21 °C Budapest

Lebuktak a magyar milliárdosok: durván megszedték magukat a koronavírus-járvány alatt

2021. március 8. 14:02

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az egész világot, szinte nincs olyan szektor, amelyik ne érezné a hatását. Vannak azonban, nem is kevesen, akik a körülmények ellenére nem hogy megtartották, de még növelni is tudták a vagyonukat. Ahogy egy friss elemzés is rámutat: itthon 2019 és 2020 között 7 százalékkal több szupermilliárdost köszönthetünk Magyarországon.

A világ országait súlyosan megrázta a pandémia nyomán kialakuló gazdasági válság, szinte nincs is olyan szektor, melyet ne érintett volna valamilyen formában, de az is biztos, hogy a történelme során szinte még sosem változtak olyan ütemben a dolgok, mint az elmúlt egy évben. A 2010-es évek elejétől világszerte fokozatosan emelkedő gazdasági teljesítmény és az ebből fakadó fokozott gazdasági növekedés korszakát a vírus terjedése és a leállások, karanténok miatti bevétel- és termeléskiesések megszakították.

Azonban ha nem is sokan, de vannak olyanok, akiket nem hogy nem rázott meg a válság, de tovább tudták gyarapítani vagyonukat. A Knight Frank friss elemzéséből kiderül, mennyire növelte meg a pandémia a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbséget. A nemrég publikált tanulmány felsorolja, országonként mekkora azoknak a személyeknek a száma, akik 30 millió dollárnál (nagyjából 9,3 milliárd forintnál) is több vagyonnal rendelkeznek. 

2015-ben 175 ennyire vagyonos ember élt Magyarországon, 2019-ben 226, 2020-ban már 242, és az előrejelzések szerint 2025-ben 313 lesz.

2015 és 2020 között 38 százalékkal emelkedett a vagyonosok aránya, 2020 és 2025 között feltehetően 30 százalékos lesz. Ez a 38 százalék, több mint egyharmados emelkedés soknak számít, de azért vannak ennél kiemelkedőbb adatsorok is a világban: Vietnámban például ez az arány 108 százalék, Tájföldön 44 százalék, Ugandában 60 százalék, Ausztráliában 57 százalék.

De nézzünk inkább szét a környező országokban:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Ahogy a grafikonról is kitűnik, hazánk Európa igazán tehetős országai között szinte elveszik, Németországban vagy az Egysült Királyságban az igazán vagyonosok a száma a magyarénak több százszorosa. Inkább csak a tendenciát érdemes megfigyelni, hogy 2015, 2019 és 2020 között miképp változott a számuk. Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban sőt, az Egyesült Királyságban is csökkent a számmuk, míg haznkban, Lengyelországban, Romániában emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem