13 °C Budapest
Hatalmas bukóban Gerendai Károly: kérdéses a Costes újranyitása?

Hatalmas bukóban Gerendai Károly: kérdéses a Costes újranyitása?

2021. február 21. 10:52

Éttermein 200 milliót, fesztiválos érdekeltségein pedig majdnem másfél milliárd forintot bukott Gerendai Károly a járvány miatt. Az üzletember arról beszélt, a Ráday utcai Costes étterem nincs valami jó helyzetben, a Costes Downtown azonban készen áll a nyitásra.

Interjút adott a Dining Guide magazinnak Gerendai Károly. A meglehetősen lemondó hangulatú üzletember elmondta: reménykedik, hogy már csak két hónapig tartanak a lezárások, de már most évtizedek alatt felépített családi egzisztenciák válnak semmivé, éppen a reménykedés miatt - de bizakodásra ad okot, hogy már oltják az embereket.

Kijelentette: nemzetstratégiai kérdés, hogy a válság után kinyithassanak a Michelin-csillagos éttermek, Magyarország a turisztikai vonzerejét fogja elveszíteni a gasztroturisták szemében a luxuséttermek nélkül. Ami a saját éttermeiket illeti, a Costes Downtown készen áll a nyitásra,

de a Ráday utcai Costes étterem már nincs ennyire jó helyzetben.

Beadtak egy pályázati kérelmet, hátha belátják a döntéshozók, hogy szükség lesz a fine dining éttermekre - tette hozzá Gerendai Károly. Elmondta azt is, hogy a Digó pizzéria nincs akkora bajban, Budán is beüzemeltek egy kemencét, így több helyre tudnak kiszállítani.

Tavaly március óta csak a vendéglátóhelyeink 200 millió forint körüli veszteséget könyvelhettek el, és ekkor még nem is beszéltünk a többi cégem ennél is nagyobb bajairól. Például, ha a fesztiválokat szervező érdekeltségeimet nézzük, ott 1,45 milliárd forint lett a tavalyi veszteség, és még idén sem látjuk, hogy lesz-e egyáltalán bármi bevételünk

- összegezte az üzletember, akinek emiatt hitelt kellett felvennie. Gerendai attól tart, hogy a kormány úgy van "a kiéhezett vendégek első, rohamszerű megjelenésével a vendéglátóhelyeken, hogy itt már dől a lé, megoldódott a probléma", de szerinte azok a vendéglátóhelyek különösen nagy bajba kerülhetnek, amelyeknek nincs szabadtéri teraszuk, és a fine dining helyek is nehezen térnek magukhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?