forint detail

Tényleg komoly pénz van benne? Rengetegen indítanak itthon ilyen bizniszt

2021. szeptember 22. 08:16

Láthatóan nő a vállalkozás alapítási kedv az országban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint országosan jelenleg 1 842 746 vállalkozás működik, ami több mint 32 ezerrel több, mint a 2020. év végén. Ebből 524 921 országosan a társas vállalkozó, 1 317 825 pedig az önálló vállalkozó. A statisztikai adatokból jól látszik, hogy a most vállalkozni kívánók egyre inkább az önállóság felé tendálnak. A HelloVidék most mutatja nem csak a megyei felbontású adatokat, hanem összeszedtük az egyéni- és társas vállalkozásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segítségével.

Egy vállalkozás indításakor számos kérdés merülhet fel. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy milyen formában működjön a vállalkozás. Magyarországon jelenleg 1 842 746 vállalkozás működik és a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi (2021. július 31.) adatai szerint az utóbbi hónapokban egyértelműen nőtt a vállalkozási kedv országszerte - írja a HelloVidék.

A legtöbb regisztrált vállalkozás jelenleg Budapesten működik, szám szerint 422 927. A vidéki rangsor első helyén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll a maga 114 614 vállalkozásával, ezt követi a képzeletbeli rangsor második helyén Bács-Kiskun megye 105 065 regisztrált vállalkozással, míg a harmadik helyre Hajdú-Bihar megye került 103 369 vállalkozással. A legkisebb vállalkozási kedv láthatóan Nógrád megyében (24 981 vállalkozás), Tolna megyében (36 883 vállalkozás) és Vas megyében (43 687 vállalkozás) van. Ezen utóbbi területeken az előző években is hasonló számokkal találkozhattunk.

Az egyéni vállalkozás az egyik legideálisabb vállalkozási forma kezdő vállalkozóknak. Az ok egyszerű: a vállalkozás indítása könnyű, gyors és nem jár kiadásokkal. Sokkal költséghatékonyabb, mint a cégalapítás. Egyéni vállalkozóként mindenki a maga ura lehet, nincsenek üzlettársak, viszont a felelősség is korlátlan. Ez azt jelenti, hogy a fennálló fizetési kötelezettségek teljesítéséért teljes vagyonával felel a vállalkozó. Az egyéni vállalkozás egyik nagy előnye, hogy nem csak az indítása, de a megszüntetése is jóval egyszerűbb, mint egy gazdasági társaság esetében. Bizonyos tevékenységi körökhöz szükség van hatósági erkölcsi bizonyítványra, ennek igénylése évente 4 alkalommal ingyenes. Más tevékenységi körökhöz megfelelő végzettség megléte, vagy hatósági engedély szükséges. Az egyéni vállalkozás indítása díj- és illetékmentes, de az indítás után a vállalkozás működtetése költségekkel jár

- tájékoztatott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy társas vállalkozás esetén első körben érdemes átgondolni, hogy a legelterjedtebb vállalkozói formákból válassza ki a vállalkozni kívánó a számára megfelelőt.

Egy betéti társaságban például minimum kettőnek kell lennie a tulajdonosok számának, és a beltag teljes vagyonával, a kültag pedig vagyoni betétjével felel a vállalkozásért. A vállalkozási forma presztízse közepes, ahol az adózási forma választható és ahol a tagi jövedelem lesz a tulajdonos jövedelmének jogcíme. Egy korlátolt felelősségű társaság esetében az utóbbi kettő tétel megegyezik, ám itt van egy hárommillió forintos kötelezően előírt tőkemennyiség, a tulajdonos a törzsbetétjével felel, de lehet akár egyedül is a vállalkozásban. Ennek a vállalkozási formának a presztízse azonban magas. A Bt. és a kft. is választhatja a legkedvezőbb KATA adózást is, induló vállalkozásnak az éves 12 millió forintos bevételi keret 90 százalékában megfelelő

- mutattak rá a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál, kiemelve, hogy ezen vállalkozási formák esetén könyvelői szolgáltatás igénybevétele már elkerülhetetlen, amivel érdemes számolni.

További részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?