13 °C Budapest
forint detail

Tényleg komoly pénz van benne? Rengetegen indítanak itthon ilyen bizniszt

2021. szeptember 22. 08:16

Láthatóan nő a vállalkozás alapítási kedv az országban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint országosan jelenleg 1 842 746 vállalkozás működik, ami több mint 32 ezerrel több, mint a 2020. év végén. Ebből 524 921 országosan a társas vállalkozó, 1 317 825 pedig az önálló vállalkozó. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy a most vállalkozni kívánók egyre inkább az önállóság felé tendálnak. A HelloVidék most mutatja nem csak a megyei felbontású adatokat, hanem összeszedtük az egyéni- és társas vállalkozásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy vállalkozás indításakor számos kérdés merülhet fel. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy milyen formában működjön a vállalkozás. Magyarországon jelenleg 1 842 746 vállalkozás működik és a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi (2021. július 31.) adatai szerint az utóbbi hónapokban egyértelműen nőtt a vállalkozási kedv országszerte - írja a HelloVidék.

A legtöbb regisztrált vállalkozás jelenleg Budapesten működik, szám szerint 422 927. A vidéki rangsor első helyén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll a maga 114 614 vállalkozásával, ezt követi a képzeletbeli rangsor második helyén Bács-Kiskun megye 105 065 regisztrált vállalkozással, míg a harmadik helyre Hajdú-Bihar megye került 103 369 vállalkozással. A legkisebb vállalkozási kedv láthatóan Nógrád megyében (24 981 vállalkozás), Tolna megyében (36 883 vállalkozás) és Vas megyében (43 687 vállalkozás) van. Ezen utóbbi területeken az előző években is hasonló számokkal találkozhattunk.

Az egyéni vállalkozás az egyik legideálisabb vállalkozási forma kezdő vállalkozóknak. Az ok egyszerű: a vállalkozás indítása könnyű, gyors és nem jár kiadásokkal. Sokkal költséghatékonyabb, mint a cégalapítás. Egyéni vállalkozóként mindenki a maga ura lehet, nincsenek üzlettársak, viszont a felelősség is korlátlan. Ez azt jelenti, hogy a fennálló fizetési kötelezettségek teljesítéséért teljes vagyonával felel a vállalkozó. Az egyéni vállalkozás egyik nagy előnye, hogy nem csak az indítása, de a megszüntetése is jóval egyszerűbb, mint egy gazdasági társaság esetében. Bizonyos tevékenységi körökhöz szükség van hatósági erkölcsi bizonyítványra, ennek igénylése évente 4 alkalommal ingyenes. Más tevékenységi körökhöz megfelelő végzettség megléte, vagy hatósági engedély szükséges. Az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes, de az indítás után a vállalkozás működtetése költségekkel jár

- tájékoztatott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy társas vállalkozás esetén első körben érdemes átgondolni, hogy a legelterjedtebb vállalkozói formákból válassza ki a vállalkozni kívánó a számára megfelelőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy betéti társaságban például minimum kettőnek kell lennie a tulajdonosok számának, és a beltag teljes vagyonával, a kültag pedig vagyoni betétjével felel a vállalkozásért. A vállalkozási forma presztízse közepes, ahol az adózási forma választható és ahol a tagi jövedelem lesz a tulajdonos jövedelmének jogcíme. Egy korlátolt felelősségű társaság esetében az utóbbi kettő tétel megegyezik, ám itt van egy hárommillió forintos kötelezően előírt tőkemennyiség, a tulajdonos a törzsbetétjével felel, de lehet akár egyedül is a vállalkozásban. Ennek a vállalkozási formának a presztízse azonban magas. A Bt. és a kft. is választhatja a legkedvezőbb KATA adózást is, induló vállalkozásnak az éves 12 millió forintos bevételi keret 90 százalékában megfelelő

- mutattak rá a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál, kiemelve, hogy ezen vállalkozási formák esetén könyvelői szolgáltatás igénybevétele már elkerülhetetlen, amivel érdemes számolni.

További részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03