13 °C Budapest

Idén is el kellene tolni az adóbevallást: itt a javaslat

2021. március 10. 15:32

A kormány már tavaly áprilisban a 140/2020. (IV. 21.) rendeletében szabályozta a bevallások későbbi beadásának lehetőségét. A Niveus Consulting Group szerint ez az adminisztrációs enyhítés idén is ráférne a cégekre, különösen a 2021. március 8-ától elrendelt óvoda- és iskolabezárások és az erősen javasolt otthoni munkavégzés fényében.

A tavaly áprilisi jogszabály értelmében a cégek a május 30-áig esedékessé váló éves bevallási kötelezettségeiknek (például társasági adó, KIVA, helyi iparűzési adó, innovációs járulék, stb.) 2020. szeptember 30-áig tehettek eleget. Egyúttal az esedékes éves adóikat is eddig az időpontig voltak kötelesek megfizetni.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint a cégek a jelenlegi helyzetben is üdvözölnék a tavalyi rendelet "leporolását" és reaktiválását, ugyanis a napokban elrendelt intézkedések különösen nehézzé tehetik az egyes cégek "normál" működését és ki tudja, hol lesz még a vége.

A jogszabályalkotó különösen kedvező helyzetben van; a tavalyi tapasztalatok már ismertek, a korábbi jogszabályi szöveg is rendelkezésre áll, egyúttal a vállalkozások érdeke is azt kívánja, hogy a hosszabbítás mellett döntsenek. A korábbi szeptember 30-ai bevallási határidő a szakértő szerint "jól vizsgázott, egyúttal a hatóságok is felkészülten állhatnak a módosítás elé, így nem lehet elvi akadálya a határidő kitolásának".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem