Milliókat igényelhetsz vissza a NAV-tól

Milliókat igényelhetsz vissza a NAV-tól

2016. május 11. 11:00

A tervezet szerint a tavaszi adótörvény-módosítás a katásoknak több pontban is kedvez. Az egyik legfontosabb, hogy a tervezet szerint nem minősül bevételnek az eszközbeszerzésre és fejlesztésre nyert pályázati forrás. Tehát ha a támogatás összegével lépné csak át a katás adózó a 6 millió forintos éves bevételi plafont, nem kell a fölötte lévő összeg után 40 százalékot adóznia. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amennyiben elfogadja a parlament a módosítási javaslatot, akkor a pályázati támogatással túllépett határérték miatt befizetett 40 százalékos adó visszakérhető lenne a korábban beadott bevallás önellenőrzésével  - mondta Tóth Ildikó, az Arkconsulting Kft. adótanácsadója. Ha életbe lép a változás, akkor 2014-ig visszamenőleg érvényesíthető. De ez kizárólag azokra a támogatásokra érvényes, melyek ténylegesen felmerültek, és a folyósító által igazolt kiadás.

Engedmény és szigorítás

A másik, katásokat érintő változás, hogy aki nyugdíj mellett vállalkozik, és betegség miatt nem tud dolgozni, akkor a keresőképtelenség ideje alatt nem kell fizetnie tételes adót. Erre jelenleg még nincs lehetőség, hiszen a nyugdíjas nem kap táppénzt és csak erre vonatkozóan van mentesség a törvényben. 

A harmadik változással a visszaéléseket szeretnék visszaszorítani. A katás adózás pénzforgalmi szemléletű, tehát ha december 31-ig a megbízója kifizeti a számlát, csak akkor kell bevallania az adott összeget, különben a következő év bevételeihez számolják.

Ha viszont megszűnik a vállalkozás, és utána kapja meg az adózó az összeget, abból is kell adózni a továbbiakban. 

Ebben az esetben legkésőbb a megszűnés napján bevételnek fog minősülni a korábban kiszámlázott, de még ki nem fizetett összeg. 

Még mindig lenne mit javítani

Kérdés még így is marad a ki nem fizetett számlákkal kapcsolatban. Az adószakértő szerint még mindig nem tisztázott az a helyzet, ha egy előző évben kiszámlázott nagyobb tételt a partner nem fizet ki. Tegyük fel, hogy novemberben állít ki egy kétmillió forintos számlát a kisadózó, ami az évi 6 millió forintos bevételi korlátjába még bőven beleférne. Sajnos azonban a megbízó azt nem fizeti ki, még következő év februárjában sem. Ha a kisadózó év elején szeretné a vállalkozását megszüntetni, akkor meg kell várnia, míg ebben az évben is eltelik 4 hónap, hogy a záró bevallásában megszerzettként feltüntethesse a kétmilliós bevételt, amit még meg sem kapott?

A kisadózó vállalkozások tételes adóját három éves pályafutása során már többször is módosítani kellett, de úgy tűnik, még mindig nem sikerült jogilag teljesen lefedni.

Fontos leszögezni, hogy a múlt héten benyújtott tavaszi adótörvény-módosítás jelenleg pusztán tervezet, amiről még nem döntött a parlament.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?