Ez az álomnyaraló lett az év háza: mutatjuk, mennyibe kerülhetett

Ez az álomnyaraló lett az év háza: mutatjuk, mennyibe kerülhetett

2018. október 2. 14:02

Egy Balaton-felvidéki nyaraló kapta meg idén az egyik legrangosabb építészeti elismerést, melybe most bárki beköltözhet - már ha talál még szabad időpontot. A Pénzcentrum annak is utánajárt, mennyiért lehet felépíteni egy ilyen különleges házat.


A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett és közülük Kovács D. Barnabás tervei alapján épült dörgicsei nyaraló kapta meg idén az Év háza díjat. A zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi az épületet, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

Hogy pontosan mennyibe került felépíteni, a tulajdonostól nem tudtuk meg, ám megkérdeztünk egy okleveles építészmérnököt, aki a képek alapján négyzetméterenként nettó 400-500 ezer forintra saccolta a kivitelezési költségeket. Ez persze attól is függ milyen technikai megoldásokat alkalmaztak és milyen anyagok kerültek beépítésre, de végeredménynek nagyjából bruttó 50 millió forintot mondott - a terasszal és a galériával együtt. Az építtető 5-10 éves megtérülésre számít.

Különleges megoldásokban pedig nincs hiány, nem csak az épületre, hanem a kert és a tágabb környezet kialakítására is külön hangsúlyt fektettek, a kivitelezés során pedig generálkivetelező helyett igyekeztek helyi szakembereket alkalmazni. A tetőt például ozorai ácsok készítették, itthon szokatlan holland nádazási technikával - így egészen egyedi megoldás születette.

Aki szereti az izgalmas tereket, és belülről is megnézné az Év házát, az most ezt megteheti, hiszen az Antal család által üzemeltetett Dörgicsei Nyaralót egész évben ki lehet bérelni 130 euró/napért (ez nagyjából 42 ezer forint), és 4-5 fő is elférhet benne kényelmesen. De hosszabb tartózkodás esetén ennél kedvezőbb árat is kaphatunk - tudta meg a Pénzcentrum a ház építtetőjétől, Antal Csabától, a PortusHome vezetőjétől. Ugyan kis alapterületű, mindössze 66 négyzetméter, de a tulajdonosa szerint kényelmesen el lehet férni benne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vendégház 2017. júliusa óta fogadja az érkezőket, de nem csak nyáron, hanem az év minden szakában, hiszen a tulajdonosok számítanak rá, hogy a Balaton körül van élet a júliusi-augusztusi szezonon kívül is.

(A képeket Bata Tamás készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?