7 °C Budapest
Aerial view of Cousine island showing beach and villas. Cousine island. Seychelles.(Property released) cimlapi

Paradicsomi szigetek kerültek le az uniós feketelistáról: a szürkelista viszont bővült

2021. november 14. 17:57

Az Európai Unió Tanácsa ismét módosította az adózási kérdésekben nem együttműködő országok listáját, az ún. “feketelistát”. A listára azok az államok kerülnek fel, amelyek nem felelnek meg az EU adósztenderdjei alapján az adóelkerülés elleni minimum elvárásoknak. A lista összeállításánál három szempontrendszer alapján mérlegelnek, amelyek az adóügyi információk transzparencia vizsgálata, a méltányos adóverseny biztosítása és az OECD által kidolgozott BEPS adóelvek megfelelő alkalmazása.

„A Seychelles-szigetek, illetve további két karibi sziget, a Dominikai-közösség és Anguilla - a Tanáccsal együttműködve - elkötelezték magukat a nemzetközi adósztenderdek bevezetése mellett a transzparencia és információcsere terén, ezért idén októberben lekerültek a „feketelistáról” – mondta, Bővíz Ferenc, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere. Mivel azonban ezek az országok még nem teljesítik az összes minimumfeltételt, a „szürkelistára” kerültek. A módosítások után a következő 9 állam maradt a feketelistán: Amerikai Szamoa, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, Amerikai Virgin-szigetek, valamint Vanuatu - írja közleményében a Deloitte.

A szürkelista is módosult

Az EU Tanács a feketelista mellett összeállított egy ún. “szürkelistát” azokról az államokról, amelyek még nem felelnek meg az EU adójogi sztenderdjeinek, ugyanakkor már vállalásokat tettek a minimum elvárásoknak megfelelő adójogi módosításokra.

A három fent említett államon kívül a lista további országokkal bővült. Costa Rica, Hong Kong, Észak-Macedónia, Qatar, valamint Uruguay is felkerültek a szürkelistára. Míg Észak-Macedónia kötelezettséget vállalt a preferenciális adórendszerének módosítására vagy eltörlésére 2022 december 31-ig, addig a többi szürkelistára került állam a territorális adórendszer módosítását tűzte ki célul annak érdekében, hogy elkerülje külföldi jövedelme kettős nem-adóztatását.  A fentieken túl a Tanács Ausztráliát, Eswatinit (Szváziföldet) és a Maldív-szigeteket azonban eltávolította a listáról.

„A listákat évente kétszer vizsgálják felül és módosítják aszerint, hogy az országok teljesítik-e a jogszabálymódosítási vállalásaikat, illetve adórendszerük megfelel-e a nemzetközi adóelkerülési minimum elvárásoknak” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem