9 °C Budapest
Business woman thinking account,account,accounting

Hamarosan elhagyják a vállakozók a süllyedő KATA-hajót: ide menekülnek a legtöbben

2022. augusztus 26. 18:02

Egy friss felmérés alapján az eddigi katások csupán töredéke tervez áttérni a társasági adózásra vagy a kivára, a legtöbben egyértelműen az átalányadózás felé mozdulnának. Számukra jelenthet segítséget az a legutóbbi módosítás, ami szerint már nem érvényes, hogy az átalányadózásból kilépést követő négy évben nem választható újra ez az adózási forma.

Közeledik a régi kata megszűnésének dátuma (2022. augusztus 31.), amelyet követően az eddigi katások csupán 7 százaléka tervezi az új katát választani. 10-ből 3 vállalkozó még néhány hete sem tudta, folytatni tudja-e majd a tevékenységét, és ha igen, milyen adózási és cégformával. Akik viszont már tudják, azoknál egyértelműen az átalányadózásra áttérés vezet új adónemként – derült ki a K&H felméréséből, amit a pénzintézet augusztus elején végzett a bank katás magányszemélyek és kisadózó kkv ügyfelei körében. A megkérdezettek háromnegyede egyéni vállalkozóként, 22 százalékuk betéti társaság formájában működött eddig és a többség (50%) főállásban, illetve heti 36 órát elérő munkaviszony mellett (31%) katázott.

Úgy tűnik, hogy azok számára, akik szeptember 1-jétől már nem választhatják a katát, az átalányadózás lehet a leginkább kedvező megoldás. A megkérdezett vállalkozások 41 százaléka ezt az adózást választaná és csak alig több mint tizedük mondta azt, hogy tételes költségelszámolással, társasági adózással vagy kivával folytatná tovább a működést

– mutatta be az eredményeket Rammacher Zoltán, a vállalat kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője. Ez a változás a mostani katások 18 százaléka esetében egyben a cégforma módosítását is jelenti. A mostani katások 35 százaléka a magánszámlájáról intézi vállalkozása pénzügyeit, cégként azonban mindenképpen vállalkozói számlára lesz szüksége.  

„A legutóbbi módosítások összecsengenek azzal, hogy várhatóan legtöbben az átalányadózásra térnek majd át. Eltörölték ugyanis azt a korlátozást, ami szerint 4 évig nem lehet újra átalányadós, aki korábban kilépett belőle, ha augusztus 31-én még katás. További könnyítés, hogy a meghosszabbított határidő szerint október 31-ig kell csak bejelenteni az átalányadóra való áttérést azoknak, akik egyébként jogosultak lennének az új katára”– tájékoztatott Szilágyi Anita, a vállalat szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem