13 °C Budapest
Beautiful young businesswoman with hand on chin using laptop in office

Megváltoztak a költözési szabályok: szeptembertől már így mehetnek az EU-ba a magyarok

2022. szeptember 8. 11:31

Szeptember 1-jétől már nem csak magánszemélyek tudnak átköltözni Magyarországról egy másik EU tagállamba, hanem akár cégek is. Bár jó pár hónapot várni kell a határon, de a nap végén a kft.-nkből például GmbH válhat. Ráadásul, a költözés még adóelőnnyel is járhat, ha ügyesen kalkulálunk. Az új szabályozást a Jalsovszky Ügyvédi Iroda segítségével foglaljuk össze.  

Az a lehetőség, hogy magyar társaságok adózási szempontokból „külföldivé” váljanak, már régóta rendelkezésre áll. Ehhez nincs másra szükség, mint hogy a társaság tényleges üzletvezetési helyét külföldre tegye. Ezt követően pedig limitált papírmunkával megvalósítható, hogy a társaság kikerüljön a magyar társasági adó rendszeréből és egyidejűleg más ország adóalanyává váljon.

A lehetőség neuralgikus pontja, hogy mivel kerül külföldre a cég üzletvezetésének helye. Ez praktikusan akkor következik be, ha a magyar társaság legfőbb döntéshozó szerve ténylegesen külföldön hozza a legfontosabb döntéseket és külföldről irányítja a céget. Ezzel együtt azonban sokszor a társaság egyéb eszközei és munkavállalói is átköltöznek a másik EU tagállamba.

Ilyen esetben a társaság ugyan továbbra is magyar kft. marad, azonban adózási tekintetében a külföldi jog szabályai alá kerül. Ez különösen akkor lehet előnyös, ha a társaság a külföldi adórendszerben nagyobb kedvezményeket talál, mint a hazaiban – így pl. gyorsabb értékcsökkenési leírásokat, vagy magasabb K+F kedvezményt. Fontos azonban látni, hogy a kiköltözéskor Magyarország ún. „exit tax”-et vet ki. Azaz a külföldre átvitt eszközök piaci és könyv szerinti értéke közötti különbözete a költözéskor azonnal leadózandó.

A beolvadás mint félmegoldás

Annak, aki nem csupán a társaságának az ügyvezetését és ezáltal adózási illetőségét kívánta átvinni egy másik országba, hanem a társaság egészét is, mindeddig csak egy pótmegoldás állt a rendelkezésére. Határon átnyúló beolvadással ugyanis magyar cég teljesen maga mögött tudta hagyni az alapítás országát. Ehhez „csak” arra volt szükség, hogy a tulajdonos egyszersmind megalapítson egy külföldi céget is és a magyar cég elhatározza ebbe a külföldi cégbe való beolvadását. A beolvadás végeztével a magyar cég megszűntté és a külföldi társaság részévé vált.

A határon átnyúló beolvadás több adózási előnnyel is járt. Egyrészt az EU jogszabályok az átalakulást önmagában adómentessé teszik. Másrészt a beolvadás adótervezési lehetőségeket is biztosított. „Így például, ha a beolvadó magyar társaságnak részesedése volt más társaságokban, amelyek értékesítése adóköteles lett volna, akkor a megfelelő országban létrehozott társaságba történő beolvadással ez az adókötelezettség elkerülhető és a társasági részesedés adómentesen értékesíthető

– magyarázza Czoboly Gergely ügyvéd, a Jalsovszky szakértője.

A megoldásnak a hátulütője azonban a bürokrácia. Egy külföldi társaság létrehozása, valamint ezt követően a beolvadás lebonyolítása a két országban akár nyolc-kilenc hónapot is igénybe vehet. Átalakulási tervet kell készíteni, könyvvizsgálói jelentést kell beszerezni és számos közzétételi feladatot is el kell azelőtt végezni, mielőtt a kft.-nk beolvadhatna a német GmbH-ba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Teljes átköltözés – egy lépésben

A fenti félmegoldással szemben, az alig egy hete hatályba lépett szabályok lehetővé teszik, hogy a külföldre költözés egy lépésben is teljesen meg tudjon valósulni. Mostantól kezdve ugyanis a magyar társaság dönthet úgy, hogy működését kft. helyett GmbH formájában kívánja folytatni. Ez az átalakulás hasonló ahhoz a társasági formaváltáshoz, amivel egy kft. átalakulhat zrt.-vé – csak immáron ez a formaváltás határokon átnyúlóan valósulhat meg.

Bár az eljárás egy fokkal egyszerűbb, mint a határon átnyúló beolvadás, az ebben az esetben is sok adminisztrációval és jelentős időigénnyel jár. Ráadásul kötelező, hogy innentől kezdve a társaságunk minden szempontból megfeleljen a német társasági jog szabályainak.

Adózási szempontból ez a formaváltás is biztosítja a határon átnyúló beolvadás összes adóelőnyét: annak adósemlegességét az uniós szabályok biztosítják, ezáltal a cég egy esetlegesen kedvezőbb adózási szabályrendszer alá kerülhet és nem utolsó sorban a beolvadás során említett adótervezési lehetőségek formaváltás esetén is kihasználhatóak

– zárja a Jalsovszky szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem