatok rangsora pedig:

  1. flamingók,
  2. agapornis (törpepapagáj),
  3. kínai papagáj,
  4. szakállas agámák,
  5. kenguruk,
  6. törpe víziló,
  7. és a kétpupu tevék.

A debreceni állatkert az idei évben szintén sok jelentős gyűjteményi gyarapodást megélt, amelyek közül kiemelték a korábban sosem tartott és a természetben fokozottan fenyegetett kéktorkú arák, krokodilfarkú bütykösgyíkok és vietnámi barlangi gekkók érkezését. Végre ismét látható a gyermekek egyik nagy kedvence, a kapibara is.

Idei szülötteink közül egyértelműen az első debreceni vöröspanda-kölyök, a nagyközönség által elnevezett Mei volt a legjobban várt és a legnagyobb érdeklődés övezte jövevény

- közölték lapunkkal.

A Nyíregyházi Állatparkban idén született egy Mishmi takin borjú; több ritka, kipusztulás szélén álló fehér-fekete vari (Varecia variegata) kölyök; fekete hattyú fiókák, három észak-kínai leopárdkölyök, négy szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum), nagy mara (Dolichotis patagonum) kölykök, négy ázsiai kiskarmú vidrakölyök és bővült a sivatagi rókák családja is. A sivatagi rókák igazi "cukiságbombák". Annak ellenére hogy a világ legkisebb rókái, a füleik hatalmasak, így mintha mesebeli lények lennének - írja az állapark honlapja.

2023-ban már látható az Ukrajnából mentett oroszlánkölyök is, melynek párja a kifutón egy Miskolcon született nőstény lett. Csehországból érkezett egy vörös hiúz pár is, illetve múlt hónapban költözött be az óriási méretekkel rendelkező, több mint 600 kg-os Kodiak medve: Taquka. Ő az eurázsiai barnamedve társával együtt érkezett a svédországi Orsa Ragadozó Parkból. Továbbá beköltöztek a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató első lakói, a Humbolt-pingvinek is.

Sokat drágultak a belépők

A KSH adatsora szerint a 2022 második felében kezdődött az állatkerti belépők jelentős drágulása. Egészen addig egy gyermek belépője nagyjából egy multiplex mozijegy árával volt azonos, 2022 júliusától viszont egyik hónapról a másikra több mint 30 százalékos drágulás ment végbe. A mozijegyek azóta sem drágultak hozzá az állatkerti belépőkhöz, bár áremelés a filmszínházakban is történt.

A múzeumok drágulása sokkal egyenletesebben következett be a grafikon szerint - ez azért is lehet így, mert sokkal több múzeum van az országban, mint mozi vagy állatkert - viszont az áremelkedés mértéke hasonló volt. A mozijegyek ára 2023. októberre egy év alatt 13,6 százalékkal, a múzeumbelépők 19 százalékkal, az állatkerti belépők 19,5 százalékkal nőttek. Ennek hátterében pedig nem más áll, mint amit lapunknak elmondtak az intézmények: nemcsak az energiaárak jelentettek kihívást az állatkerteknek, hanem többek között a takarmányok drágulása is. A jövő évre viszont bizakodóan tekintenek az intézmények: az infláció mérséklődésével a magyar látogatók is vsszatérhetnek hozzájuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem