8 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Lebukott az illegális pénzváltó: 15 milliós büntetést osztott ki az MNB

2023. január 4. 15:02

Az MNB vizsgálata nyomán 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenysége miatt. A vizsgálat megállapítása szerint a társaság azután is folytatta – immár engedély nélkül – pénzváltási tevékenységét, hogy korábbi megbízó pénzügyi intézménye megszüntette vele az arra vonatkozó közvetítői szerződését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a budapesti Ádám Travel Utazási Szolgáltató Kft.-nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az Ádám Travel Kft. korábban kiemelt közvetítői megbízási szerződéssel rendelkezett arra vonatkozóan, hogy egy pénzügyi intézmény nevében, javára pénzváltási tevékenységet végezzen. A társaság ugyanakkor azt követően is folytatta e kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenyégét, hogy a pénzügyi intézmény megszüntette a vele kötött megbízási szerződést. Az Ádám Travel Kft. ennek keretében az általa használt üzlethelyiségben pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett, és a piacfelügyeleti eljárás megállapítása szerint több száz pénzváltási ügyletet kötött az ügyfelekkel.

A jegybank megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, vagyonszerzés fejében végzett pénzváltást. Az Ádám Travel Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel. Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott az Ádám Travel Kft. számára. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság – nyilatkozatai és pénzpiaci közvetítői múltja alapján – tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Szintén súlyosító körülménynek minősült, hogy az Ádám Travel Kft., illetve annak képviselője az MNB vizsgálata során nem tanúsított együttműködő magatartást, sőt a tényállás tisztázását akadályozó, illetve valótlan állításokat tett. Enyhítette viszont a bírság mértékét, hogy a jogsértésnek nem volt tényleges hatása a pénzügyi intézményrendszer tagjaira, illetve az ügyfelekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm