Automobile plant, Industrial machinery automatic arm welding cars robot in production line of vehicle manufacturer factory

Egyre több cég ruház be robotokba emberi munkaerő helyett: a gépek nem lesznek betegek, mennek szabadságra

2021. december 30. 08:15

Már a COVID előtt is jól látszódott, hogy a munkaerőhiány milyen óriási terheket ró a vállalkozásokra. Ezt csak tetézte a pandémia, a betegségek, karantén, illetve a kieső idők. A gyártó, termelő szektort is alapjaiban felforgatta a járvány, az automatizálás létjogosultsága szinte egyik napról a másikra lett természetes. Ez a trend olyan jövőképet vázolt fel, amely egyértelművé tette: a kollaboratív robotokra komoly piaci igény lesz - mondta el Sabján László, a pécsi CobotX Technologies ügyvezetője a HelloVidéknek.

A koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel a munkavégzés gyakorlati módjait. Soha nem álltak át ennyien otthoni munkavégzésre, és talán soha nem került ennyire a központba a munkabiztonság és a munkafolytonosság kérdése. Egyre többen ismerték fel, hogy mennyire sérülékeny az emberi munkaerő. Megváltoztak a működési modellek, miközben villámgyorsan nyert nagyobb és nagyobb teret, illetve létjogosultságot az automatizálás.

A robotra, mint szolgáltatásra azért mondjuk, hogy COVID-álló, hiszen ebben az esetben robotokat telepíthetünk a gyártósorba, így ez a kieső vagy éppen nem létező munkaerőt tudja pótolni. Előnyös megoldás, hiszen a gép biztosan nem lesz beteg, nem megy szabadságra és nyolc órából nyolc órát dolgozik. Mindezeken felül mindig kiszámítható és folyamatos teljesítmény nyújt, nulla selejt mellett

mondta el Sabján László.

A teljes interjú a jövőbe mutató baranyai technológiáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18