21 °C Budapest
Elárulták a magyar cégek, mire lenne jelenleg a legnagyobb szükségük

Elárulták a magyar cégek, mire lenne jelenleg a legnagyobb szükségük

2018. július 11. 14:49

Egy friss kutatás szerint stabilnak gondolják helyzetüket a hazai kis- és középvállalkozások, úgy érzik, a jelenlegi körülmények közt érdemes fejleszteni. Ugyanakkor a legkomolyabb probléma számukra a munkaerőhiány - derült az UniCredit Bank és az Inspira Research közös felméréséből.

A kkv szektor, azaz a mikro-, kis- és középvállalkozások a rendkívül fontosak, nem csak gazdasági erejük miatt, hanem a munkehelyek szempontjából is, hiszen több mint 650 ezren dolgoznak bennük. Ugyanakkor  a bankok számára is fontos célcsoportot jelentenek, szeretnék egyre jobban megismerni működéseiket, terveiket.

Szerdán mutatta be az UniCredit Bank az Inspira Research együttműködésével azt az országos reprezentatív kutatást, melyet az 51 millió és 1,5 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek körében végeztek.

A kutatás középpontjában a következő kérdések álltak:

  • hogy látja a vállakozás saját jelenlegi helyzetét?
  • milyen jövőbeli elképzelései vannak?
  • valóban létező probléma-e a munkaerőhiány?
  • kik hozzák a döntéseket?
  • terveznek-e a jövőben fejleszteni?

Nem csak a tulajdonost, hanem a vezetőket is kérdezték, igaz a legtöbb esetben a vizsgált területen a kettő ugyanaz a személy.

Saját pozíció

Talán keveseket lep meg, hogy a magyar kis- és középvállalkozások sokkal rosszabb helyzetűnek érzékelik önmagukat, mint ahogy a piac látja őket. De az is kiderült, hogy a nyugat-magyarországiak stabilabbnak érzik magukat a kelet-magyarországi cégekhez viszonyítva, viszont éppen ezért keleten az innováció kérdése markánsabban van jelen, azaz szívesebben költenének fejlesztésre a következő években. Saját pozíciójukat értékelve a kisvállalatok

rugalmasabbnak érezték magukat, mint a multik, és ügyfélmenedzsmentben is jobbnak ítélték magukat. 

A családi vállalkozások minden esetben magabiztosabbak, ám csak a külföldi tulajdonnal is rendelkezők érzik magukat kifejezetten stabilnak.

Érdekes, hogy a nem családi vállalkozások optimistábbak, viszont ott, ahol a tulajdonos a szívügye a cég, nagyobb arányban gondolják, hogy tudnak és akarnak is fejleszteni. Az innovációra ők a nyitottabbak, hiszen 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

azt érzik, el vannak maradva a versenytársakhoz képest.

Nagyon sok cégnél égető kérdés a generációváltás, a családi vállalkozások vezetőinek legalább fele tervezi családtagnak, rokonnak átadni az igazgatói széket. Bár az UniCredit Bank szakembereinek tapasztalata szerint ez nem minden esetben tud megvalósulni, hiszen ma már rengeteg fiatal tanul külföldön, és előfordul, hogy nem jönnek haza, vagy más területen helyezkednek végül el.

Munkaerőhiány

A kutatás rávilágított, hogy a kkv szektor szereplői gyakran erősebbnek érzik a munkaerőhiányt, mint ahogy az ténylegesen jelen van. Ennek ellenére a cégek fele munkaerőnövelést tervez a következő 5 évben, hiszen tisztában vannak vele, hogy fontos motorja a növekedésnek a létszámbővítés. Addig is 

áthidaló megoldásként túlóráztatják az alkalmazottakat, esetleg hétvégén is foglalkoztatják őket, de nem zárkóznak el a munka kiszervezése elől sem.

17 százalék nyilatkozott úgy, hogy nincs híján munkaerőnek, mégis bővülést tervez.

Digitális pénzügyek

Hogy mennyire nyitottak a technikai újdonságokra, jól példázza a fintechre, azaz a digitális pénzügyi megoldásokra vonatkozó kérdés. A vállalatok 45 százaléka halott már róla, de csak 10 százalékuk használja. A családi vállalkozások kevéssé ismerik, nincs információjuk róluk, vagy ha van, inkább találják kockázatosnak ezeket a megoldásokat.

Szép lassan azért beletanulnak az online világba a legkisebb magyar cégek is: a válaszadók 87 százaléka használja az internetes felületeket, de csak minden ötödik kkv használja ki maximálisan a lehetőségeket, például úgy, hogy fizetni is lehet a termékeiért online.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?