4 °C Budapest
Mentőövet dob a kormány: így menekülhet meg a legendás magyar vállalat

Mentőövet dob a kormány: így menekülhet meg a legendás magyar vállalat

2022. december 14. 09:28

Rendeletben intézkedtek a Dunaferr felszámolásáról, de ez nem feltétlenül rossz hír, a kormány így készítheti elő a legendás magyar vasmű megmentését. Állítólag már a külföldi vevő is belépett a képbe.

Lépett a kormány a Dunaferr ügyében: bár a Portfolio szerint maga a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem nevezi meg a legendás céget, de egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a vasműről lehet szó.

Az Orbán Viktor által aláírt, és szerdán már hatályba is lépett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja, ezek közül a legfontosabbak, hogy:

  • (1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég
  • a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.
  • (2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Így pedig nagyjából kikövetkeztethető, hogy a bajban lévő Dunaferre szabták a döntést. Ugyanis a vállalat legutóbb 2021. július 7-én tett közzé beszámolót a 2019-es évéről (ami 524 nap, ami több mint a rendeletben megszabott 400 nap), a 2020-as és 2021-es üzleti évét még nem ismerjük, árbevétele 2019-ben 288 milliárd forint volt, vagyis a 10 milliárd forintos határ felett áll.

A kormány tehát gyakorlatilag rendeletben intézkedett a vasmű felszámolásáról - fellebbezni pedig nem lehet-, de ez nem feltétlenül rossz hír: a kormány minden bizonnyal így készíti elő a vasmű tényleges megmentését. A lap információi szerint az állam nem akarja hosszú távon tulajdonba venni a Dunaferrt, hanem így készíti elő, hogy minél előbb eladhassák azt egy nemzetközi szereplőnek. Állítólag a múlt héten a Vasmű téren tettek látogatást a Liberty Steel emberei, ami azt valószínűsíti, hogy ez a cég lehetne a kiszemelt vevő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?