Lebuktak a magyar milliárdosok: durván megszedték magukat a koronavírus-járvány alatt

Lebuktak a magyar milliárdosok: durván megszedték magukat a koronavírus-járvány alatt

2021. március 8. 14:02

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az egész világot, szinte nincs olyan szektor, amelyik ne érezné a hatását. Vannak azonban, nem is kevesen, akik a körülmények ellenére nem hogy megtartották, de még növelni is tudták a vagyonukat. Ahogy egy friss elemzés is rámutat: itthon 2019 és 2020 között 7 százalékkal több szupermilliárdost köszönthetünk Magyarországon.

A világ országait súlyosan megrázta a pandémia nyomán kialakuló gazdasági válság, szinte nincs is olyan szektor, melyet ne érintett volna valamilyen formában, de az is biztos, hogy a történelme során szinte még sosem változtak olyan ütemben a dolgok, mint az elmúlt egy évben. A 2010-es évek elejétől világszerte fokozatosan emelkedő gazdasági teljesítmény és az ebből fakadó fokozott gazdasági növekedés korszakát a vírus terjedése és a leállások, karanténok miatti bevétel- és termeléskiesések megszakították.

Azonban ha nem is sokan, de vannak olyanok, akiket nem hogy nem rázott meg a válság, de tovább tudták gyarapítani vagyonukat. A Knight Frank friss elemzéséből kiderül, mennyire növelte meg a pandémia a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbséget. A nemrég publikált tanulmány felsorolja, országonként mekkora azoknak a személyeknek a száma, akik 30 millió dollárnál (nagyjából 9,3 milliárd forintnál) is több vagyonnal rendelkeznek. 

2015-ben 175 ennyire vagyonos ember élt Magyarországon, 2019-ben 226, 2020-ban már 242, és az előrejelzések szerint 2025-ben 313 lesz.

2015 és 2020 között 38 százalékkal emelkedett a vagyonosok aránya, 2020 és 2025 között feltehetően 30 százalékos lesz. Ez a 38 százalék, több mint egyharmados emelkedés soknak számít, de azért vannak ennél kiemelkedőbb adatsorok is a világban: Vietnámban például ez az arány 108 százalék, Tájföldön 44 százalék, Ugandában 60 százalék, Ausztráliában 57 százalék.

De nézzünk inkább szét a környező országokban:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Ahogy a grafikonról is kitűnik, hazánk Európa igazán tehetős országai között szinte elveszik, Németországban vagy az Egysült Királyságban az igazán vagyonosok a száma a magyarénak több százszorosa. Inkább csak a tendenciát érdemes megfigyelni, hogy 2015, 2019 és 2020 között miképp változott a számuk. Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban sőt, az Egyesült Királyságban is csökkent a számmuk, míg haznkban, Lengyelországban, Romániában emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?