17 °C Budapest
Élelmiszerbotrány! Több tonna lóhúst találtak a pesti boltokban

Élelmiszerbotrány! Több tonna lóhúst találtak a pesti boltokban

MTI
2015. július 16. 19:02

Vádat emelt a Gyulai Járási Ügyészség hét ember ellen, aki budapesti húsboltokban lóhúst és rossz minőségű marhahúst árusított kiváló minőségű marhahúsként, valamint két illegális vágóhidat üzemeltetett Szarvason és Békésszentandráson - tájékoztatta a Békés Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-t.

A közleményben azt írták, hogy a vád bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős mennyiségű és értékű rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, környezetkárosítás, valamint egyedi azonosítójel meghamisításának bűntette.

A vádirat szerint két szarvasi, négy békésszentandrási és egy budapesti férfi 2011 szeptembere és 2013 januárja között 140 lovat és 60 rossz minőségű szarvasmarhát vágott le, a vágásokból legalább

32 ezer kilogrammnyi, 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba.

Az állatokat igazolatlan forrásokból szerezték be, a hús egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem esett át, kereskedelmi forgalomba hozatali engedélye nem volt.

A feketevágások az elsőrendű vádlott szarvasi családi házának udvarán történtek, a húst a Budapesten több húsboltot is üzemeltető, fővárosi másodrendű vádlott adta el.

A másodrendű vádlott ezen időszak alatt legalább 55 millió forint bevételre tett szert

- olvasható a közleményben.

Az állatok feldolgozása után fennmaradt, nem hasznosítható részeket az elsőrendű vádlott a hatodrendű vádlott Szarvas külterületén lévő tanyáján rakta le, utóbbi az állati hulladék egy részét sertésekkel és a kutyáival etette meg, a megmaradt részeket a tanya különböző területein hagyta temetetlenül. A nyomozók a helyszínen 40 köbméternyi állati csontot és 200 lófejet találtak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vádpontok között környezetkárosítás is szerepel, ugyanis az állati hulladékok lebomlása során keletkezett baktériumok spórái a talajban még évekig csíraképesek maradnak, ami humán egészségügyi kockázatot jelent. Az állati maradványok sertésekkel történő etetése súlyos fertőzés lehetőségét hordozza és szintén egészségügyi kockázatot jelent, mivel a kórokozó sütéssel és főzéssel nem pusztul el.

A közlemény szerint 2013 elején az elsőrendű vádlott túl kockázatosnak ítélte, ezért beszüntette az illegális vágásokat és a hússzállításokat. A harmadrendű vádlott viszont, aki addig sofőrként szállította a húsokat, átvette a tevékenységet.

Az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott ellen végrehajtandó, az ötöd- és a hatodrendű vádlott ellen felfüggesztett szabadságvesztés, a hetedrendű vádlottra pedig pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Kezdeményezték továbbá az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottal szemben a vagyonelkobzás elrendelését is.

Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?