13 °C Budapest
Így kezelheti az ország hatékonyan a válságot? Megérkeztek a javaslatok

Így kezelheti az ország hatékonyan a válságot? Megérkeztek a javaslatok

2020. április 16. 18:31

A gazdaság sikeres újraindításának alapfeltétele az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a munkahelyek minél nagyobb arányú megtartása, ezért a szervezet három kulcsterületre javasolja koncentrálni a gazdasági válságkezelést: likviditás, vagyis a cégek pénzügyi helyzetének stabilizálása; felnőttképzés, azaz támogatott képzési és kompetencia-fejlesztő programok; és digitalizáció, tehát ágazat-specifikus digitalizációs programok.

Az IVSZ közleményében ki is fejti javaslatait:

1. Likviditás

A válság által sújtott cégeknek a rendelés-állomány csökkenése már rövidtávon is pénzügyi problémákat okoz, ezért a vállalkozások likviditási helyzetének azonnali javítását javasoljuk például 

 

  • az uniós finanszírozású pályázatok és az állami projektek kifizetéseinek (előlegek és támogatások) azonnali folyósításával és a pályázati adminisztráció radikális csökkentésével;
  • az utófinanszírozású projektek átalakításával, előleg igénybe vételének lehetővé tételével;
  • a futó és tervezett beszerzések felgyorsításával, egyszerű és átlátható értékelési szempontok alkalmazásával;
  • a maradványpénzek és az árfolyam-nyereség mielőbbi visszaforgatásával a legnagyobb hatékonyságú meglévő és új konstrukciókba, magas arányú előlegek biztosítása mellett;
  • a közvetlen európai uniós forrásokhoz való hozzáférés segítésével.

 

2. Felnőttképzés

A válság miatti kényszerű munkakörülmények, leállások lehetőséget teremtenek a munkavállalók online formában történő képzésére, ami gyorsíthatja a válságot követő helyreállítást, sőt lehetőséget teremt hatékonyabb technológiák alkalmazására. Azok számára, akik el is veszítik az állásukat szintén a képzéssel megszerezhető többlettudás adhatja az újrakezdés jobb esélyeit gyorsabb elhelyezkedéssel és magasabb várható keresettel. A 70/2020. (III. 26.) Kormányrendelet elhárította ugyan a távoktatás formájában nyújtott felnőttképzés útjában álló adminisztratív akadályok többségét, ám a képzéseken való tömeges részvételt az anyagi erőforrások, a motiváció és a digitális kompetenciák hiánya is korlátozza. Különösen az állásukat elveszítők számára jelent kihívást a megélhetés és a képzésben való részvétel költségeinek előteremtése, amelyre esetükben a hitel nem megoldás.

Javasoljuk az anyagi természetű korlátozó tényezők csökkentése érdekében

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • képzési támogatási voucher bevezetését munkaadóknak munkavállalóknak, és munkanélkülieknek, amelyet minősített képzési programokon való részvételre fordíthatnának (a minősítési/akkreditációs rendszert úgy javasoljuk kialakítani, hogy a lehető legtöbb képző intézmény részt vehessen a programban);
  • a diákhitel kiterjesztését a felnőttkori tanulásra, különös tekintettel a digitális kompetenciák, illetve az informatikai szakmák elsajátítására;
  • a Szakképzési hozzájárulás részleges vagy teljes kiváltása egy "Technológiaváltó hozzájárulással", amely nagyobb mozgásteret adna a vállalkozásoknak alkalmazottaik digitális képzésében.

A motivációs gátak csökkentése érdekében javasoljuk társadalmi szemléletformáló kampány indítását az egész életen át tartó tanulás fontosságának tudatosítására, a képzéseken való részvétel népszerűsítésére és a digitális alapkompetencia hatékony fejlesztése érdekében tömeges programok indítását a meglévő hálózatok (pl. DJP Mentorok), illetve a felhasználók által ismert és kedvelt csatornák (pl. közösségi média felületek, videó-megosztók) bevonásával.

3. Digitalizáció

A digitalizáció meghatározó a gazdaság újraindításában, és a jelenlegi válsághelyzet történelmi lehetőséget biztosít a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására. A gazdaság digitalizálásában rejlő növekedési potenciál hatékony kihasználása érdekében javasoljuk:

  • állami finanszírozású, egyszerűsített pályázati konstrukcióban megvalósítható ágazat-specifikus digitalizációs projektek azonnali elindítását például az egészségiparban, agráriumban, feldolgozóiparban (szoftverfejlesztés vezérelt projektek, nem hardver beszerzés);
  • a mikrovállalkozások és kkv-k digitális felkészültségének javítását valamennyi ágazatban a digitalizációt támogató egyszerűsített pályázati konstrukciókkal, a vállalkozások közötti elektronikus adatcsere és e-kereskedelmi megoldások támogatásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?