Ennyit kereshet Dancsó Péter, az egyik legnézettebb magyar youtuber

Ennyit kereshet Dancsó Péter, az egyik legnézettebb magyar youtuber

2018. december 26. 16:30

Gombamód szaporodnak a youtuberek - a legnépszerűbb videómegosztó oldalon egyre jelennek meg új és új felhasználók, akik napi szinten töltik fel különböző témájú videóikat. Ezek közül az egyik legnépszerűbb Dancsó Péter, aki a napokban érte el az 1 millió feliratkozót. De mennyit kereshet Dancsó a videóival?

A Youtube videózás műfaja, a vlogolás (mint videoblog) hazánkban picit később terjedt el, mint az Egyesült Államokban. A tengerentúlon nagy hagyománya van a műfajnak - sokan élnek belőle, a legnépszerűbb Youtube sztárok pedig több millió dolláros bevételekre tesznek szert évente. Magyarországon is egyre többen vannak, sokan különböző módokon próbálnak pénzt keresni a videomegosztón. Az idősebb és fiatalabb generiáció közti szakadék óriási: míg az idősebbek közül sokan még sosem hallottak a Youtube sztárok nevéről, addig a fiatal generáció közt már ők számítanak celebeknek, a hagyományos hírességeket pedig gyakran a tizenévesek nem ismerik.

Ha felütjük a Youtube keresőjét, minden bizonnyal hamar beleütközünk egy-egy vlogger valamelyik videójába. A műfaj változó: vannak, akik PC játékokat tesztelnek, de a gamerek mellett népszerűek a filmkritikusok, a sminkcsatornák, a főzőcsatornák stb. A minőség természetesen változó. 

Dancsó Péter Videómánia c. csatornája kezdetben leginkább filmkritikával foglalkozott - sokkal inkább a poénokat, mintsem a "szakszerűséget" preferálva. A youtuber roppant népszerű Magyarországon - a hvg.hu szúrta ki, hogy a Videómánia már karácsony előtt elérte az 1 milliós feliratkozószámot. Ez nem megtekintések száma, ez 1 millió felhasználót jelent. Ráadásul a feliratkozás nem azt jelenti, hogy ennyien ismerik Dancsót, hanem ennyien kedvelik. Egy 10 milliós országban (persze minden bizonnyal sok követője van a határokon túlról is) ez nem kis szó.

De mennyit keres így Dancsó Péter?

A youtuberek sok esetben csak szórakozásból űzik a műfajt, egyes szerencsések viszont eljuthatnak oda, hogy akár dollármilliókat is keressenek - persze ez leginkább az Egyesült Államokra igaz. De vajon mire elég Dancsónak az 1 millió feliratkozó?

A kérdés megválaszolásához előbb azt kell megértenünk, hogy honnan szerzik a youtuberek a pénzt. Maga a Youtube is fizet, az Apple Pie csatorna vlogerrének bevallása szerint kb. 10000 feliratkozónál például reklámkattintásonként 10 centet (dollárban), 100 ezres feliratkozószámnál ez a felületen futó reklámkattintások esetén kattintásonként 1 dollár (kb 280 ft). Amerikában ez ennek a többszöröse, 3-4, de akár 15 dollár is lehet. Az ottani piac egyrészt nagyobb, másrészt az árak is magasabbak. Ennek az összegnek ugyanakkor a Youtube elviszi a felét, így a vlogger szerint Magyarországon nem éri meg Youtubernek lenni.

Persze más a helyzet a nagyok esetén. Noha az alacsony "fizetés" kezdetben valóban nem teszi alkalmassá a "youtebolást" a megélhetésre, Dancsó esetén már más a helyzet - nála ugyanis egy-egy videót több százezren, gyakran több mint egymillióan tekintenek meg. A 24.hu 2017 eleji cikke szerint Dancsónak így 3,5 millió forintos éves bevétele volt - a feliratkozók száma ekkor azonban 616 ezer volt csak. 

A kalkulációt a Legjobb (magyar top10) nevű csatorna is elvégezte a YouTube Analytics alapján, náluk Dancsó Péter a hetedik volt azon a listán, ami a magyar youtubereket bevétel szerint összesíti. Szerintük a 2018-as évben Dancsó videóit összesen 67 millióan nézték meg, a bevétele így 5,4 millió forint lehetett. Szemléletes, hogy még ezzel is csak a nyolcadik volt a legtöbb bevételt termelő hazai youtuberek toplistáján. A toplistán a hetediktől az elsőig a következő a sorrend: 7. Radics Péter (5,6 milliós bevétel), 6. Pamkutya (7,2 millió), 5. Vamos Art - Vámos Sándor (11 millió), 4. A "családbarát csatorna" (13 millió), 3. Kerekmese  (17 millió), 2. Gojzer (18 millió), 1. Surprise Toys (kb. 20 millió).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek közül sok nem annyira ismert, mint Dancsó, illetve nem közismert az sem, hogy magyar működtető áll mögöttük. A listavezető Surprise Toys ugyanakkor már két éve nem frissült, de a 2017-es 140 milliónál is több megtekintéssel még így is 20 millió forintot hozott a működtetőjének.

A Youtube egyébként nem csak a vloggereknek fizet: minden feltöltő kap a megtekintett tartalma után bizonyos összeget. Nemrég Curtis panaszkodott arról, hogy a videómegosztó szerinte teljesen kaotikusan osztja a pénzt, s míg egyes dalok szerzői akár 20 millió forintot is kaphatnak a Youtube-tól, az ő dala ennél sokkal kevesebbet fialt. Persze a Youtube algoritmusa is testre szabott: a több feliratkozóval rendelkező feltöltők esetén többet fizet egy kattintásért, ráadásul nem megfelelő tartalom esetén akár a hirdetéseket is letilthatja.

A valóságban ennél sokkal több lehet

Ha megnézzük a feni számokat, azt látjuk, hogy havi átlagban Dancsó 300-500 ezer forinti összeget zsebelhet csak a videózással.  Ebből ugyanakkor még adóznia is kell. A bevétele ennél persze sokkal több lehet, hiszen a videóban a termékelhelyezés, valamint egyéb szponzorációk a Youtube-bevételek akár sokszorosát is fizthetik neki. Egy évi 67 milliós eléréssel bíró csatorna országos szinten is az egyik legnagyobb reklámfelület, a Youtube felhasználók adatai pedig az egyik legjobban mérhetők - ennek pedig borsos ára van. Szerződéstől függően, egy-egy komolyabb kampány akár milliókat is jelenthet Dancsónak, míg a kisebb együttműködésekért is százezrek üthetik a markát

Saccolni most nem szeretnénk, azt azonban fontos leszögeznünk, hogy a videózásból származó bevétel nem könnyen szerzett pénz. Egyrészt kellő tehetség híján eleve alacsonyabb az esély a sikerre, másrészt egy 10-15 perces videóval több órát is szöszölnek a vloggerek, mire kész formába öntik. Sokaknak sosem térül meg a befektetett energia, és csak nagyon kevesen vannak azok az egyre szaporodó tömegben, akik kiugró nézettségre - és ezáltal bevételre - tudnak szert tenni.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?