15 °C Budapest
A legismertebb magyar étterem rejtélyes története: a Gundel nem csak a luxusról szólt

A legismertebb magyar étterem rejtélyes története: a Gundel nem csak a luxusról szólt

2021. november 16. 16:47

Heteken belül újra megnyitja kapuit a legismertebb magyar étterem, a Gundel. A legtöbb magyar számára a Gundel egyet jelent a luxussal és az eleganciával: kevesen tudják azonban, hogy nem luxusétteremként indult a legendás városligeti vendéglő, sőt.

1910-ben nyitotta meg kapuit Budapest szívében, a Városliget közepén a Gundel étterem. Az alapító, Gundel Károly munkássága meghatározó a magyar gasztronómia és vendéglátás szempontjából, hiszen a magyar konyha jellegzetességeit megtartva emelte azt új szintre, mikor a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat. Gundel Károly számos könyvet is írt a vendéglátásról, konyhaművészetről. „A vendéglátás művészete” és „A kis magyar szakácskönyv” angolul, illetve németül megjelent művei és cikkei is nagyban hozzájárultak a szerző és a magyar vendéglátás hírnevének öregbítéséhez.

A Gundel Étterem az 1900-as évek elején Fotó: mandadb.hu
A Gundel Étterem az 1900-as évek elején Fotó: mandadb.hu

Az épületben 1894 óta állt a Wampetics vendéglő, Gundel Károly 1910-ben vette át az üzemeltetését. A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás éveit.

Legendás ételek születtek

A Gundel mindenkié volt: minden társadalmi réteg megtalálta a maga kínálatát és helyét.

Egy magas színvonalat nyújtó vendéglő volt, de sokáig nem tartották kifejezetten elegáns, luxusétteremnek. A kialakítását úgy lehetne leírni, hogy ahogy egyre beljebb került az ember az épületben, egyre módosabb volt a kínálat, és a számlák is egyre vastagabbak voltak.

Fotó: mkvm.hu
Sós perec és csapolt sör is volt az étlapon Fotó: mkvm.hu

Bár a Gundelben vagy Gundeléknél született számos, a magyar konyhát meghatározó étel, mint a

  • a palócleves,
  • a paprikás csirke,
  • a bakonyi gombaragu,
  • a fogas Kárpáti módra,
  • a Tokaji Aszús libamáj,

teraszán szolgáltak fel nagyon egyszerű ételeket is, mint például főtt tojást pörköltszafttal, virslit lében, vagy sós perecet csapolt sörrel. A Gundel leghíresebb kreációi desszertek voltak: a Gundel palacsinta, a Somlói Galuska, vagy a Rákóczi Túrós. De a gasztronómiai műhely honosította meg a mártások, raguk kultúráját a magyar konyhában, sőt a Bécsi szeletet, azaz a Wiener Schnitzelt is.

A Városliget az 1800-as évek végére egyre népszerűbb pihenő- és sétatér volt, a társadalom széles rétege számára. Nem véletlen, hogy a szabadtéri programokhoz az evés-ivás is hozzátartozott. Az étterem ennek megfelelően hatalmas volt, akár ezer embert is vendégül tudtak látni a kertben, csúcsnapokon 3 ezer tányér ételt szervíroztak, azaz tömegeket szolgált ki.

A kerthelyiség Fotó: mandadb.hu
A kerthelyiségben ezer ember is elfért Fotó: mandadb.hu

A város közkedvelt találkozóhelye volt, 11 fős saját zenekar játszott a kertben, így folyamatosan szólt az élőzene. Sőt, igazi családi étteremnek számított, ahol a kertben gyerekek szaladgáltak – köztük az alapító 13 gyermeke is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem