13 °C Budapest
Mentőövet dob a kormány: így menekülhet meg a legendás magyar vállalat

Mentőövet dob a kormány: így menekülhet meg a legendás magyar vállalat

2022. december 14. 09:28

Rendeletben intézkedtek a Dunaferr felszámolásáról, de ez nem feltétlenül rossz hír, a kormány így készítheti elő a legendás magyar vasmű megmentését. Állítólag már a külföldi vevő is belépett a képbe.

Lépett a kormány a Dunaferr ügyében: bár a Portfolio szerint maga a Magyar Közlönyben megjelent rendelet nem nevezi meg a legendás céget, de egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a vasműről lehet szó.

Az Orbán Viktor által aláírt, és szerdán már hatályba is lépett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja, ezek közül a legfontosabbak, hogy:

  • (1) A Ctv. 84. § (1) bekezdését azzal a kiegészítéssel kell alkalmazni, hogy ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég
  • a) több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és
  • b) az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.
  • (2) A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Így pedig nagyjából kikövetkeztethető, hogy a bajban lévő Dunaferre szabták a döntést. Ugyanis a vállalat legutóbb 2021. július 7-én tett közzé beszámolót a 2019-es évéről (ami 524 nap, ami több mint a rendeletben megszabott 400 nap), a 2020-as és 2021-es üzleti évét még nem ismerjük, árbevétele 2019-ben 288 milliárd forint volt, vagyis a 10 milliárd forintos határ felett áll.

A kormány tehát gyakorlatilag rendeletben intézkedett a vasmű felszámolásáról - fellebbezni pedig nem lehet-, de ez nem feltétlenül rossz hír: a kormány minden bizonnyal így készíti elő a vasmű tényleges megmentését. A lap információi szerint az állam nem akarja hosszú távon tulajdonba venni a Dunaferrt, hanem így készíti elő, hogy minél előbb eladhassák azt egy nemzetközi szereplőnek. Állítólag a múlt héten a Vasmű téren tettek látogatást a Liberty Steel emberei, ami azt valószínűsíti, hogy ez a cég lehetne a kiszemelt vevő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm