12 °C Budapest
data protection concept, cyber security, secured access with password on screen of smartphone mobile

Egyre több magyar cég feledkezik meg erről: mit kellene tenniük, hogy ne bukjanak óriásit?

2023. június 26. 15:34

A felhőszolgáltatások segítik a vállalatokat a költségek és az erőforrások optimalizálásában, illetve rugalmasabb és agilisabb működést tesznek lehetővé, ám a felhőt is tudni kell biztonságosan használni ahhoz, hogy előnyeit maximálisan kiaknázhassuk. A biztonság területén azonban még mindig akadnak tévhitek és félreértések, a BlueVoyant szakértői ezért összegyűjtötték a leggyakoribb mítoszokat és a hozzájuk kapcsolódó tudnivalókat.

Elterjedt feltevés volt korábban, hogy a felhő kevésbé biztonságos mint a helyszínen működtetett rendszerek. A mai felhőszolgáltatások azonban már számos beépített biztonsági funkciót kínálnak, például a Microsoft is működtet kibervédelmi technológiákat az Azure platformján.

Az adatmegosztás jellemzően biztonságosabb a felhőben: ha szeretnénk valakivel megosztani egy fájlt, egyszerűen feltölthetjük a felhőbe, és megadhatjuk a hozzáférést a másik félnek. Szükség esetén ezt az engedélyt ugyanilyen könnyen visszavonhatjuk, míg ezt nem tudjuk megtenni, ha e-mailben vagy adathordozón adtuk át az információkat.

A kis- és középvállalatok nincsenek veszélyben?

A kiberbűnözők sajnos bármelyik vállalatot megtámadhatják, mérettől és iparágtól függetlenül. Sőt, a támadók egyre gyakrabban veszik célba a kisebb cégeket, mivel általában kevésbé védettek a rendszereik, és az ilyen esetek a média figyelmét sem keltik fel annyira, mint a nagy cégek ellen intézett támadások. Egy elemzés szerint az adatszivárgási incidensek 43 százalékánál kisvállalkozás az áldozat.

Az is célponttá tehet egy kkv-t, ha alvállalkozóként hozzáférést kap egy nagyobb vállalat hálózatához, így az ő rendszerét feltörve komolyabb zsákmányhoz juthatnak a kiberbűnözők. Az elmúlt év egyik legelterjedtebb trendje az ellátási láncot érintő támadások, amik megbénítják és ellehetetlenítik a beszállítói lánc érintettjeit. Ezeket az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) 2022-es jelentése is a kiemelt támadások között említi.

Aki jó eszközökkel rendelkezik, az biztonságban van?

A kiberbiztonság nem statikus. Ezért nem elég csupán beszerezni és beüzemelni a legjobb védelmi megoldásokat, később a biztonság fenntartására is figyelmet kell fordítani. A szervezeteknek folyamatosan, 24 órában monitorozniuk kell hálózataikat és felhőkörnyezeteiket, vagy meg kell bízniuk ezzel a feladattal egy megfelelő szakértőt vagy alvállalkozót.

Csak így tudják nyomon követni a fontos eseményeket, és orvosolni az esetleges problémákat. A vállalatoknak emellett arról is gondoskodniuk kell, hogy rendszeresen, rövid időn belül telepítsék a rendszereikhez és szoftvereikhez érkező frissítéseket és hibajavításokat. Hetente fedeznek fel ugyanis új sebezhetőségeket különféle IT-megoldásokban, amelyeket a kiberbűnözők is kihasználhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kiberbiztonság kizárólag az IT-részleg felelőssége?

Egy cégnél minden egyes kolléga felelős a kiberbiztonságért. Természetesen az informatikai részleg határozza meg az infrastruktúrát védő házirendeket és irányelveket, és ők helyezik üzembe és működtetik a védelemért felelős eszközöket. Azonban a cégnél bárki célpont lehet, és az is növeli a támadási felületet, hogy egyre több alkalmazott dolgozik az irodán kívülről, távoli hozzáféréssel. Ráadásul az ember a legnagyobb kockázati tényező: elég egy kulcsalkalmazottnak egyetlen hibát vétenie, és máris kritikus hozzáférést szereztek a cég digitális infrastruktúrájához.

Ezt a kiberbűnözők is kihasználják, gyakran alkalmaznak social engineering módszereket, amelyek a rendszerek helyett az embereket veszik célba. Megtévesztéssel igyekeznek őket rávenni arra, hogy kiadjanak bizalmas információkat vagy a belépési adataikat, esetleg rákattintsanak egy olyan linkre, amelyről észrevétlenül, automatikusan letöltődik az eszközükre egy rosszindulatú szoftver.

Túl sokba kerül a védekezés?

Bár a felhőbiztonsági költségek összeadva jelentős befektetésnek tűnhetnek, a teljes megtérülés gyorsabb, a költségek pedig jóval alacsonyabbak mint azok a veszteségek, amik egy esetleges kibertámadással járnának. A Cybersecurity Ventures becslése szerint a kiberbűnözők által okozott kár 2025-re világszinten eléri a 10,5 billió dollárt.

A felhő ugyanakkor agilitást nyújt a vállalatoknak, ha megfelelően használják. Az elmúlt évek változásai miatt egyre több szervezetnek van szüksége távoli hozzáférésre, és a felhő képes biztonságos elérést nyújtani. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy nem tanácsos minden adatot a felhőben tárolni, és nem szükséges az összes felhasználónak hozzáférést biztosítani minden rendszerhez. Az adatok és a rendszerek korlátozása nemcsak a költségeket csökkentheti, de a biztonságot is erősítheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem