19 °C Budapest
Kevesen vállalják be, de megéri: milliókat kaszál, aki így adja ki a lakását

Kevesen vállalják be, de megéri: milliókat kaszál, aki így adja ki a lakását

2019. május 16. 11:01

Rengetegen vásárolnak lakást befektetési céllal. A megvett, majd kiadott ingatlan valóban jó befektetés, de a rövid távú bérbeadás sokkal többet hozhat a konyhára. Az Airbnb virágkorát éli, de nagyobbat kaszálhatnak azok, akik csak pár órára adják ki a lakásukat - így akár pár nap alatt is bejöhet az a pénz, amit egy átlagos budapesti albérlet egy hónap alatt hozhat.

Hiába vannak az egekben az albérletárak, mégsem a hosszútávú lakáskiadás a legjobb befektetés, hiszen, bár ez a legfixebb passzív bevételforrás (5-10 százalékos éves bruttó hozammal), a rövidebb távon kiadott lakások sokkal többet hoznak a könyhára. Ebből kifolyólag pedig rengetegen adják arra a fejüket, hogy befektetésként vásárolt lakásukat inkább pár napra, hétre, az Airbnb keretein belül adják ki.

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ám jóval nagyobbat kaszálhatnak azok, akik még ennél is tovább mennek: gombamód szaporodnak ugyanis azok az ingatlanok, amelyeket a tulajdonosok csak pár órára adnak bérbe, egyfajta "búvohelyszolgáltatást" nyújtva. Ugyanis ezeket szinte aranyáron adják, így pedig akár pár nap alatt is bejöhet az a pénz, amit egy átlagos budapesti albérletért elkérnek havonta. Ez az összeg egész Budapestre vetítve egy korábbi elemzés szerint kb. 160 ezer forint, nyilván vannak ennél drágább, és olcsóbb kerületek is.

Vad összegek repkednek

Ha körülnézünk az interneten, a legolcsóbb ilyen lakásért 5500 forintot kérnek 2 órára (utána minden óra plusz ezer forint) hétköznapokon. Tehát már azzal is megkeres 160 ezernél többet a tulaj, ha hétköznapokon kiadja a lakást három órára (6500 forintért) 25 alkalommal. És akkor még nem is beszéltünk például a hétvégi idősávról, ami az általunk talált legolcsóbb hirdetésben 10 ezer forintba kerül - pénteken 20 órától szombat délelőtt 10-ig. Illetve aki éjszakára akar menni, annak 8 ezer forintot kell fizetnie este 8-tól reggel 8-ig.

Ráadásul akkor sem bukó a történet, ha takarírani kell a vendégek után, hiszen ezért a legtöbben plusz pénzt kérnek, "extrém esetekben" akár 5-10 ezer forintot is. Emellett a károkozást, lopást is behajtják a vendégeken, így azon sem valószínű, hogy bukik a tulajdonos.

Ha csak 50 százalékos kihasználtsággal pörög a biznisz, akkor is egyetlen lakás akár 500-600 ezer forintot is hozhat egy hónapban a tulajnak. Amiből még a rezsi kifizetése után is elég tetemes összeg marad a zsebében. Nem csoda hát, ha egyre többen foglalkoznak ilyesmivel, akár több lakást is fenntartva pár órás kiadásra - a fentebb említett honlapon is több ingatlant hirdettek.

Ennél csak drágábbak vannak

A találataink alapján a fentinél csak drágábban adják ki órára a lakáskat: egy másik helyen például egy ezressel drágábbról indul a 2 órás bérlés, és úgy ugrik óránként 1000 forinttal. Itt kedvezményekkel akarják megfogni a potenciális bérlőket, például " ha igazolványt mutatsz fel mint rendőr, katona, katasztrófavédelmis, tűzoltó, polgárőr, EÜ dolgozó (pl. mentős, orvos, ápoló)", akkor 1000 forintot elengednek a végösszegből.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik vállalkozó egyenesen öt lakást hirdet ilyen célokra, amivel már millió fölötti összegeket tehet zsebre.

Feltornásszák az albérletárakat

A rövidtávú kiadás elterjedésével a "rendes" albérletek árai is az egekbe szöktek. Ma már közel 10 ezer fővárosi ingatlant kínálnak rövidtávú kiadásra - például az Airbnb-n keresztül.

Az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb. Ebben a kerületben egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díjat 202 ezer forint, ez közel 30 százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát

- fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  Az I. kerületi ingatlanoknál 24 százalékos volt a prémium, ami 200 ezer forint közeli átlagos bérleti díjat jelentett. A lakáshotelek piacán a legnagyobb kínálatot felmutató kerületek közül a VI. kerületi kiadó lakásoknál 10 százalékos a többlet, azaz a bérleti díj megközelítette a 178 ezer forintot. A VII. kerületi 167 ezer forintos átlag pedig 5 százalékos prémiumot tartalmaz a fővárosi átlaghoz képest. A három legolcsóbb városrész a XVII., a XX. és a XXIII. kerület, az itteni 50 négyzetméteres kiadó lakásoknál a bérleti díj 109-125 ezer forint, ez 20-30 százalékkal marad el a budapesti átlagtól.

Balogh László azt mondta, hogy a belvárosi bérleti díjak szinte mindig is magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, viszont ez az prémium a rövid távú lakáskiadás megjelenése óta emelkedett. 2010-ben - a lakáshotelek elterjedése előtt - mindössze 2-10 százalékkal kellett többet fizetni a legnépszerűbb kerületekben egy-egy kiadó lakásért a fővárosi átlaghoz képest. A jelenleg mért 10-27 százalékos felár pedig azt jelenti, hogy bár a lakáshotelek jelentős hatással vannak a budapesti albérletárakra, ez leginkább csak a belvárosi kerületekben okozott drágulást. Az adatok alapján egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját havonta átlagosan 13-27 ezer forinttal drágította a rövid távú kiadás a belső kerületekben. A lakáshotelek térnyerését azonban korlátozhatja, hogy a belvárosi kerületek önkormányzatai folyamatosan szigorítják a lakáshotelek működtetésére vonatkozó szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?