27 °C Budapest
Magyarokat keresnek otthoni munkára: 20-30 ezer forintot kereshetsz óránként!

Magyarokat keresnek otthoni munkára: 20-30 ezer forintot kereshetsz óránként!

2019. március 21. 16:50

Egyre többen vágnak bele hazánkban is a szabadúszó életformába. Az ilyen típusú kenyérkeresetnek az előnyei - mint a rugalmas időbeosztás, változatosság, mobilitás - mellett hátrányai is vannak. Az egyik nehézség, hogy a munkavállalóknak saját maguknak kell kiépíteniük ügyfélkörüket, és keresni a lehetőségeket, új megbízásokat.

Nehéz meghatározni, kit tekinthetünk szabadúszónak, ezért nincs is hivatalos statisztika arról, hogy mennyien vannak hazánkban. Jellemzően a nem alkalmazottként, hanem projektalapú, megbízási szerződéses formában dolgozókat soroljuk ide. A legtöbb szabadúszó emiatt egyéni vállalkozóként dolgozik.

Erről viszont már vannak statisztikáink: a KSH adatai alapján az elmúlt négy évben 25 százalékkal nőtt az egyéni vállalkozók száma, tehát minden tizedik magyar ebben a formában dolgozik. 

Főként az információs és kommunikációs területen dolgozók körében válik egyre népszerűbbé a munkavállalásnak ez a típusa. Jelentős mértékben nőtt a művészet és szórakoztatás, illetve az ingatlanügyletek területén tevékenykedők, valamint a tudományos-műszaki végzettségűek körében is az egyéni vállalkozók száma. 

A szabadúszók önmaguk főnökei, többnyire nem rendelkeznek fizikai munkahellyel.

Ebből az is következik, hogy hacsak nincsenek leszerződve munkaközvetítő cégekkel, maguknak szerzik a projekteket. Ebben segítenek az olyan weboldalak, amelyeken a szabadúszók meghirdethetik szaktudásukat, így kereshetővé válnak a munkaadók számára. 

Ha nem is ez a fő megélhetési forrásunk, még egy újabb csatornát jelenthet a munkaerőpiacra, illetve akár teljes állás mellett keresetkiegészítésre is jól használható.

Ilyen weboldal például a Fiverr.com, a Guru.com, vagy az Upwork.com, ahol annak megfelelően, milyen szaktudással, készségekkel, tapasztalattal rendelkezünk, regisztrálhatunk munkavállalóként. Így a munkaadók könnyen megtalálhatják a megfelelő vállalkozót a projektjükhöz

Mennyi az annyi?

Áttekintettük, hogy a regisztrált magyarok milyen munkakörökben vállalnának munkát, és mennyire árazták be szaktudásukat. A Guru.com-on a legtöbb magyar programozó és fejlesztő kategóriában regisztrált, köztük is a legtöbben Php és Html tudásukat kínálják az online munkaerőpiacon. 

A kezdő webprogramozótól a több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztőig találhatunk szabadúszókat, 8-tól akár 89 dolláros (vagyis cirka 2200-24500 forintos) órabérrel is. Az átlagos órabér a programozók és fejlesztők körében 20-30 dollár (5500-8300 forint) között mozog. Az Upwork.com-on szintén 10-től 80 dollárig (2750-tól 22000 forintig) árazott munkavállalókat találhatunk. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Guru.com-on a programozás, fejlesztés után a legtöbben design és művészet területen vállalnának munkát, a harmadik legnépszerűbb szakterület pedig az írás és fordítás. Átlagosan a 40-50 dollár/óra (11-14 ezer forint/óra) áron dolgoznak a TOP munkavállalók.

Az Upwork.com-on a legjobban értékelt designerek kategóriájában 125 dolláros - vagyis 34500 forintos - órabérért dolgozó profit is találunk.

A második legnépszerűbb kategóriába tartozó fotósok közt szintén találunk már 5-10 dollár/óra (1400-2800 forintos) alapdíjért dolgozó szabadúszókat, és 120 dollárért (33 ezer forintért) dolgozó profikat is, az átlag pedig ezek között mozog. 

Az szövegíró kategóriában találhatunk szabadúszó újságírókat, tartalomgyártókat, szerkesztőket, korrektorokat, és kutatókat is; a fordítók közül pedig sokféle nyelven beszélő, számos szakterületet lefedő tudású szakembereket. A Fiverr.com-on a magyar fordítói szolgáltatások 5 dollárnál (cc. 1400 forintnál) kezdődnek

A szabadúszóknak ajánlott kezdetben áron alul elvállalni néhány munkát, amíg nincs referenciájuk és értékelésük, utána viszont emelhetik a tarifát.

A szövegírók szintén 5-10 dollárról (1400-2800 forintról) indulnak. Viszont attól függően, milyen egyéb készségekkel rendelkezik (pl. a közösségi média marketing, vagy webszerkesztői tapasztalat, vagy éppen fordítói végzettség), akár 60-80 dollárt (16500-22000 forintot) is elkérhet óránként egy tapasztalt, sok referenciával rendelkező, számos más munkakörben is jártas szövegíró.

Akár az értékesítés, videógyártás, 3D modellezés, adatelemzés - és még számos más területen - keresgélünk ezeken az oldalakon, mindenhol akad magyar szabadúszó, ebből is látható, hogy hazánkban is egyre terjed ez az életforma.   

A munkaközvetítő webes felületek segítségével a magyarok is a nemzetközi piacon és árakon hasznosíthatják a képzettségüket, tudásukat.

A szabadúszók aránya világszerte ugrásszerűen nő, ennek hatására az igények is, hogy egyes projektekhez a legmegfelelőbb alvállalkozót találják meg a cégek. Ez a tendencia Magyarországot sem kerüli el, hiszen már ma is mind a munkavállalók, mind a munkaadók egyre nyitottabbak a projekt alapú gondolkodásra

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?