Pörög a kaszinóturizmus: ide járnak a hoppon maradt magyar szerencsevadászok

2018. október 28. 07:00

A határon túl próbálhatnak boldogulni a hoppon maradt kaszinósok, amióta Magyarországon az állam gyakorlatilag monopolizálta a szerencsejátékot. Reklámjaikkal a magyarországi szerencsevadászokat akarják bevonzani. Egy szlovákiai kaszinó például egymillió eurós bevételt termelt tavaly.

A szürke-zóna nyújtotta lehetőségeket igyekeznek kihasználni azok a kaszinósok, akik az országhatár mentén nyitottak játéktermet. Amitóa a kormány bevezette az új kaszinótörvényt, csak korlátozott számú koncessziót osztanak ki, és akik nem jutottak ilyenhez, másutt kamatoztatják tapasztalataikat.

Ugyanis a 2012-es kaszinótörvényben az állam gyakorlatilag monopolizálta a szerencsejátékot, és maga dönt arról, hogy ki üzemeltethet játéktermet Magyarországon. A szabályozás értelmében a játékgépeket is száműzték a kocsmákból, kizárólag az üzemeltethet ilyet, akinek kaszinóengedélye is van.

Keresik a kiskaput

A már említett törvény életbelépése óta például a szlovák határ mentén több játékterem is nyílt, a bánrévei Las Vegas és a medvei Hollywood játéktermek például nem titkoltan az anyaországi szerencsevadászokra rendezkedtek be: a Facebookon is magyarul kommunikálnak, hirdetnek, magyar celebeket hívnak meg sorsolni, konferálni.

A Las Vegas Bánréve tulajdonosi hátteréről nem sokat tudunk, így azt sem, magyaroké lehet-e a kaszinót üzemeltető cég. A vállalat neve nincs feltüntetve a Facebook-oldalukon, honlapot pedig nem adtak ki a keresők - így annak kilétére nem tudtunk rájönni. Mindenesetre a megadott e-mail címre nagyjából két hete elküldtük nekik a kérdéseinket: arra voltunk kíváncsiak, hogy miért pont a magyarokra összpontosítanak a kampányban, és szerintük miért járnak át a határon túlra játszani honfitársaink ahelyett, hogy a hazai kaszinókba mennének. Cikkünk megjelenéséig válasz nem érkezett, de természetesen ha reagálnak, akkor közöljük.

A Hollywood játékterem mögötti társaság nevét sikerült megtalálnunk a medvedovi önkormányzat honlapján - ők sem verték nagy dobra egyébként, hogy ki áll a kaszinó mögött -, és a szlovák cégkeresőből ki is derült, hogy a NON - STOP GAME 2002 s.r.o. tulajdonosa két, miskolci illetőségű magyar férfi. A pénzügyi kimutatásokból kiderült, hogy idén 1,11 millió euró (356 millió forint) bevétel mellett 6400 eurós (2 millió forintos) veszteséget realizáltak, az egyel korábbi időszakban a bevételük 915 (296 millió forint) ezer euró volt, és több mint 40 ezres (12,9 millió forintos) mínuszt hoztak össze.

Egyébként az ő helyzetük is hasonló, mint a bánrévei kollégáké: honlapot nem találtunk, csak a közösségi médiában aktívak. Az üzemeltető nevét ők sem verik nagy dobra. Amikor erről a medvedovi önkormányzatnál érdeklődtünk, azt mondták, nem adhatják ki az adatokat, de a vállalkozókat az ügyintéző rendes emberekként írta le a telefonban, "nincsen velük semmi baj".

Meggyűlt a bajuk a törvénnyel

Mielőtt a kormány 2012-ben meghozta az új kaszinótörvényt, Magyarországon nagyjából negyedmillió játékterem működött, ezek számát redukálta 11-re a kabinet. A koncessziókat vállalkozóknak osztották ki, a törvény értelmében csak ők üzemeltethetnek kaszinókat hazánkban. Ekkor történt, hogy azok a tulajdonosok, akik koncesszió nélkül maradtak, a határon túlra - köztük Szlovákiába - költöztek, így az ottani törvények vonatkoznak rájuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban az okozott fejtörést a hatóságoknak, hogy a külföldi kaszinók a határ magyar oldalán hirdették magukat, magyar reklámtáblákon, holott a szabályozás értelmében rájuk is vonatkozik a reklám tilalma. Márpedig a törvény szerint szerencsejátékot Magyarországon csak állami engedéllyel lehet szervezni. Márpedig a Btk. szerint aki rendszeresen szervez tiltott szerencsejátékot, vagy ehhez helyiséget eszközt bocsát rendelkezésre, esetleg nyilvánosan biztat részvételre, arra három évig terjedő börtönbüntetés is várhat.

Tiltott szerencsejátéknak minősül az engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően, illetve a jelen törvény szabályainak kijátszásával vagy az abban foglalt kötelezettség, vagy tilalom megszegésével szervezett szerencsejáték.

Miért járnak oda a magyarok?

Bizonyára az olvasókban is felmerült a kérdés, miért menne valaki Magyarországról külföldre játszani, miközben itthon is üzemelnek kaszinók. Bár a személyes indíttatásokra nem látunk rá, de vélhetően az is kecsegtető, hogy a nyereményt a határon túli kaszinók nem forintban, hanem euróban fizetik ki, emellett tárgynyereményeket (például autókat, utazásokat) is gyakorta sorsolnak, ami itthon nem jellemző.

Súlyos probléma

Tavaly az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. készített egy közös kutatást, ebből kiderült, hogy a szerencsejáték-függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok. A válaszadók többsége (61 százaléka) jártasnak véli magát a szerencsejáték-függőség témájában, és a megkérdezettek majdnem fele inkább rossz szokásnak tartja a függőséget, és nem komoly betegségnek.

Ha a saját hozzátartozójuk válna függővé, 87 százalék kérné szakértő segítségét. Ezzel szemben ötből négyen nem tudtak olyan személyt, vagy szervezetet mondani, amely ilyenkor segítséget tud nyújtani. Az adatok szerint a lakosság 1,36 százaléka, több mint 130 ezer magyar szerencsejáték-függő, 17 százalék pedig bár nem függő, de veszélyeztetett.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm