21 °C Budapest

Élelmiszerbotrány! Több tonna lóhúst találtak a pesti boltokban

MTI
2015. július 16. 19:02

Vádat emelt a Gyulai Járási Ügyészség hét ember ellen, aki budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árusított kiváló minőségű marhahúsként, valamint két illegális vágóhidat üzemeltetett Szarvason és Békésszentandráson - tájékoztatta a Békés Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták, hogy a vád bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős mennyiségű és értékű rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, környezetkárosítás, valamint egyedi azonosítójel meghamisításának bűntette.

A vádirat szerint két szarvasi, négy békésszentandrási és egy budapesti férfi 2011 szeptembere és 2013 januárja között 140 lovat és 60 rossz minőségű szarvasmarhát vágott le, a vágásokból legalább

32 ezer kilogrammnyi, 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba.

Az állatokat igazolatlan forrásokból szerezték be, a hús egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem esett át, kereskedelmi forgalomba hozatali engedélye nem volt.

A feketevágások az elsőrendű vádlott szarvasi családi házának udvarán történtek, a húst a Budapesten több húsboltot is üzemeltető, fővárosi másodrendű vádlott adta el.

A másodrendű vádlott ezen időszak alatt legalább 55 millió forint bevételre tett szert

- olvasható a közleményben.

Az állatok feldolgozása után fennmaradt, nem hasznosítható részeket az elsőrendű vádlott a hatodrendű vádlott Szarvas külterületén lévő tanyáján rakta le, utóbbi az állati hulladék egy részét sertésekkel és a kutyáival etette meg, a megmaradt részeket a tanya különböző területein hagyta temetetlenül. A nyomozók a helyszínen 40 köbméternyi állati csontot és 200 lófejet találtak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vádpontok között környezetkárosítás is szerepel, ugyanis az állati hulladékok lebomlása során keletkezett baktériumok spórái a talajban még évekig csíraképesek maradnak, ami humán egészségügyi kockázatot jelent. Az állati maradványok sertésekkel történő etetése súlyos fertőzés lehetőségét hordozza és szintén egészségügyi kockázatot jelent, mivel a kórokozó sütéssel és főzéssel nem pusztul el.

A közlemény szerint 2013 elején az elsőrendű vádlott túl kockázatosnak ítélte, ezért beszüntette az illegális vágásokat és a hússzállításokat. A harmadrendű vádlott viszont, aki addig sofőrként szállította a húsokat, átvette a tevékenységet.

Az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott ellen végrehajtandó, az ötöd- és a hatodrendű vádlott ellen felfüggesztett szabadságvesztés, a hetedrendű vádlottra pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Kezdeményezték továbbá az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottal szemben a vagyonelkobzás elrendelését is.

Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem