18 °C Budapest

Így dolgoznak a jövő vállalkozói: lenne mit ellesni tőlük?

2018. december 5. 13:30

Magyarországon az elmúlt négy évben 25 százalékkal nőtt az egyéni vállalkozók száma, vagyis ma már minden tizedik munkavállaló ebben a foglalkoztatási formában dolgozik. A tendencia világszintű, ami magával vonja a coworking irodák számának ugrásszerű növekedését is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szinte minden nemzetgazdasági ágazatban nőtt az egyéni vállalkozók száma az elmúlt négy évben. 2014 szeptemberében több mint 390 000 egyéni vállalkozót tartottak számon, ez a szám idén szeptemberre 488 000-ra nőtt, ami 25 százalékos növekedést jelent négy év alatt. Legnagyobb mértékben, 89 százalékkal azoknak az egyéni vállalkozóknak a száma nőtt, akik információs és kommunikációs területen dolgoznak, az ő számuk majdnem megkétszereződött az elmúlt négy évben. Jelentős, 58 százalékos növekedés következett be a művészetből, szórakoztatásból élő egyéni vállalkozók számában is. Megközelíti az 50 szézalékos növekedést az ingatlanügylettel és a szakmai tudományos, műszaki tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozók száma is.

Ha érdekel a digitalizáció, az internet és a kkv-k világa, vagy Te is vállalkozó vagy, és kéne egy-két ötlet, hogy miképpen növelhetnéd bevételeidet az export piacokon, esetleg szeretnél új, inspiráló, hozzád hasonló emberekkel megismerkedni, akkor gyere el december 13-án a Marriott Hotelbe a Portfolio, "ÚT AZ EXPORT PIACOK FELÉ - Digitális fejlesztési programok KKV-k részére"  rendezvényére, ahol a szektor legjobb szakértőivel is találkozhatsz. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tudsz megtenni.

Az Eurostat felmérése alapján az egyéni vállalkozók Magyarországon a foglalkoztatottak 10 százalékát tették ki 2016-ban, a legutolsó felmérés idején, míg az EU-28 átlaga 14 százalék volt. Az Amerikai Egyesült Államok ebben a tendenciában is élen jár, náluk a munkavállalók egyharmada szabadúszó, becslések szerint pedig ez az arány 2020-ra 42 százalékfa növekszik.

Magyarországon nem áll rendelkezésre hivatalos statisztika a szabadúszók számáról, aminek oka a definíció nehézsége - vagyis hogy mit értünk szabadúszó alatt. Az egyéni vállalkozókat viszont számon tartja a KSH. A két fogalom között nagyon erős a kapcsolat - nem véletlen, hogy hazánkban a legtöbb szabadúszó egyéni vállalkozóként dolgozik. Egyéni vállalkozónak azt nevezzük, aki egy személyben tulajdonosa  a vállalkozásának és rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal. Ebben az esetben a vállalkozó vagyona és a vállalkozás vagyona megegyezik. Szabadúszónak pedig azt tekintjük, aki nem alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel dolgozik és jellemzően projektalapon, egyszerre több céggel is szerződésben áll.

A szabadúszó lét egyik sarkalatos pontja az állandó, fizikai munkahely hiánya: a szabadúszók otthonról, kávézókból, illetve - főleg nagyvárosokban - coworking irodákból dolgoznak. Utóbbiak száma pedig növekedést mutat az elmúlt években.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabadúszók aránya ugrásszerűen növekszik világszerte, ezt a trendet pedig követi az őket kiszolgáló infrastruktúra is: míg 2015-ben mindössze 7800 coworking iroda működött a világon, addig idén már 17 000. Szükség is volt erre a növekedésre, mert három évvel ezelőtt körülbelül félmillió fő dolgozott ezekből az irodákból, idén pedig már több mint kétmillió tagot szolgálnak ki

- mondja Matykó Noémi, a The Paradise Project egyik alapítója. Hazánkban a vidéki nagyvárosok közül Szegeden, Győrben és Debrecenben is működik coworking iroda, Budapesten pedig közel harminc kisebb-nagyobb coworking iroda szolgálja ki a szabadúszókat és azokat a cégeket, akik inkább egy közösségi térben bérelnek néhány asztalt, minthogy saját, szeparált irodából dolgozzanak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem