Komoly bajban ez az ágazat: a 10 százalékos visszaesés pillanatokon belül megduplázódhat

2020. március 13. 13:05

A koronavírus járvány a légiforgalmi irányításban is egyre komolyabban érezteti hatását. Az elmúlt időszak eseményei a szállítmányozás tevékenységét, a napi és a hosszútávú tervezést egyaránt befolyásolják. Az adatok szerint ezen a héten fordultak először mínuszba a járatok száma, erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak a le- és felszálló forgalomban.

Az európai légiforgalom az elmúlt években folyamatosan bővült, ezzel együtt nőtt a Magyarország légterében közlekedő járatok száma is. A koronavírus globális terjedése miatt azonban jelentős visszaesés kezdődött meg az ágazatban. Ez a tendencia várhatóan az előttünk álló időszakban is folytatódni fog.

Az adatok szerint idén először március 9-én mutatott csökkenést a budapesti nemzetközi repülőtér le- és felszálló forgalma, ekkor 10 géppel kezeltek kevesebbet a HungaroControl légiforgalmi irányítói az előző év azonos időszakához képest, március 10-én pedig már közel kétszer ennyivel (19 járat), mintegy 7 százalékkal csökkent a gépmozgások száma. A forgalommérséklődés március 11-én folytatódott, ekkor 20-szal, március 12-én pedig újabb 13-mal kevesebb járatot regisztráltak a HungaroControl légiforgalmi irányítói. Csökkenő tendenciát mutat a Magyarország légterén áthaladó gépek száma is. Januárban közel 3 ezerrel kevesebb járat repült át hazánk felett, ami mintegy 6 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, februárban pedig további, 3 százalékot meghaladó visszaesést regisztrált a magyar légiforgalmi szolgálat.

Az Európai Bizottság a napokban fontos intézkedést hozott a "szellemjáratok" reptetésének megszüntetéséért, így a légitársaságok akkor is megtarthatják a slotjaikat, ha nem repülnek. A piac eddig kivárt, az adatok szerint ezen a héten fordult először mínuszba a járatok száma. Erre a hétre 10 százalékos visszaesést várnak, de a Bizottság döntése nyomán a jövő héten ez a szám akár meg is duplázódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem