23 °C Budapest

Lebuktak a magyar milliárdosok: durván megszedték magukat a koronavírus-járvány alatt

2021. március 8. 14:02

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta az egész világot, szinte nincs olyan szektor, amelyik ne érezné a hatását. Vannak azonban, nem is kevesen, akik a körülmények ellenére nem hogy megtartották, de még növelni is tudták a vagyonukat. Ahogy egy friss elemzés is rámutat: itthon 2019 és 2020 között 7 százalékkal több szupermilliárdost köszönthetünk Magyarországon.

A világ országait súlyosan megrázta a pandémia nyomán kialakuló gazdasági válság, szinte nincs is olyan szektor, melyet ne érintett volna valamilyen formában, de az is biztos, hogy a történelme során szinte még sosem változtak olyan ütemben a dolgok, mint az elmúlt egy évben. A 2010-es évek elejétől világszerte fokozatosan emelkedő gazdasági teljesítmény és az ebből fakadó fokozott gazdasági növekedés korszakát a vírus terjedése és a leállások, karanténok miatti bevétel- és termeléskiesések megszakították.

Azonban ha nem is sokan, de vannak olyanok, akiket nem hogy nem rázott meg a válság, de tovább tudták gyarapítani vagyonukat. A Knight Frank friss elemzéséből kiderül, mennyire növelte meg a pandémia a szegények és gazdagok közötti vagyoni különbséget. A nemrég publikált tanulmány felsorolja, országonként mekkora azoknak a személyeknek a száma, akik 30 millió dollárnál (nagyjából 9,3 milliárd forintnál) is több vagyonnal rendelkeznek. 

2015-ben 175 ennyire vagyonos ember élt Magyarországon, 2019-ben 226, 2020-ban már 242, és az előrejelzések szerint 2025-ben 313 lesz.

2015 és 2020 között 38 százalékkal emelkedett a vagyonosok aránya, 2020 és 2025 között feltehetően 30 százalékos lesz. Ez a 38 százalék, több mint egyharmados emelkedés soknak számít, de azért vannak ennél kiemelkedőbb adatsorok is a világban: Vietnámban például ez az arány 108 százalék, Tájföldön 44 százalék, Ugandában 60 százalék, Ausztráliában 57 százalék.

De nézzünk inkább szét a környező országokban:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Ahogy a grafikonról is kitűnik, hazánk Európa igazán tehetős országai között szinte elveszik, Németországban vagy az Egysült Királyságban az igazán vagyonosok a száma a magyarénak több százszorosa. Inkább csak a tendenciát érdemes megfigyelni, hogy 2015, 2019 és 2020 között miképp változott a számuk. Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Spanyolországban sőt, az Egyesült Királyságban is csökkent a számmuk, míg haznkban, Lengyelországban, Romániában emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem