Ez most komoly? Tényleg nem veszik fel a gyerekeket emiatt óvodába?

Ez most komoly? Tényleg nem veszik fel a gyerekeket emiatt óvodába?

2016. augusztus 14. 07:01

Felmérések szerint a nők jelentősen alul vannak reprezentálva mind a munkavállalók, mind a vállalkozók között. Vannak intézmények, ahol a vállalkozó nők gyerekeit sem látják szívesen. A Pénzcentrum annak  járt utána, hogy milyen akadályok állnak a női vállalkozók útjában.


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint közel hat és félmillió ember él Magyarországon 15 és 64 éves kor között, akik közül 4,2 milliónál is többen tartoznak a foglalkoztatottak közé.

A foglalkoztatottak túlnyomó többsége,

  • közel 3,8 millió ember alkalmazott, míg
  • 430 ezren vannak, akik vállalkoznak egyéni vagy társas formában.

Az adatok alapján jól látszik, hogy az alkalmazottak között csak néhány százalékkal, a vállalkozók között viszont durván alulreprezentáltak a nők.

A fenti ábrán a munkanélküliekhez számoltuk azokat is, akik a hivatalos statisztikák szerint nem minősülnek munkanélkülinek, de nincs munkájuk és szeretnének dolgozni. Velük együtt mondhatjuk, hogy a munkanélküliek között, társadalmi részarányuknak megfelelő számban vannak jelen a nők.

Az összes inaktív között felülreprezentáltak a nők, és nemcsak azért, mert sokan vannak közülük, akik valamilyen okból nem is akarnak dolgozni (például háztartást vezetnek), hanem azért is, mert bizonyos elfoglaltságokat egyáltalán nem végeznek itthon férfiak. Abból a 245 ezer emberből, aki beteg gyermekét gondozza otthon, és ezért nem dolgozik, 4 ezernél is kevesebb a férfi.

A különböző kategóriákban sokszor magyarázható, hogy azokban miért vannak alul- vagy épp felülreprezentálva a nők.

De miért vállalkozik ennyire kevés nő?

Sávai Rita vállalkozó, a Fessneki művészeti stúdió tulajdonosa. Szerinte,

ha egy nő vállalkozásba kezd, akkor szembesülnie kell azzal, hogy elsőre nem veszik komolyan.

Ugyanakkor többször érezte úgy, pont női mivolta miatt részesült pozitív diszkriminációban: készségesen segítettek neki mindig, ha olyan területen volt dolga, amihez sem ő, sem üzlettársa nem értettek.

Sávai Rita

Érdekes, hogy míg alkalmazottai mind nők, beszállítói köre viszont túlnyomó részben férfiakból áll. A vállalkozás jellege miatt ugyanakkor érthető, hogy elsősorban nők dolgoznak neki:

amatőrök festenek meg festőművészek segítségével ismert műveket.

Rita elmondta, hogy nincs semmilyen nemi preferenciája arra vonatkozóan, hogy kiket alkalmaz szívesen.

Hozzáértést, őszinteséget és proaktivitást várok el az alkalmazottaimtól, nemi preferenciám nincs

Kis statisztika

A világ legfejlettebb országait tömörítő OECD nemzetközi szervezet 2015-ben, egy tanulmány részeként foglalkozott a nemi különbségekkel a vállalkozások terén. Ennek a szervezetnek egyébként Magyarország is tagja.

Az "Entrepreneurship at a Glance" (Vállalkozói lét tömören) című tanulmány azt állapította meg, hogy az OECD országokban két és félszer több férfi vállalkozónak van alkalmazottja, mint nőinek.

Érdekes még, hogy a vizsgált országok esetében, Törökországon kívül, egy vállalkozó nő jóval nagyobb eséllyel dolgozott a szolgáltató iparban, mint egy vállalkozó férfi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vida Ágnes is vállalkozó, pszihológus. Ő is a szolgáltató iparban dolgozik, online marektinggel foglalkozik. 2008-ban elindította a Gazdagmami weboldalt, amelyen keresztül anyukáknak segít beindítani vállalkozásaikat, hogy megtalálhassák az egyensúlyt családjuk és munkájuk között.

A Pénzcentrum őt is megkérdezte, hogy szembesült-e női mivoltából adódó problémákkal vállalkozóként. Ágnes három komolyabb problémát említett:

  • Gyakran a nők és a családanyák azok, akik megjegyzéseket tesznek azon társaikra, akik a babájuk nevelése mellett vállalkoznak, és ezzel személyesen is találkozott, amikor saját gyermekei még kicsik voltak.
  • Sokan azt gondolják, ha egy nő vállalkozik, akkor mindig ráér, pedig így is van, hogy szüksége van gyermekfelügyeletre.
  • Többször találkozott azzal, hogy férfi üzleti partnerei és internetes hozzászólók nem vették elég komolyan, sőt találkozott olyan egyetemi professzorral is, aki állította: a női vállalkozók nem számítanak komoly vállalkozóknak.

Munkatársai között több a nő, mint a férfi, de ezt annak tudja be, hogy cégeinél távmunkában és részmunkaidőben dolgoznak, és ilyen állásokat általában nők keresnek Magyarországon.

Vida Ágnes

Ezt egyébként a cikk eleji KSH statisztika is megerősíti. Magyarországon 206 600 részmunkaidős foglalkoztatott van, és kétharmaduk (64,9%) nő.

Ágnes szerint a legnagyobb kihívások, amivel egy női vállalkozó a neme miatt szembesül, hogy a nők kevésbé mernek szívességet kérni és nehezebben nyúlnak régi kapcsolataikhoz, mint a férfiak. Hozzátette, hogy a nők kockázatvállalási hajlandósága is alacsonyabb, így több gondolkodás után, eleve nehezebben vágnak bele egy üzleti vállalkozásba.

További akadályt jelent, hogy sok olyan helyzetről hallott, amikor egy bölcsőde vagy egy óvoda megtagadta egy gyermek felvételét, csak azért, mert értesültek róla, hogy az anyuka vállalkozó.

Amerikából jöttem

Az a megállapítás egyébként nem igaz, hogy a legfejlettebb országokban a legkisebb a nemek közti különbség a vállalkozói szektorban. A GEDI index 15 változó segítségével vizsgálta az egyes országok vállalkozási minőségét.

Bár általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy ország GEDI indexe, annál valószínűbb, hogy magas a GDP-je is, a 15 változó közül pont a nemi egyenlőséget mérő pillér az, amelynek értéke a közepesen fejlett országok esetében magasabb, mint a legfejlettebb országok körében.

Az Egyesült Államokban összességében javul a kép. 2007 és 2012 között 6 százalék ponttal, 36 százalékra nőtt a nők által tulajdonolt vállalkozások részaránya. A nők által birtokolt vállalkozások bevétele pedig még ennél is gyorsabban nőtt: 1,2 triliió dollárról, 1,6 trillió dollárra.

Az évi 1 millió dollárnál nagyobb bevételű, nők által birtokolt cégek száma is nőtt, de nem olyan tempóban, mint az összes, nők által birtokolt cég mennyisége, így a nők által birtokolt nagybevételű cégek részaránya összességében csökkent.

A nők gazdasági szerepvállalásának támogatása nem női, hanem össztársadalmi kérdés. Ha a társadalom fele úgy érzi, nem indul egyenlő esélyekkel, akkor ezen emberek egy része el fogja hagyni az országot, vagy esetleg meg sem fogja próbálni megvalósítani ötleteit, amivel potenciálisan jelentős gazdasági érték veszik el.

Magyarországon talán még több feladat van a nők gazdasági egyenjogúsításával kapcsolatban, mint Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?