18 °C Budapest

Ezeknek a cégeknek nem érdemes tologatni az adóbevallást: sok pénzt bukhatnak

MTI
2020. június 7. 11:04

Három cégből kettő élt a társaságiadó-bevallás és befizetés halasztási lehetőségével: míg tavaly a június 3-ai határidőig 317 ezer cég vallotta be a társasági adót, idén csak 117 ezer - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Emlékeztetett rá, hogy június 3-án éjfélig kellett volna a beszámolót benyújtani, a társasági adót bevallani és megfizetni, a koronavírus-járvány miatt azonban felülírták a határidőre vonatkozó szabályokat, és négyhónapos halasztást adtak a cégeknek, szervezeteknek.

A szabály nemcsak az adminisztrációs kötelezettség határidejét tolta ki szeptember 30-ig, hanem az adófizetését is - szögezte le az államtitkár. A bevallásokban szereplő 52 milliárd forint összegű adóból június 3-ig mindössze 32 milliárdot fizettek be, így az érintettek mintegy 20 milliárd forinttal gazdálkodhatnak tovább - részletezte Izer Norbert.

A halasztással három cégből kettő élt, elsősorban a kis- és középvállalkozások, amelyeknek az új szabály az adminisztrációs könnyebbség mellett anyagi segítséget is jelent - tette hozzá Izer Norbert. Nekik majd négy hónapjuk van még a beszámoló és ahhoz kapcsolódó bevallások elkészítésére.

Ötféle adót érint az automatikus fizetési halasztása. Szeptember 30-ig ráér még befizetni az államkasszába a társasági adót, a kisvállalati adót, az innovációs járulékot, az energiaellátók jövedelemadóját és a helyi iparűzési adót.

Az államtitkár kitért azokra is, akiknek a határidő kitolása ellenére, mégis érdemes lehet minél előbb benyújtaniuk a társasági adóbevallásukat. Ők azok, akiknek visszajár az adó, amit az adóhivatal a bevallás beérkezésének napjától, számított harminc napon belül utal ki - fogalmazott az államtitkár.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Elmondta, hogy tavaly június 3-ig benyújtott bevallásokban 68 milliárd forintnyi társasági adót igényeltek vissza, idén ennek alig több mint 20 százalékát, még csak 15 milliárd forintot. Megjegyezte, ha például egy társasági adót visszaigénylő cég még ma benyújtja a bevallását, akkor július 7-ig a bankszámlájára kerül a jogszerűen visszaigényelt adó összege.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem